Pečené kuře s petrželkovým pestem a novými bramborami
(viz. hlavní fotografie)

Brambory pečte s kuřetem dohromady – kuře se na nich bude opékat jako v duchnách, a navíc nasáknou lahodnou šťávou.

Doba přípravy je 20 minut + 90 minut vlastní pečení. Nutriční hodnota činí 1080 kcal.

SUROVINY na 4 porce:
1,5 kg celé kuře,
1 kg nových brambor,
150 g anglické slaniny,
300 ml bílého vína,
2 cibule nebo 4 šalotky.

PESTO:
1 celá palička česneku + 5 samostatných stroužků,
hrst nasekané petrželky,
1 citron,
40 g másla,
sůl,
čerstvě mletý pepř.

PŘÍPRAVA:
Do mixéru vložte 5 oloupaných stroužků česneku, přidejte petrželku, šťávu z poloviny citronu a velkou špetku soli. Rozmixujte vše na hladkou kaši, přidejte máslo, ochuťte čerstvě namletým pepřem a znovu promixujte, aby se vše spojilo.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Kuře dobře omyjte (vypláchněte i břišní dutinu) a osušte ho kuchyňskými ubrousky. Prohlédněte kůži a oškubejte případné zbylé peří. Ostrým nožem odřízněte přebytečnou kůži na krku a odstraňte tuk kolem řitního otvoru.

Prsty obou rukou oddělte směrem od krku kůži od masa (kůži uvolňujte opatrně, abyste ji neprotrhli) – po celé ploše prsou až ke stehnům tak vytvoříte velkou kapsu. Pod kůži, hlavně na prsa, která bývají po upečení suchá, rozmístěte petrželkové pesto. Zbylou pastu rozetřete po povrchu celého kuřete.

Brambory velmi dobře omyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Zbylou celou palici česneku překrojte napůl. Druhou polovinu dobře omytého citronu rozkrojte na čtvrtky a ty vložte do břišní dutiny kuřete. Do pekáče nasypte omyté čtvrtky brambor, přihoďte na kostky nakrájenou slaninu, čtvrtky oloupané cibule a půlky česneku, promíchejte, navrch položte kuře a zalijte vínem.

Lehce osolte, opepřete a vložte do trouby na 1,5 hodiny. V průběhu pečení kuře přelévejte výpekem. Kůže krásně zhnědne a maso bude kompletně propečené.

Hotové kuře vyjměte a nechte asi 10 min. odpočinout. Pak naporcujte a podávejte s bramborami, které se pekly spolu s ním.

TIP na bio kuře: Upečte si podle našeho receptu bio kuře. Je sice o dost dražší, ale chuťově nesrovnatelně lepší než kuře z velkochovu.

Hříbky a víno, bylinky i špenát

Redaktoři časopisu Chef Gurmán dobře vědí, jak přichystat ódu na houby. Čtenářům Deníku ji předkládají ve svých tipech.

close zoom_in Houbová polévka s vínem a bylinkami

Suroviny na 4 porce:
100 g másla,
3 řapíky celeru,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
300 g hub,
00 ml bílého vína,
1 l zeleninového vývaru,
100 ml smetany na vaření,
2 lžíce nasekaného kopru,
sůl, pepř.

Příprava:
V kastrolu se silným dnem rozehřejte máslo. Přidejte celer nakrájený na třímilimetrové nudličky, drobně nakrájenou cibulku a plátky česneku.

Přisypte houby, nakrájené na plátky. Občas míchejte a smažte asi 15 minut, dokud cibule nezprůhlední a houby nezměknou.

Zalijte směs vínem a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na poloviční množství. Poté zalijte litrem vývaru a opět přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a vařte 10 minut.

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a polévku rozmixujte na hladký krém. Část nerozmixovaných hub, cibulky a celeru můžete ponechat stranou na o〜zdobu. Do polévky před podáváním vmíchejte nadrobno nasekaný kopr a podávejte s čerstvým pečivem.

Tip: Chcete-li mít polévku opravdu hustou a vydatnou, přidejte do ní spolu s celerem ještě 3 oloupané a na kostičky nakrájené brambory.

close zoom_in Pečené cibule plněné mletým masem s houbovým ragú

Suroviny na 4 porce:
12 cibulí,
svazek hladkolisté petržele,
4 větvičky rozmarýnu,
2 stroužky česneku,
2 lžíce olivového oleje,
200 g hub,
400 g mletého masa,
2 lžíce rajčatového protlaku,
4 lžíce strouhanky,
100 g nastrouhaného eidamu.

Příprava:
Oloupané cibulky vložte do osolené vroucí vody se snítkou petrželky, se 2 větvičkami rozmarýnu a stroužkem česneku. Ztlumte plamen a nechte 10 minut povařit. Vodu slijte a cibulky nechte zchladnout.

Z cibulek vypreparujte vnitřky, nechte jen asi dvě nebo tři vrchní slupky. Vnitřky nasekejte nadrobno a nasypte je na rozehřátý olej spolu s nasekaným stroužkem česneku, smažte 4 minuty. Přidejte tenké plátky hub a dál smažte asi 5 minut.

K houbám vložte maso, zbytek rozmarýnu, který jste odrhli z větvičky a nasekali.

Maso smažte, dokud nezhnědne a nebude krásně sypké. Přidejte protlak a 100 ml vody a ještě 5 minut poduste.

Masovou směs sundejte z ohně a nechte trochu zchladnout. Do směsi vmíchejte tři čtvrtiny jemně nastrouhaného sýra, zbylou petrželku a strouhanku. Směs promíchejte a naplňte jí vydlabané cibulky.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Cibulky naskládejte do pekáčku vytřeného máslem a pečte v rozehřáté troubě pod alobalem asi 20 minut. Sundejte alobal a cibulky posypte zbylým sýrem. Pečte dál v troubě dalších 10 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: K cibulkám připravte omáčku, budete tak mít kompletní jídlo třeba k nedělnímu obědu: Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte 2 hrsti plátků hub a větvičku rozmarýnu. Po 5 minutách zalijte půlkou skleničky dezertního bílého vína, zredukujte na polovinu a povařte s 2 lžícemi rajčatového protlaku a půl litrem vývaru asi 20 minut.

close zoom_in Knedlíky plněné houbami se špenátem

Suroviny na 4 porce:

2 cibule,
2 lžíce másla,
350 g veky, rohlíků
nebo toastového chleba,
250 ml mléka,
30 g špeku,
200 g čerstvých hub,
4 lžíce hrubé mouky,
2 lžíce strouhanky,
1 vejce,
špenát,
1 cibule,
4 stroužky česneku,
2 lžíce oleje,
300 g čerstvého špenátu,
100 g slaniny,
mletý pepř, sůl.

Příprava:
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na másle asi 5 minut. Když začne lehce zlátnout, přidejte na centimetrové kostky nakrájenou veku a smažte ještě asi 3 minuty.

Cibuli i veku průběžně míchejte. Vše nasypte do mísy a zalijte mlékem. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi rozškvařte, přidejte houby a poduste je asi 5 minut. Stále míchejte. Houby nechte mírně zchladnout a přidejte je k vece. Přisypte hrubou mouku a strouhanku. Osolte a opepřete. Ke směsi vyklepněte vejce a vypracujte měkké těsto. Namočenýma rukama vytvarujte malé knedlíčky (o velikosti trochu většího pingpongového míčku). Knedlíčky vložte do vroucí osolené vody a vařte je 10 minut. Hotové vyjměte z vody a vidličkou je propíchněte.

Špenát:
Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Rozehřejte na pánvi olej a přisypte do něj cibuli. Smažte asi 6 minut, dokud nezačne mírně zlátnout, přidejte plátky česneku a dál smažte 2 minuty; cibuli i česnek občas míchejte. Přidejte dobře omytý a osušený špenát, zbavený řapíků, a ještě krátce osmahněte. Sundejte z ohně, osolte a opepřete podle chuti.

Knedlíky podávejte položené na špenátu a polité rozškvařenou, na kostičky nakrájenou slaninou.

Tip: Knedlíky můžete podávat i s dušeným zelím.

Připravila Iva Jakešová

Další skvělé tipy a recepty najdete v časopise Chef Gurmán