Kuřecí plátky s medem a hořčicí
(hlavní foto)

Suroviny:
6 plátků kuřecích prsou,
6 stroučků česneku,
3 lžíce tekutého medu,
2 lžíce dijónské hořčice,
2 lžíce sojové omáčky,
1 lžíce citrónové šťávy,
1 lžička černého pepře,
cibule,
paprika.

Příprava:
V míse smícháme prolisovaný česnek s medem , hořčicí, sojovou omáčkou, citrónovou šťávou a pepřem, přidáme plátky kuřecího masa a v omáčce obalíme.

Dáme do lednice na hodinu a přikryjeme.Grilujeme s plátky česneku, cibule a papriky.


Jarka Bernatíková, Havířov

close zoom_in Grilované vepřové s octem

Suroviny:
4-8 plátků vepřového masa/ kýta, kotleta/,
4 stroučky česneku,
2 lžíce zrnek černého pepře,
1 lžíce sušeného tymiánu,
1/4 lžičky drcených chilli papriček,
1 lžíce octa balsamico,
3 lžíce olivového oleje,
ocet balsamico na potírání.

Příprava:
Plátky nebo kotlety naklepeme.

Česnek, zrnka pepře, tymián, chilli papričky, ocet a olej vložíme do mixéru a rozmixujeme na hrubou kaši.Maso z obou stran potřeme kaší a necháme 2 hodiny v lednici odležet.

Grilujeme nad žhavým uhlím asi 10 minut, obracíme a potíráme octem.Přidáme cibuli, papriku, rajčata, dle chuti a fantazie.


Jarka Bernatíková, Havířov
close zoom_in Mečoun s bazalkovou salsou

Suroviny:
4 filé z mečouna/ nebo jinou rybu/,
1 lžíce olivového oleje,
sůl,
černý pepř,
4 snítky bazalky,
2 červené papriky,
1 lžíce červeného vinného octa,
nasekaný česnek/ 2 stroučky/.

Příprava:

Porce ryby potíráme olivovým olejem, grilujeme -34 minuty, obracíme, posypeme solí a pepřem.

Salsa: Papriky necháme ugrilovat s rybou, poté nasekáme, přidáme snítky nasekané bazalky,přidáme 1 lžíci vinného octa, 3 lžíce oleje, 2 stroučky česneku najemno nasekané, vše smícháme a necháme hodinu odstát.Grilovanou rybu polejeme salsou a podáváme.

Lze opět využít při grilování i jiných druhů zeleniny.

Jarka Bernatíková, Havířov
Maso na jehle

Příprava:
Hovězí a vepřovou svíčkovou nakrájíme na kostky a střídavě napícháme na jehlu se slaninou, hříbky a cibulí, vše v plátcích. Osolené a opepřené grilujeme do měkka.


Jiří Horčička, Liberec XIV

Karbanátky s hermelínem

Příprava:
Mleté maso(směs a podle strávníků), čerstvý timián, bazalka,černý mletý pepř, sůl a hermelín.

Maso smícháme s bilinkami a osolíme. Vytvarujeme karbanátky a ogrilujem. Na závěr grilování každý kousek přiklopíme rozpůleným hermelínem a necháme zapéct.

Nejlépe se hodí příloha grilované brambory s česnekem posypané sekanou petrželkou.

zohinek@seznam.cz
Studená omáčka ke grilovaným masům (ostrá)

Příprava:
Rajská jablíčka nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou cibuli, hřebíček, zázvor, skořici, práškovou papriku, karamelový cukr, ocet a lusky feferonek.

Vše dobře povaříme a po procezení jemným sítkem dostaneme hnědou omáčku, kterou slijeme do láhve a postavíme do ledničky.

Jiří Hořčička, Liberec
Houbové šištičky na grilu

Příprava:
Houby podusíme, přidáme mleté maso,strouhanku, kmín, pepř, sůl.Tvarujeme šištičky, které grilujeme z každé strany po 8minutách.

lenkalipcakova@seznam.cz