Jablka paní Simony
Suroviny:
500 g kuřete,
100 g šlehačky,
700 g jablek,
33 g křenu,
½ citronu,
50 g třešní,
2dl bílého vína,
60 g vlašských ořechů.
Příprava:
Studené vařené kuře vykostíme, nakrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a promícháme s jemně strouhaným křenem. Přidáme drobně nasekané vlašské ořechy a nakonec promícháme se šlehačkou.
Velká křehká jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jaderníku. Každou půlku jablka vyhloubíme do podoby misky, máčíme 1 hodinu v bílém víně a naplníme shora uvedenou nádivkou. Nakonec zdobíme šlehačkou a kompotovanou třešní.
Jakub Horčička, Liberec
Surovina:
12 kuřecích spodních stehýnek,
1dcl ananasového džusu,
4 lžíce medu,
4 stroužky česneku,
3 lžíce worcestrové omáčky,
1 lžíce strouhaného zázvoru (může být i sušený),
1 lžička soli.
Příprava:
Všechny ingredience kromě masa smícháme v hrnku, uvedeme do varu a asi 15 min. vaříme než směs zhoustne.
Až směs vychladne nalijeme jí na stehýnka a za občasného promíchání necháme 8 až 24 hodin marinovat. Maso poté grilujeme zvolna.
zohinek@seznam.cz
Suroviny:
máslo
česnek
kuře (naporcované)
koření
hladká mouka
houby (klidně i mražené)
Příprava:
Změklé máslo utřeme se spoustou česneku, vymažeme zapékací nádobu (másla použijeme jen polovic) Do zbytku másla vložíme kuře naporcované na osm dílů, přidáme oblíbené koření a prohněteme aby bylo maso řádně obaleno.
Kousky poprášíme hladkou moukou a opečeme . Výpek slabě zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem z masoxu.
Vývaru asi jeden šálek. Provaříme a ochutíme dle naší chuti.
Do vymazané nádoby vložíme vrstvu hub, čím víc tím líp. Poklademe kousky kuřete, zasypeme (pokud máme) kudrnkou, a opět vrstva hub, tak, aby bylo maso zakryté. Zalijeme výpekem, a pečeme v troubě až začnou hrany hub červenat Tento recept lze dělat i z kotlet, nebo z plátků kýty či z králíka. Příloha brambor, nebo jen tak s chlebem. Je to můj púvodní recept a má vždy úspěch.
Hana Kučerová, Roudnice nad Labem
Suroviny:
1/8 másla,
1 hrnek mléka,
2-3 stroužky česneku,
1 cibule,
gril. koření,
sůl,
3 hrsti čerstvých hub,
2-3 rohlíky,
20 dkg angl. slaniny,
2-3 hrsti strouhanky,
mušk. oříšek,
2 vejce.
Příprava:
Na másle zpěníme cibuli a česnek, na to dáme naporcované osolené kuře, sypané gril. kořením. Podlít trochou vody a pečeme. Když je kuře téměř měkké, poklademe na něj plátky másla a nádivku.
Nádivka: 2-3 rohlíky namočíme v mléce, přidáme 2-3 hrsti čer. hřibů nebo směs hub, 20 dkg angl. slaniny, ml. Pepř, sůl, 2 vejce, 2-3 hrsti strouhanky, šp. mušk. oříšku. Pokud je nádivka řídká, přidáme ještě strouhanku a lžíci vršíme na kuře. Pečeme 30-40 min. Dokud nádivka nezrůžoví. Podáváme s bramborem a zelen. salátem.
Helena Pietschmannová, Nový Bor