Brokolicový závin s bramborami (4 porce)
Suroviny:
600 g listového těsta,
200 g vařených brambor,
400 g brokolice,
1 cibule,
3 vejce,
2 lžíce slunečnicového oleje,
strouhanka,
sůl,
pepř,
mletý kmín.
Příprava:
Broklici uvaříme a bez vody rozmixujeme. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji a přidáme ji do brokolice. Necháme trochu vychladnout a přimícháme 2 rozšlehaná vejce a vařené brambory nakrájené na kostičky.
Dochutíme podle potřeby zahustíme strouhankou. Z listového těsta vyválíme plát, do kterého náplň opatrně zabalíme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut při teplotě 180 C, až bude mít zlatou barvu. Nakrájíme a ihned podáváme.
Alena Erlebachová, Velké Hamry
Suroviny:
10 vařených,
l4 syrových brambor
sůl
moučkový cukr
2 tvarohy
Náplň:l vejce, 2lžíce moučkového cukru, 2 tvarohy.
Příprava:
Oboje brambory nastrouháme,ze syrových poté slijeme do misky všechnu vodu. Po chvíli vodu z misky vylijeme.Škrob, který se usadil na dně misky,přidáme do brambor.Osolíme.
Ze vzniklé hmoty si na dlani tvarujeme placičky , na které klademe tvarohovou náplň.Placičky opatrně zabalíme, aby náplň nevytékala a klademe do rozpáleného oleje na pánvičku, kde je smažíme do zlatova jako řízek.Navrch klademe lžičku kysané smetany a zapíjíme podmáslím nebo mlékem.
Lenka Lipčáková, Chabařovice
Suroviny:
uzené maso,
3 hrsti šťovíku-nakrájet,
brambory podle potřeby,
3 kysané smetany,
l masox,
5 syrových vajec,
3 vařená vejce.
Příprava:
Maso uvaříme, vyjmeme, přidáme ostatní suroviny, nejprve brambor, vejce.......,šťovík nakonec.
Lenka Lipčáková, Chabařovice
Suroviny:
1 sklenička sterilované červené řepy,
2 uvařené brambory,
půlka cibule,
1 plechovka sterilovaných fazolí,
3 sterilované sladkokyselé okurky,
sůl,
pepř,
2 lžíce oleje,
nálev z červené řepy dle potřeby.
Příprava:
Slijeme nálev z červené řepy do hrnečku, červenou řepu protlačíme přes sítko do salátové mísy. Nálev z fazolí také slijeme a fazole přisypeme do mísy k červené řepě.
Přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurku a uvařené a oloupané brambory, které protlačíme sítkem. Vše promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme olejem a několika lžícemi nálevu z červené řepy. Ten nám krásně salát obarví do růžova. Dáme vychladit do ledničky (ale pozor na nedočkavé mlsouny).
Lenka Holanová, Děčín
Suroviny:
1 celer,
1 tatarská omáčka(nebo majonéza),
3 jablka,
vlašské ořechy,
sůl.
Příprava:
Celer vaříme asi 20 minut, oloupeme a nastrouháme na nudličky. Jablka oloupeme a nastrouháme také na nudličky.
Přidáme dle chuti a potřeby majonézu, zasypeme nakrájenými vlašskými ořechy, osolíme a vynikající pochoutka je hotová. Kdo by chtěl salát obměnit, může do salátu přidat ještě udušená nakrájená kuřecí prsíčka a mandarinky.
Lze použít jako přílohu ke grilovanému masu či jako "rychlovku s rohlíkem" , když nás zrovna nenapadá, co uvařit k večeři. Splňuje přísná kritéria racionální výživy a navíc je velmi chutný.
Lenka Holanová, Děčín
Suroviny:
salát nebo čínské zelí
cibule
mrkev
je možné přidat i ředkev nebo kedluben
majonéza
sůl
kečup
Příprava:
Nakrájíme na proužky buď ledový salát nebo čínské zelí. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev (na křenovém struhadle). Na struhadle s většími oky lze přidat ředkev, ředkvičky nebo kedlubnu. Lze přidat nakrájenou kápii, občas přidám strouhaný zázvor. Promíchám, přidám lžíci majonézy a nejméně trojnásobné množství bílého jogurtu. Ochutíme solí, pepřem a kečupem, nejlépe ostrým.
Helena Weissová, Duchcov
Suroviny:
1 plátek krkovičky,
koření na grilovanou krkovici s česnekem,
mletý barevný pepř,
sůl,
2 meruňky,
3 vařené brambory,
olej na pánev
Příprava:
Krkovičku naklepeme, okořeníme, osolíme a necháme chvíli odležet. Pak rozpálíme olej, vložíme plátek krkovičky, po obou stranách zprudka orestujeme a pak dusíme asi 15 min.
Vařené brambory rozmačkáme a smícháme s 1 meruňkou, vložíme ke krkovici, na plátek vložíme dvě zbylé půlky meruňky a dusíme společně asi 10 min.
Chuťově by měla být v rovnováze mírně nakyslá chuť meruňky a okořeněné krkovičky.
Ladislava Staffenová
Suroviny:
150g mouky,
70g tuku,
1 vejce,
1 lžíce vody,
sůl,
1 cibule,
500 g zeleniny,
2 lžíce olivového oleje,
pepř,
100 g strouhaného sýra,
2 lžíce bešamelu,
pažitka.
Příprava:
Z mouky, tuku, vejce, vody si připravím těsto. Necháme odpočinout. Vyválíme placku a vytvarujeme ji do koláčové formy. Předpečeme 5 minut.
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou libovolnou spařenou zeleninu, kterou spojíme trochou bešamelu a dáme na předpečený koláč a dochutíme. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme 15-20 minut ve vyhřáté troubě. Před podáváním koláč posypeme pažitkou.
Jitka Nosková, Velké Hamry
Suroviny:
Cuketu nastrouhat, vodu vymačkat.
20 dkg kabanosu, na kostičky nakrájet a osmahnout na cibuli.
20 dkg tvrdého sýra – nastrouhat
1 sklenička dět. krupičky
4-3 lžíce strouhanky
¼ sklenky oleje
1 velká cibule
5 stroužků česneku – utřít se solí
1 mrkev nastrouhat, kousek celeru nastrouhat
sůl, ml. pepř, kmín, 2-3 velká vejce.
Pekáček nebo remoskuvymažeme, vysypemeapečeme do růžova.
Helena Pietschmennová, Nový Bor
Suroviny:
fazole,
brambory,
uzené maso,
kořen. zelenina,
kousek čerstvého hl. zelí,
červená řepa,
3 kysané smetany,
l šlehačka,
4 vejce,
sůl
Příprava:
Uzené maso uvaříme doměkka, přidáme brambory, zeleninu, zelí, strouhanou,předem vařenou červenou řepu .Přidáme vařené fazole,které jsme vařili samostatně.Nakonec do polévky rozkvedláme vejce a šlehačku se zakysanou smetanou.
Lenka Lipčáková, Chabařovice
Suroviny:
1 květák,
1 lžíce másla,
hrst čerstvých hříbků,
1 mozeček,
1 lžíce mouky,
hrst sušených hříbků.
Příprava:
Květák dáme do vody, osolíme a necháme vařit. Zatím očistíme větší vepřový či menší telecí mozek, zbavíme jej blan a žilek, rozkrájíme jej na kousky, přidáme máslo, mouku a sůl a necháme jej dusit.
Udušený dáme do polévky, přidáme trochu muškátového květu a necháme ještě vařit. Přidáme-li do polévky čerstvé hříbky, pokrájíme je a vložíme s dušeným mozečkem. Máme-li jen sušené, musíme je předem zvlášť uvařit do měkka. K polévce se hodí osmažené houskové kostky.
Jiří Horčička, Liberec
Suroviny:
500 g kuřete,
100 g šlehačky,
700 g jablek,
33 g křenu,
½ citronu,
50 g třešní,
2dl bílého vína,
60 g vlašských ořechů.
Příprava:
Studené vařené kuře vykostíme, nakrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a promícháme s jemně strouhaným křenem. Přidáme drobně nasekané vlašské ořechy a nakonec promícháme se šlehačkou.
Velká křehká jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jaderníku. Každou půlku jablka vyhloubíme do podoby misky, máčíme 1 hodinu v bílém víně a naplníme shora uvedenou nádivkou. Nakonec zdobíme šlehačkou a kompotovanou třešní.
Jakub Horčička, Liberec