Netradiční šunkofleky s houbami
(viz. fotogalerie)

Suroviny:
350 g fleků (lze i jiný tvar),
300g šunky,
4 vejce,
2 dcl mléka,
100g strouhaného sýra,
1 červenou cibuli nakrájenou nadrobno,
1 žlutou cibuli nakrájenou na kolečka,
mletý pepř,
drcený kmín,
libeček,
sůl,
houby (snad kromě sušených jakkoli konzervované i mražené, samozřejmě i čerstvé), koření na těstoviny (není nutné)

Postup:
Dle návodu uvaříme těstoviny, ale opravdu al dente - tedy na skus a spíše tvrdší, můžeme přidat koření na těstoviny.
Na tuku orestujeme červenou cibuli, přidáme houby, kmín,několik lístků libečku, trošku soli a dusíme do měkka (jako na základ smaženice).
Šunku nakrájíme na jemné dílky, osmahneme a přidáme k houbám, společně dusíme ještě asi 4 minuty.

Dno vymazaného pekáčku pokryjeme kolečky cibule, přidáme 1/3 těstovin, na ně polovinu hub se šunkou, pak další třetinu těstovin, zbylé houby a poslední vrstvu tvoří zbytek těstovin.
Vejce rozkvedláme v mléce, opepříme, posolíme a zalijeme těstoviny.

V předehřáté troubě na 200°C pečeme do zrůžovění v zakrytém pekáči asi 15 minut. Pak pekáč odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem a vrátíme zpět do trouby asi na 5 minut, aby se sýr roztavil a spojil vrstvy.

Podáváme s vhodnou zeleninou nebo saláty.
Poznámka: Já použilla podušené a zavařené houby ve vlastní šťávě, kam dávám i kmín a sůl a houby jsem tedy dusila jen asi 7 min. V případě čerstvých hub trvá dušení asi 10 min.

Ladislava Staffenová

Brokolice s houbami

Suroviny:

1 velká brokolice,
30 dkg hub podušených,
olej,
cibulku,
5 dkg slaniny,
3 vejce,
1/4 l mléka,
10 dkg balkánského sýru,
sůl a česnek podle vlastní chuti,
strouhanku,
4 lžíce hladké mouky

Postup:
Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme.

Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Na takto připravenou brokolici poklademe podušenými houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky).

Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem.

Ladislava Staffenová
Hříbkové halušky

Suroviny:
4 větší brambory,
hladká mouka,
sůl,
20 dkg hříbků nebo žampionů,
cibule,
trochu sádla,
4 plátky vykoštěné kotlety nebo libové krkovičky,
trochu kmínu.

Příprava:
Brambory nastrouháme, vytlačíme vodu, zahustíme moukou, osolíme, z těsta uvaříme halušky buď přes sítko protlačujeme nebo oddělujeme z prkénka kulatým nožem. Vodu mírně osolíme. Po uvaření propláchneme a necháme okapat.

Plátky masa dobře na tenko naklepeme , nařízneme okraje, aby se maso nekroutilo a dáme do trouby zapéct na troše sádla. Nezapomeneme podlévat a obracet.Před dokončením okmínujeme.

Do mísy z varného skla dáme lžičku sádla a na ní osmahneme cibulku a na ní nakrájené hříbky nebo žamiony.Podlejeme trochou vody a podusíme než se odpaří voda.Pak přidáme okapané halušky a promícháme.

Ta talíř klademe halušky s hříbky a na ně dáme upečený plátek masa.

Jarka Bernatíková, Havířov

Segedín z masáků

Suroviny:
1/5 kg masáků (růžovek),
1 cibule,
1/4 kg kysaného zelí,
2,5 dl kysané smetany,
olej,
1 lžíce hladké mouky,
1 lžička mleté papriky,
kmín,
mletý pepř,
sůl,
drcený libeček

Příprava:
Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut.

Přidáme zelí, papriku, libeček a kmín a dusíme dalších 15 minut.

Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Je to hodně syté, větším jedlíkům stačí chléb, někomu jen gulášek.

#nahled|https://g.denik.cz/54/96/segedin_masak_hrnec_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/54/96/segedin_masak_hrnec.jpg|Segedin z masáků#
Houby jako ovar

Suroviny:
600g malých hříbků,
1 a půl vývaru z kostky,
nastrouhaný křen,
máslo.

Příprava:
Hříbky očistíme, ty větší překrojíme, omyjeme a vložíme do vařícího vývaru a vaříme 25 minut. Uvařené vyjmeme na talíř a podáváme se strouhaným křenem a přelité horkým máslem.

Podáváme s tmavým pečivem, popř. i s hořčicí.
Vývar potom můžeme použít do bramborové polévky.

Edith Svobodová, Děčín
Pizza s houbami

Suroviny:
6 rohlíků (na velkou remosku),
1 hrnek mléka,
pórek,
30 dkg šunky (nebo i obyč. Gothaj),
2 lžíce kečupu,
3 stroužky česneku,
špetka oregana,
1 rajče,
1 paprika,
2-3 hrsti hub (směs hub nebo hřiby),
20 dkg cihly.

Příprava:
Remosku vymažu sádlem. Základní těsto máme nejraději s rohlíky namočenými v mléce. Pak už jen vytlačím těsto na tenko a pomažu kečupem.

Posypu pórkem, česnekem, uzeninou na kostičky, 1 rajče, 1 paprika na kostičky, šp. oregana, 2-3 hrsti hřibů a zastrouhat 20 dkg sýrem a ještě zakapat kečupem. Pečeme asi 30-40 min. Až je okraj pizzy růžový.

Helena Pietschmennová, N. Bor
Polévka z pohanky a hub

Suroviny:

2 hrnky uvařené pohanky, 2 větší brambory, cca 200g hub (já použila z mrazáku),1 cibule, hrst slunečnicových a dýňových semínek, 2 stroužky česneku, majoránka, kmín, pepř, mletý koriandr, celerová nať, libeček, sůl, jíška.

Příprava:
Na zpěněné cibuli pdousíme houby,semínka a přidáme brambory nakrájené na kousky.Trochu podlejeme. Asi po 10 min. doplníme vodou na požadované množství polévky, přidáme pohanku a veškeré koření. Ještě povaříme cca 10 min.,aby bylo všechno měkké, zahustíme jíškou (já použila hotovou tmavou)a případně dochutíme.

Houby určitě mohou být i sušené. Že je nejdřív musíte namočit a pak uvařit, je jasné.
Tahle polévka patří do nového repertoáru a určitě tam zůstane

Ladislava Staffenová
Hrabětická nedělní houbovka

Počet porcí (kusů): dle množství a dle jedlíků
Doba přípravy: do 40 min.

Suroviny:
Čerstvé houby - já měla 800g,
1,5 l mléka,
2 kelímky sladké smetany (po 215 g a 12-ti%),
kousek másla mouka na zahuštění,
libeček,
celý a drcený kmín,
sůl

Příprava:

Houby očistíme, z části pěkných hlaviček a nožiček vyřízneme nebo vykrojíme pěkné tvary a odložíme stranou cca třetina množství hub).

Zbytek nakrájíme na jemné kousky. Dáme do hrnce a zalejeme vodou jen do výše hub - ne víc!.

Osolíme, okmínujeme drceným kmínem (dávám docela dost), drcený libeček (používám v soli naložený), sůl a velmi pomalým varem vaříme asi 20 min. Po této době vlejeme mléko, smícháme kelímky s 10 lžícemi mouky a vlejeme hmotu do polévky. Prováříme asi 15 min.dál a hlavně stále mícháme!!.Doporučuji udělat spíše hustší a ředit mlékem, než naopak (tedy dosypávat mouku).

Zatím co se nám to pomalu vaří,rozpustíme máslo a vložíme kousky hub, zasypeme celým kmínem a dusíme cca 10 min. Na talíř pak do polévky přidáme i část těchto hub a přidáme libeček

Ladislava Staffenová
Kuře na houbách

Suroviny:
máslo
česnek
kuře (naporcované)
koření
hladká mouka
houby (klidně i mražené)

Příprava:
Změklé máslo utřeme se spoustou česneku, vymažeme zapékací nádobu (másla použijeme jen polovic) Do zbytku másla vložíme kuře naporcované na osm dílů, přidáme oblíbené koření a prohněteme aby bylo maso řádně obaleno.

Kousky poprášíme hladkou moukou a opečeme . Výpek slabě zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem z masoxu.
Vývaru asi jeden šálek. Provaříme a ochutíme dle naší chuti.

Do vymazané nádoby vložíme vrstvu hub, čím víc tím líp. Poklademe kousky kuřete, zasypeme (pokud máme) kudrnkou, a opět vrstva hub, tak, aby bylo maso zakryté. Zalijeme výpekem, a pečeme v troubě až začnou hrany hub červenat Tento recept lze dělat i z kotlet, nebo z plátků kýty či z králíka. Příloha brambor, nebo jen tak s chlebem. Je to můj púvodní recept a má vždy úspěch.

Hana Kučerová, Roudnice nad Labem

Houboknedlíčky (i jako příloha)

Suroviny:
200 g čerstvých,
(možno nahradit sušenými houbami),
3 lžíce sádla,
1 menší cibule,
50 g slaniny,
asi 6 lžíc strouhanky,
2 dl mléka,
1 vejce,
mletý pepř,
sůl,
petrželka.

Příprava:
Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, osmažíme na jedné třetině sádla strouhanku a vše osmažíme. V mléce rozmícháme vejce, osolíme, nalijeme na vychladlou osmaženou strouhanku a necháme krátce odpočinout. Potom do směsi mletý pepř a petrželku.

Očištěné houby nakrájíme na drobné plátky, osmažíme na rozpuštěné slanině nakrájené na kostičky, necháme prochladnout a přidáme do těsta, ze kterého tvoříme malé knedlíčky, Vaříme je v osolené vodě cca 7 minut. Můžeme je použít jako přílohu k omáčkám, zavářku do polévek i samotné jídlo se zeleninovým salátem.

Ladislava Staffenová
Kuře s nádivkou a houbami

Suroviny:
1/8 másla,
1 hrnek mléka,
2-3 stroužky česneku,
1 cibule,
gril. koření,
sůl,
3 hrsti čerstvých hub,
2-3 rohlíky,
20 dkg angl. slaniny,
2-3 hrsti strouhanky,
mušk. oříšek,
2 vejce.

Příprava:
Na másle zpěníme cibuli a česnek, na to dáme naporcované osolené kuře, sypané gril. kořením. Podlít trochou vody a pečeme. Když je kuře téměř měkké, poklademe na něj plátky másla a nádivku.

Nádivka: 2-3 rohlíky namočíme v mléce, přidáme 2-3 hrsti čer. hřibů nebo směs hub, 20 dkg angl. slaniny, ml. Pepř, sůl, 2 vejce, 2-3 hrsti strouhanky, šp. mušk. oříšku. Pokud je nádivka řídká, přidáme ještě strouhanku a lžíci vršíme na kuře. Pečeme 30-40 min. Dokud nádivka nezrůžoví. Podáváme s bramborem a zelen. salátem.

Helena Pietschmannová, Nový Bor
Houby zapečené s rajčaty

Suroviny:

Asi 1/2 kg rajčat,
nadrobno nakrájené tvrdé houby – asi 300 g ,
4 vejce,
sůl,
pepř,
česnek,
drcený libeček
drcený kmín,
máslo.

Příprava:
Rajčata rozkrájíme naplocho, osolíme, opepříme a poklademe na tenké plátky nakrájeným česnekem.

Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby na kmíně a cibulce. Na pekáček dáme rajčata, která proložíme podušenými houbami. Dáme do horké trouby a asi deset minut dusíme.

Poté zalijeme rozšlehanými vejci s pepřem, libečkem a vrátíme do trouby dokud vejce neztuhnou. Podáváme se salátem.

Ladislava Staffenová
Houbové klobásky

Suroviny:
4 vejce,
1 cibule,
sůl,
pepř,
100 g slaniny nebo uzeného bůčku,
vepřová střívka
litrová sklenice čerstvých hub (nejraději směs)

Příprava:
Houby očistíme, omyjeme a umeleme na masovém strojku. Do mletých hub rozklepneme 1 vejce, zbývající 3 uvaříme na tvrdo a nadrobno je posekáme, na omastku zpěníme cibuli a rovněž přidáme k houbám, opepříme, osolíme a důkladně zamícháme.

Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně je na koncích svážeme a klobásky vložíme do osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je vaříme 10 minut.

Teplé klobásky položíme na talíř, polijeme opečenou, nadrobno nakrájenou slaninou či bůčkem a podáváme s vařeným bramborem. Houbové klobásky můžeme jíst také za studena s tatarskou omáčkou nebo vychlazenou zakysanou smetanou. K pití dobře vychlazené pivečko.

Jiří Horčička, Liberec
Polévka s drožďovo-klouzkovými nočky

Suroviny:

5 klouzků (jasně že i jakékoli jiné),
kostka droždí,
1 l zeleninového vývaru (já měla chřestový),
1 vejce,
strouhanka na zahuštění,
pepř,
drcený kmín,
libeček,
trochu másla,
sůl.

Příprava:
Na trošce másla podusíme očištěné a nakrájené houby, malinko posolíme a okmínujeme. Asi po 3 min. přidáme kvasnice, které rozpustíme - stále mícháme ode dna. Až začnou kvasnice pěkně vonět, přidáme vejce, pepř, drcený libeček a promícháme do ztuhnutí vejce.

Pak přisypeme asi 2-3 lžíce strouhanky, zamícháme a odstavíme.Podle chuti ještě dokořeníme solí, libečkem, pepřem… Necháme vychladnout.

Ze směsi na prkénku vlhkýma rukama tvarujeme nočky, kuličky a házíme do vroucího vývaru. Povaříme do vyplavání nočků. Dochutíme a podáváme
Já použila klouzky, které nám už za barákem konečně "vyklouzly"a které si hlídám, navíc jsem měla zbytečné droždí, tak jsem to spojila.Bylo dobré.

Zeleninové vývary mám pravidelně v mrazáku po vaření zeleniny, takže pak už jen dochucuji.

Ladislava Staffenová
Rýže s masem a houbami

Suroviny:
2 hrnky rýže,
30 dkg mletého masa,
několik čerstvých hub,
dvě cibule,
5 dkg slaniny,
1/4 l vývaru z masoxu,
sůl, pepř,
mletou papriku,
drcený kmín,
libeček.

Příprava:
Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso, posypeme pepřem, kmínem a paprikou a za častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem s libečkem a asi 1/2 hodiny dusíme.

Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.
Posílám recept do Vaší kuchařky (sice zkusím i s fotkou, ale ta je podle mě nekvalitní).

Ladislava Staffenová
Rýže zapečená s vepřovým, chřestem a žampiony

Suroviny:
500g rýže,
400 g vepřové kýty nakrájené na nudličky,
500g chřestu,
400 g žampionů,
1 kyselejší menší jablíčko,
tuk,
1 cibule,
100g strouhaného sýra,
sladká smetana - 215 g,
2 zelené papriky,
2 PL mleté gulášové papriky,
špetka drceného kmínu,
špetička pepře,
sůl,
1 PL koření na grilovanou zeleninu a 1 PL koření na krkovičku s česnekem,
1 hřebíček, 8 lístků bazalky, vývar z chřestu.

Příprava:
Rýži uvaříme dle návodu s 5 lístky bazalky, 1 hřebíčkem a solí, scedíme, promícháme s tukem (já použila pár kapek olivového oleje).

Chřest očistíme, oloupeme, nakrájíme asi na třetiny a uvaříme s přidáním grilovacího koření na zeleninu (cca 15 min).Zcedíme ale vývar uchováme.
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, přidáme mletou papriku, maso nakrájené na nudličky okořeněné kořením na krkovičku s česnekem, pepřem eventuelně solí (pozor na přesolení!).

Rychle orestujeme, podlejeme trochou vývaru z chřestu a podusíme asi 8 min. Přidáme nakrájené žampiony, okmínujeme a dusíme dál asi 10 min., přidáme nakrájené papriky na kolečka, plátky jablka a vmícháme chřest a zbylou bazalku. Dodusíme do měkka - celková doba dušení je cca 25 min.
Troubu předehřejeme na 200°C.

Rýži vložíme do vhodného pekáčku (s rozehřátým tukem), na ni vložíme směs a prohřejeme asi 10 min.
Vejce rozšleháme ve smetaně se sýrem a zalijeme pekáček a dopékáme do ztuhnutí (cca 20min.)

Ladislava Staffenová
Hubník nasladko

Suroviny:
1,5 l mléka,
220 g krupice,
150 g umletých ořechů,
150g nasekaných mandlí,
150 g křížal,
150 g rozinek (lze i namočit v rumu-velice pikantní),
150g vypeckovaných, namočených a pokrájených sušených švestek,
6 vajec,
2 lžíce cukru,
vanilkový cukr,
250 g sušených hub,
perník na posyp (lze vynechat)

Příprava:
Namočené houby uvaříme. Mléko mírně osolíma uvaříme v něm krupici do husté kaše. Do vychladlé kaše vmícháme všechno ostatní vlijeme na vymazaný pekáč. Můžeme posypat perníkem a upečeme dorůžova.

Recept je typický pro Podkrkonoší

Ladislava Staffenová, Jablonec nad Nisou
Fleky s houbami:

Suroviny:
1 balíček fleků, miska nakrájených hub (směs asi 500 g), 200 g vařeného uzeného masa nebo šunky, 1 cibule, 2-3 lžíce sádla, 3 vejce, asi 3dl mléka, petržel, kmín, pepř, sůl, máslo na vymazání pekáče, strouhaný sýr na posypání.

Příprava:

Fleky uvařím, scedím, propláchnu je studenou vodou a okapané přendám do mísy. Na rendlíku osmažím na sádle nakrájenou cibulku, přidám nakrájené houby, kmín, sůl a dusím doměkka. Pak uvařené fleky smíchám s dušenými houbami a na kostičky nakrájeným uzeným masem, podle chuti okořením pepřem, promíchám a dám do pekáče vymazaného máslem.

Peču v troubě 15 až 20 minut. Po pěti minutách pečení zaliji směs v pekáči vejci rozkvrdlanými v mléce. Hotové fleky posypu na talíři strouhaným sýrem a sekanou petrželkou.

Vladimír Najman
Houbový guláš

Suroviny:
Miska nakrájených tvrdších hub (asi 300 g), 200 g měkkého salámu, 1 cibule, 6 zelených paprik, 5 rajčat, 5 brambor, asi šálek hovězího vývaru (může být i masox), špetka pepře, sůl, asi 3 lžíce másla.

Příprava:
V kastrolu zpěním na másle cibulil, přidám na větší kousky nakrájené houby, papriky nakrájené na nudličky, pepř a sůl. Pod pokličkou dusím asi 20 minut.

Pak přidám na čtvrtky nakrájené syrové brambory. Směs dál dusím a podle potřeby podlévám hovězím vývarem. Ještě před změknutím brambor přidám do kastrolu oloupaná rajčata. Nakonec do směsi zamíchám nakrájený salám, který už jen krátce prohřeji. Guláš podávám s chlebem.

Vladimír Najman
Taštičky plněné houbami

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce vody.
Náplň: Miska nakrájených hříbků a kluzků (asi 300 g), 1 cibule, 1 vejce, špetka pepře, sůl, trochu strouhanky, 2 lžíce másla.
Na ochucení: kečup, strouhaný sýr, máslo.

Příprava:
Na redlíku zpěním na tuku cibulku, přidám nadrobno nakrájené houby a dusím doměkka. Po vysmahnutí vody přidám sůl, pepř, vejce a podle potřeby strouhanku. Míchám, až je směs hustá.

Z mouky a vajec udělám tužší těsto jako na nudle. Z těsta vyválím plát asi 2mm silný, nakrájím ho na čtverce a do středu dám houbovou náplň. Pak každý čtverec přehnudo trojuhelníku a dobře přitisknu okraje, aby se nerozlepily.

Taštičky vkládám do vařící osolené vody a vařím asi 10 minut. Uvařené vyjmu, nechám okapat a na talíři je pokapu kečupem, posypu strouhaným sýrem a poliji rozpuštěným máslem.

Vladimír Najman
Omáčka z hříbků

Suroviny:
1 litr hovězího vývaru (masox), miska nakrájených pravých hříbků, 1 žloutek, 1 cibule, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, podle chuti ocet nebo citronová šťáva, sůl. Na zahuštění: 1/4 litru kysané smetany, 4 lžáce hladké mouky.

Příprava:
Do vývaru dám vařit nakrájenou cibuli a koření. Vařím asi čtvrt hodiny,pak vývar přecedím a do čistého vývaru přidám houby nakrájené na větší kousky. Vařím je tak dlouho, až změknou (asi čtvrt hodiny).

Z mouky a smetany umíchám hladké a řídké těstíčko a po částech ho vliji do vývaru. Stále míchám, aby omáčka nevykypěla z hrnce a dobře se zavařila. Když je hotová (asi za 15 minut), zjemním ji rozkvrdlaným žloutkem. Pak už omáčku nevařím, jen dochutím solí a octem nebo citronovou šťávou. Na stůj ji dávám v hrnci, nabírám sběračkou a polévám houskové knedlíky na talíři. Omáčka je běloučká, voňavá a jíme ji bez masa, které by rušilo báječnou chuť pravých hřibů.

Vladimír Najman
Smetanové řízky

Suroviny:

4 vepřové řízky, miska žampionů, hrst mladých lišek, 1/4 litru kysané smetany, 4 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajského protlaku, trochu vývaru z bujonové kostky, 2 špetky mletého pepře, sůl, trochu citronové šťávy.

Příprava:
Řízky naklepu, osolím, opepřím, popráším moukou. Na rozehřátém tuku je po obou stranách rychle opeču. Pak je přendám do nahřátého kastrolu. Část tuku, ve kterém se opékaly řízky, sliji a do zbylého přidám trochu vývaru, nadrobno nakrájené houby, případně sůl.

Houby ve vývaru dusím doměkka. Zbylý vývar zapráším moukou, zasmahnu a podliji smetanou. Přidám protlak a krátce povařím. Omáčku dochutím citronovou šťávou. V hotové omáčce přihřeji řízky. Jako přílou podávám pečené brambory.

Vladimír Najman
Houbový guláš s kysanou smetanou

Suroviny:
500 g čerstvých hub (hřibové a jiné pevnější druhy), 80 g sádla, 2 cibule, 1 pěkný paprikový lusk, 1 větší rajče, mletá sladká paprika, kmín, 1,5 dl kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky bujonu, voda a sůl.

Příprava:
Očištěné houby nakrájíme nakostky nebo silnější plátky a trošku podlité vodou dusíme ve vlastní šťávě. Cibuli pokrájíme na drobné kousky a osmahneme ji na sádle s přidáním sladké mleté papriky.

Přidáme podušené houby a na proužky pokrájený paprikový lusk a pokrájené rajče.

Přidáme kmín, osolíme a přilejeme přiměřené množství horké vody a přidáme bujon. Vše duséme doměkka. Kysanou smetanu rozkvrdláme s hladkou moukou a přilijeme do guláše. Krátce podusíme. Jako příloha je nejlepší houskový knedlík, ale mohou být i těstoviny nebo pečivo.

Vladimír Najman
Houbové opečenky

Suroviny:

500 g čerstvých hub (různé druhy, směs), 50 g másla, 1 cibule, 2 vejce, 2 housky, 30 g krupice, 50 g strouhanky, 2 dl mléka, 50 g oleje, mletý pepř, sůl, petrželová nať.

Příprava:
Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na másle. Očištěné, na plátky nakrájené houby přidámena cibulku a dusíme až do odpaření vody. Podušené houby umeleme na strojku, přidáme rozmačkané v mnéce namočené housky, 1 vejce, opepříme, osolíme.

Přidáme krupici a podle potřeby strouhanku, jemně nasekanou petržel. Nať a vypracujeme hmotu, ze které uděláme menší šištičky (jako čevabčiči). Ty obalíme v klasickém trojobalu a opečeme dozlatova v rozpáleném oleji. Jako přílohu můžeme mít nové brambory a zeleninový salát.

Vladimír Najman
Houbový kotlík

Suroviny:
100 g másla, 4 cibule, 1,2 kg čerstvých hub, 6 rajčat, 400 g šunky, petrželka, sůl, tymián, maizena.

Příprava:
Na másle necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na kousky nakrájené houby a podusíme. Přidáme na kousky nakrájená rakčata, sekanou petrželku, tymián, sůl a krátce podusíme. Zahustíme máčenou maizenou, přidáme na nudličky šunku, prohřejeme a podáváme s bagetami nebo veskou.

Houbový kotlík2

Suroviny:
1 kuře, olej, máslo, 2 cibule, 2 mrkve, 1/2 kg čerstvých hub, 1/2 lžičky safloru, sůl, 300 ml vývaru, 2 žloutky, 1/2 lžičky mletého chilli.

Příprava:
Kuře nasekáme asi na 2 cm proužky a v kotlíku je postupně opečeme na oleji dozlatova. Do oleje přidáme máslo a osmažíme na plátky nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme na kousky nakrájené houby a osmažíme. Přidáme osmažené kousky kuřete, saflor, osolíme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak odstavíme z ohně, ve žloutcích rozmícháme mleté chilli a za stálého míchání vlijeme do hotového pokrmu. Podáváme s rýží.

Vladimír Najman
Pytlácký zajíc nebo králík

Suroviny:
1 zajíc nebo králík, voda, sůl, hladká mouka, susená petrželka, tymián a máta, máslo, 3 cibule, 200 g čerstvých hub, 4 brambory, estragenový ocet, 100 g slaniny.

Příprava:
Zajíce (králíka) rozdělíme na porce a přes noc naložíme do silně osolené vody. Druhý den porce důkladně osušíme a obalíme v mouce a smícháme se sušenou petrželkou, tymiánem a mátou.

Do dobře vymaštěného kotlíku pokládáme vrstvy masa, sekané cibule, nakrájených čerstvých hub a uzavřeme vrstvou oloupaných brambor nakrájených na plátky. Pokropíme octem a pokryjeme plátky slaniny. Zakryjeme a pomalu pečeme asi 2 hodiny. Půl hodiny před dopečením odkryjeme, aby se slanina opekla.

Vladimír Najman
Syrové houby v tuku

Suroviny:
Pěkně tvrdé hlavičky hub nakrájíme na plátky a necháme je asi 3 hodiny oschnout. Pak je dáváme do sklenic a ve vrstvách zaléváme horkým, převařeným a osoleným máslem. Poslední vrstvou je máslo.

Použití:
Vrchní tuk dáme na pánvičku, přidáme houby a pak přidáváme do pokrmů (omáček, polévek, pod maso apod.). Můžeme si udělat i smaženici s vejci.
Dušené houby v tuku

Příprava:

Pěkné tvrdé houby pokrájíme na plátky a mírně posolené je dusíme, až jsou bez šťávy. Naplníme je do malých patentních sklenic a zalijeme převařeným máslem nebo jiným tukem tak, aby na houbách byla asi 1 cm silná vrstva tuku. Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 40 minut při 90 stupních Celsia.

Poznámka: Pokud houby naplníme do sklenic tak, aby mezi nimi nebyly vzduchové bubliny a nakonec zalijeme horkým tukem, nemusíme sterilovat.
Houby v soli

Příprava:
Tvrdé houby očistíme a odvážíme. Pokrájíme je na plátky a necháme rozložené na slunci trochu zavadnout. Potom je v míse promícháme s odváženou dávkou soli (na 1kg hub asi 200 g soli) tak, aby byly dokonale prosoleny, ale aby se nepolámaly. Houby natlačíme do čistých a suchých skleniček tak, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.

Povrch hub nakonec posypeme tenkou vrstvou soli. Skleničky uzavřeme víčky, nebo na krajích mírně navlhčeným celofánem. Poznámka: Pokud máme drobné hříbky, růžovky nebo žampiony, přidáme je celé mezi ty nakrájené a nasolené. Můžeme je pak použít jako čerstvé houby, neboť nebudou prosyceny solí.
Houby v přášku

Příprava:
Všechny druhy hub, které jsou vhodné k sušení, můžeme použít na výrobu houbového prášku. Použijeme i zbylé úlomky, které vznikly při sušení.

Můžeme použít i další druhy tuhých hub, které nepoužíváme ani na sušení (Choroš ovčí – tzv. Mlynářka, Choroš splývavý – tzv. Žemlička apod.). Houby dobře usušíme, aby měly co nejmenší obsah vody.

Musí být křehké, lámavé a musí chrastit. Takto usušené houby velmi jemně umeleme, můžeme použít i hmoždíř. K houbovému prášku přidáme jemně rozdrcený pepř, nové koření, usušenou a rozdrcenou celerovou nať. Tuto práškovou směs nasypeme do sklenic, které uzavřeme tak, aby nemohla do sklenic vlhkost.

Použití: jako ochucovadlo do polévek, omáček, k masu, na pečení.
Houbová tresť

Příprava:

Připravuje se z méně hodnotných a pro okamžité zpracování nevábných hub. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, podlijeme nepatrně vodou a pod pokličkou dusíme.

Vydušenou tekutinu neustále sléváme do jiné nádoby, tak dlouho, až se už žádná nevydusí. Pak ještě přilijeme trochu vody, chvíli houby povaříme a vývar znovu slijeme. Získanou šťávu vaříme bez pokličky až do zhoustnutí. Pak sléváme do zavařovacích sklenic a můžeme je sterilovat volně v páře asi 30 minut.

Závěr: Tresť před použitím zalijeme vařící vovou, dobře prošleháme. Množství ředíme podle síly tresti podle toho, jakou chceme připravovanému pokrmu dát přidáním tresti chuť hub.
Bramboračka s houbami

Suroviny:
2 litry vody nebo hovězího vývaru (i z kostky), větší miska nakrájených hub (směs), 5 brambor, 3 lžíce trhaných krupek, kořenová zelenina, 3 růžičky květáku, půl lžičky kmínu, majoránka podle chuti, sekaná petrželka, 1 vejce, sůl a jíška ze 3 lžic sádla, 2 lžic hladké mouky, jedné cibule a stroužku česneku.

Příprava:
Krupky namočíme asi na půl hodiny do studené vody. Pak je vaříme spolu s houbami nakrájenými na větší kousky a s kořením. Do bramboračky se hodí většina hub, ale nejlepší jsou modráky. Asi za 20 minut přidám k houbám na plátky nakrájenou zeleninu a oloupané brambory nakrájené na větší kostky. Zároveň s nimi zavařím do polévky jíšku.

Na sádle zpěním cibuli s lisovaným česnekem, přidám mouku a míchám, až jíška zrůžoví. Asi 20 minut ji v polévce povařím a nakonec přidám vejce rozmíchané vidličkou. Až se vejce srazí, je bramboračka hotová. Podle chuti je možné dosolit.
Kulajda z hub

Suroviny:
2 litry vody, 3 hrsti nakrájených hub (směs), asi 4 brambory, 4 vejce, 1 menší cibule, 2 lžíce sekaného kopru, 2 celé pepře, 2 nové koření, bobkový list, špetka kmínu, sůl. Na zahuštění: čtvrt litru kysané smetany, 3 lžíce hladké mouky.

Příprava:

Do osolené vody dám nakrájené houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vařím je asi půl hodiny, pak přidám další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když brambory změknou, připravím si závar z kysané smetany (na kulajdu musí být kysaná, ze sladké, ani přidáním octa se nedocílí ta pravá chuť).

Kysanou smetanu rozkvrdlám, přidám mouku a umíchám hladké těstíčko. Po částech liji do polévky a stále míchám, aby se mouka rozvařila. Zahuštěnou kulajdu okořením sekaným koprem. Pak rozdělím na talíře půlky natvrdo vařených vajec nebo na hniličku a přeliji je horkou polévkou.
Pomazánka ze žampionů

Suroviny:

Miska žampionů, 250 g měkkého tvarohu, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 1 - 2 zelené papriky, 3-4 lžíce smetany (šlehačky), 2 lžíce másla, zelená petržel, sůl, vývar z masoxu na povaření hub.

Příprava:
Kloboučky žampionů oloupu, opláchnu a vařím je ve vývaru z masoxu asi 15 minut. Pak vývar sliji a žampiony nechám okapat. V misce utřu máslo s tvarohem a podle potřeby je zředím smetanou. Povařené žampiony nakrájím na tenké plátky, přidám tenké proužky zelené papriky, jemně nakrájenou šunku, sůl, sekanou petržel a vše dobře promíchám. Pomazánku mažu na chléb nebo krajíčky bílé veky.
Plněné papriky

Suroviny:
8 zelených paprik, miska nakrájených hub (směs asi 300 g), 250 g vařeného hovězího masa, 3 plátky anglické slaniny (popřípadě salám nebo vařené uzené maso), 1 cibule, 2 vejce, pepř, kmín, sůl, 2 lžíce másla.

Příprava:
Na másle zpěním cibuli, přidám nakrájené houby, pepř a kmín. Stále míchám a smažím tak dlouho, až houby změknou. Nakonec přidám vejce a umíchám hustou smaženici. Zatímco smaženice chladne, umelu maso a slaninu.

Promíchám je se smaženicí a touto směsí plním papriky. Dužinu paprik okolo stopek opatrně vykrojím, vnitřek zbavím semen a očistím. Otvorem naplním papriky a uzavřu uříznutým kolečkem papriky se stopkou. Plněné papriky podávám jako studený předkrm s pečivem.
Houbový bramborák

Suroviny:
8 velkých brambor, 1/4 litru mléka, 2 vejce, 2 hrsti sušených hub (asi 30 g), 3 hrsti polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 3 špetky majoránky, špetka kmínu, špetka pepře, sůl, 3 lžíce másla, olej na pečení.

Příprava:
Syrové brambory nastrouhám najemno (vodu z brambor neslévám) a spařím je vařícím mlékem. Přidám se solí utřený česnek, majoránku, pepř, kmín a vejce. Sušené houby namočím asi na půl hodiny do vody nebo mléka.

Pak je vymačkám, nadrobno nasekám a podusím je nejprve na malém množství vody a potom na másle. Když houby změknou, vmíchám je do brambor. Nakonec přidám tolik mouky, aby těsto bylo patřičně řídké. Nabírám je malou sběračkou a roztírám na pánev s rozehřátým olejem. Placky opékám po obou stranách dozlatožluta. Sušené houby lze nahradit přiměřeným množstvím hub čerstvých.

Houbové placičky

Suroviny:

Miska nakrájených hub (směs asi 300 g), 2 lžíce sádla, 1/8 listru kysané smetany, 2 vejce, asi 4 lžíce strouhanky, trochu sardelové pasty, kmín, sůl, olej na smažení.

Příprava:
Na menší kousky nakrájené houby nejprve podusím v malém množství vody a potom na sádle s kmínem a solí. Hotové přendám do mísy, přidám nakrájenou smaženou cibulku, vejce, smetanu, podle chuti sardelovou past a nakonec zahustím strouhankou. Ze směsi dělám malé placičky a opékám je po obou stranách v oleji. Protože jsou křekhé, musí se pozorně obracet. Nejlépe chutnají s bramborovou kaší.
Houbová omeleta

Suroviny:
Miska nakrájených hub (směs asi 300 g), 3 vejce, 6plátků anglické metany, 5 vařených brambor, 1 cibule, špetka kmínu, špetka pepře, sekaná petrželka, 2 lžíce másla, 1 lžíce sádla.

Příprava:
Nakrájenou cibuli zpěním na sádle v kastrolu. Přidám houby nakrájené na větší kousky a slaninu nakrájenou na kostičky. Vše osolím, pokmínuji a za stálého míchání dusím v kastrolu asi čtvrt hodiny.

Potom přidám na kostičky nakrájené oloupané, ve slupce vařené brambory. Kastrol odstavím z plotýnky a připravím si pánev (s ohni odolným nebo snímatelným držadlem) na které rozehřeji máslo. Směs z kastrolu rozetřu na pánev, zaliji rozkvrdlanými vejci a dám krátce zapéct do trouby. Upečenou omeletu přendám na talíř, přeložím na polovinu a obložím rajčaty a salátovou okurkou.
Rýže s houbami

Suroviny:

250 g rýže, miska nakrájených hub (směs asi 300 g), 1 menší cibule, 3 lžíce strouhaného sýra, sekaná petrželka nebo pažitka, podle chuti kmín, sůl, asi 3 lžíce oleje.

Příprava:

Rýži uvařím a nechám stát na teplé plotně. Na oleji zpěním nakrájenou cibulku, přidám nakrájené houby předem podušené ve vlastní šťávě, kmín, sůl a dusím téměř doměkka.

Dušené houby přidám k vařené rýži (může být někdy i se zbytky nakrájeného pečeného masa), promíchám a ještě přihřeji. V dobře připraveném rizotu musí být houby vidět, proto je nakrájím na větší kousky a musí být křupavé. Každou porci posypus trouhaným sýrem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Rizoto podávám s rajčatovým salátem.
Krémová houbová polévka

Suroviny:

300 g hříbků nebo podobných hub, 1 středně velká cibule, 2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, litr vývaru z masoxu, mletý pepř, šálek sladké smetany, 2 žloutky, citrónová šťáva, petrželka.

Příprava:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém tuku. Přidáme na ni očistěné, na plátky nakrájené houby a za stálého míchání je osmahneme. Část hub odebereme stranou a ponecháme je na ozdobu hotové polévky.

Zbylé houby zasypeme, zasmahneme, podlijeme šálkem vývaru a za stálého míchání chvíli vaříme. Přidáme zbývající část vývaru, opepříme, přisolíme a ještě asi 20 minut vaříme. Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a jenom prohřejeme, dále už nevaříme. Polévku dochutíme trochou citrónové šťávy a v talířích nebo miskách na povrch polévky rozdělíme plátky osmažených hub a jemně pokrájenou petrželku.
Kuře s houbami

Suroviny:

Středně velké kuře, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 1 cibule, 100 g čerstvých hub (hříbků), 1 šálek kysané smetany, půl lžíce hladké mouky, sůl.

Příprava:
Očištěné kuře naporcujeme, pokud možno alespoň částečně vykostíme (kosti použijeme na polévku), dílky kuřete osušíme a upečeme na tuku dorůžova. Pak k masu přidáme jemně nasekanou cibuli, zpěníme ji, kuře osolíme, podlijeme sběračkou vařící vody, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby a dusíme.

Když je kuře měkké, vyjmeme je, šťávu zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvrdlali mouku a chvíli mírně vaříme. Podáváme s dušenou rýží a hlávkovým salátem.
Kachna po šumavsku

Suroviny:

1 kachna, 300 g čerstvých nebo sterilovaných hub,3 dl smetany, 30 g rostlinného tuku, 1 lžička hladké mouky, kmín, mletý pepř, šůl,
brusinkový kompot.

Příprava:
Očištěnou a omytou kachnu rozdělíme na porce, osolíme a okořeníme mletým pepřem a mletým nebo drceným kmínem. Rozložíme do kastrolu a vložíme do předem vahřáté trouby, kde porce kachny zprvu dusíme pod pokličkou. Později dopečeme bez pokličky. Když je maso měkké, vyjmeme je, vypečeného tuku v kastrolu necháme jen část, ostatní slijeme k jinému použití.

Zbylý tuk zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Přidáme zvlášť na tuku dušené houby a vložíme zpět porce kachny. Společně prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Valašské kůsky

Suroviny:

600 g vepřové kýty, 2 lžíce tuku, 200 g čerstvých hub, 2 dl kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce posekaného kopru, sůl, ocet.

Příprava:
Z masa nakrájíme malé plátky, lehce osolíme a vložíme do kastrolu s rozpuštěným horkým tukem. Kastrol vložíme do předem vyhřáté trouby, zakryjeme pokličkou a maso v troubě mírně dusíme. Měkké maso vyjmeme, do části výpeku přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme,e ji trochou vody, rozšleháme ji a povaříme.

Houby nakrájené na plátky podusíme na zbývající části výpeku a vložíme je do omáčky, kterou doplníme rozšlehanou kysanou smetanou a nadrobno nasekaným koprem. Dochutíme octem a necháme krátce přejít varem. Maso rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Houbový kotlík

Suroviny:
1 kuře, olej, máslo, 2 cibule, 2 mrkve, půl kila čerstvých hub, půl lžičky safloru, sůl, 300 ml vývaru, 2 žloutky, půl lžičky mletého čili.

Příprava:
Kuře nasekáme asi na dvoucentimetrové proužky a v kotlíku je postupně opečeme na oleji dozlatova. Do oleje přidáme máslo a osmažíme na plátky nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme na kousky nakrájené houby a osmažíme. Přidáme opečené kousky kuřete, saflor, osolíme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak odstavíme z ohně, ve žloutcích rozmícháme chilli a za stálého míchání vlijeme do hotového pokrmu. Podáváme s rýží.
Pytlácký zajíc (nebo králík)

Suroviny:
1 zajíc nebo králík, voda, sůl, hladká mouka, sušená petrželka, tymián a máta, máslo, 3 cibule, 200 g čerstvých hub, 4 brambory, estragonový ocet, 100 g slaniny

Příprava:
Zajíce (králíka) rozdělíme na porce a přes noc naložíme do silně osolené vody. Druhý den porce důkladně osušíme a obalíme v mouce a smícháme se sušenou petrželkou, tymiánem a mátou.

Do dobře vymaštěného kotlíku pokládáme vrstvy masa, sekané cibule, nakrájených čerstvých hub a uzavřeme vrstvou oloupaných brambor nakrájených na plátky. Pokropíme octem a pokryjeme plátky slaniny. Zakryjeme a pomalu pečeme asi 2 hodiny. Půl hodiny před dopečením odryjeme, aby se slanina opekla.
Zeleninová směs

Suroviny:
1 červená paprika, střední mrkev, 150 g žampionů, 100 g zelených fazolek, 1/3 hrnku kuřecího vývaru (může být z kostky), 2 lžičky sojové omáčky, jedna lžička cukru, jedna lžička kukuřičného škrobu, jeden rozdrcený stroužek česneku, olej, sůl.

Příprava:
Papriku, mrkev, žampiony a fazolky očistíme a nakrájíme na plátky nebo stejně velké kousky. V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme olej, vsypeme mrkev a zprudka ji opečeme.

Pak přidáme papriku, žampiony, fazolky a rozdrcený česnek a při vysoké teplotě vše opékáme asi 2 minuty, aby zelenina zůstala křupavá. Kuřecí vývar smícháme se sojovou omáčkou, cukrem, škrobem a trochou soli a tuto omáčku vlijeme do pánve na zeleninu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s rýží.
Pažitková polévka s houbami

Suroviny:
½ l vody, 150 g čerstvých hub, sůl, kmín, ½ l sladké smetany, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce citronové šťávy, lžička octa, 3 lžíce sekané pažitky

Příprava:
Očištěné houby pokrájíme na kousky a uvaříme doměkka v mírně osolené vodě se špetkou kmínu. Smetanu přelijeme do hrnku, přisypeme mouku, vejce a dobře rozkvrdláme. Směs přilijeme do vroucí polévky, stáhneme plamen a mícháme. Krátce povaříme, přidáme citronovou šťávu, ocet, pažitku a na konec podle chuti dosolíme.
Dušené kuře na houbách

Suroviny:

1 kuře (nebo 4 kuřecí stehna), sůl, hladná mouka, olej, Vegeta papriková, 100 g slaniny, 4 malé cibulky, 1,5 šálku nakrájených čerstvých hub, 1 červená a 1 zelená paprika, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra

Příprava:
Omyté kuře rozdělíme na menší porce, osolíme, zlehka obalíme v mouce a v kastrolu na rozehřátém oleji krátce osmahneme. Posypeme paprikovou Vegetou, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na kousky nakrájené oloupané cibulky, zamícháme, opečeme, podlijeme šálkem vody a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Pak přidáme houby a na tenké nudličky nakrájené papriky a dusíme do měkka. Během dušení podléváme trochou horké vody a promícháváme. Měkké kuře rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným sýrem a polijeme šťávou. Podáváme nejlépe s rýží.
Houby s brynzou

Suroviny:
Směs 500 g různých čerstvých hub, 50 g másla nebo rostlinného oleje, 250 g brynzy, 2 vejce, pepř nebo papriku, sůl, 100 gramů kaparů, pažitku.

Příprava:
Pokrájené očištěné houby vložíme na rozpálený omastek, opepříme nebo opaprikujeme, osolíme, popřípadě okořeníme rozsekanými kapary. Dusíme, až jsou houby měkké, přidáme brynzu a vejce a dosmažíme. Ozdobíme pažitkou a podáváme s vařenými brambory.
Houby na paprice

Suroviny:
500 g čerstvých hub, 100 g másla, 2 cibule, 3 rajčata, 1 lžička hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, sůl.

Příprava:
Na polovině másla zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená rajčata a houby, rozkrájené na větší kousky. Přidáme papriku, osolíme a dusíme doměkka. Když houby změkly, přilijeme podle potřeby horkou vodu a zahustíme zbývajícím máslem, utřeným s moukou. Krátce povaříme a podáváme s bílým pečivem.
Vlašský salát z hub

Suroviny:
400 g čerstvých hub, 30 g másla, 1 žloutek, 1 dl smetany, 60 g kořenové zeleniny, 400 g brambor, 1 cibule, ocet, žlutý zázvor, nové koření, tlučený pepř, sůl.

Příprava:
Houby očistíme a nakrájené na kousky vaříme ve vodě s trochou octa, tlučeného pepře, špetkou zázvoru a novým kořením a drobně nakrájenou cibulkou. Po uvaření houby scedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme odvarem z hub, vmícháme smetanu a žloutek. Potom přidáme kostičky vařených brambor a zeleniny.
Houbové rizoto

Suroviny:

500 g čerstvých hub, 80 g másla nebo stejné množství oleje, sůl, 1 lžička mleté papriky, půl lžičky pálivé papriky, 1 cibule, 200 g rýže, pažitka.

Příprava:
Očištěné houby vypereme, necháme okapat a nakrájíme je na kostky. Na másle (oleji) osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, osolíme a přidáme oba druhy papriky. Houby prudce osmahneme, pak přidáme opranou rýži, 4 dl vody, promícháme, povaříme, přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby.Dusíme asi 20 minut. Hotové rizoto načechráme, posypeme pokrájenou pažitkou.
Zajíc na hříbkách

Suroviny:

1 zaječí předek, 150 až 200 g vařeného uzeného bůčku, 1 lžíce másla, 2 menší cibule, 1 lžíce hladké mouky, 4 dl červeného vína, vývar z masa nebo kostky, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší petržel, 200 g čerstvých hříbků, 15 mladých cibulek s natí.

Příprava:
Zaječí předek odblaníme, nakrájíme na kousky a dáme asi na 2 hodiny do marinády. Maso v marinádě obracíme.
Marináda: bobkový list, saturejka, sůl, celý pepř, půl šálku zředěného 8% octa.

V kastrolu zpola vyškvaříme nakrájený bůček, přidáme máslo a jemně pokrájenou cibuli. Vše necháme zrůžovět a pak vybereme na talíř. Na témž tuku opečeme po obou stranách z marinády vyndané a okapané maso, zasypeme moukou a necháme zažloutnout. Nalijeme marinádu i s přísadami. Přilijeme víno, vývar z masa nebo kostky, utřený česnek, očištěnou petržel.

Pod pokličkou dusíme v troubě při mírnější teplotě asi hodinu. Zatím na kousku másla podusíme hříbky společně s mladou cibulkou. Ze šťávy na mase vyndáme bobkový list, petržel, saturajku. Naopak přidáme dušené hříbky s cibulkou, kousky bůčku a necháme společně ještě asi ¼ hodiny vařit. Šťáva musí být dost hustá. Podáváme horké s dobrým chlebem a studeným Březňákem.
Srnčí přední na žampionech

Suroviny:

1 kg předního srnčího masa, 100 g slaniny, 80 g másla, 1 lžíce hladké mouky, ½ l červeného vína, 200 g žampionů, 10 malých cibulek, sůl, pepř a vonné bylinky.

Příprava:
Srnčí maso rozkrájíme na středně velké kousky. V hlubokém kastrole rozpustíme pokrájenou slaninu, přidáme polovinu másla a vložíme osolené maso. Podlijeme červeným vínem a přidáme bylinky, sůl, pepř a předem povařené cibulky (asi 10 min. ve vodě).


Pomalu dusíme téměř doměkka. Ze zbylého másla a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme ji k masu. Dusíme doměkka. Pak do omáčky přidáme žampiony, které jsme si podusili zvlášť na másle. Podáváme nejlépe s osmaženou vekou.
Špenátové smaženky s houbami

Příprava:

Na másle podusíme 100 g pokrájených žampionů. Dvě pokrájené housky namočíme v mléce. Smícháme 250 g podušeného špenátu s vychladlými houbami, vymačkanými houskami, 1 vejcem a 1 žloutkem, solí a pepřem. Podle potřeby přidáme strouhanku a děláme malé placičky, které obalíme v rozšlehaných bílcích a strouhance. Smažíme dozlatova.