Krkovička s meruňkovou směskou
(viz. hlavní foto)
Suroviny:
1 plátek krkovičky,
koření na grilovanou krkovici s česnekem,
mletý barevný pepř,
sůl,
2 meruňky,
3 vařené brambory,
olej na pánev
Příprava:
Krkovičku naklepeme, okořeníme, osolíme a necháme chvíli odležet. Pak rozpálíme olej, vložíme plátek krkovičky, po obou stranách zprudka orestujeme a pak dusíme asi 15 min.
Vařené brambory rozmačkáme a smícháme s 1 meruňkou, vložíme ke krkovici, na plátek vložíme dvě zbylé půlky meruňky a dusíme společně asi 10 min.
Chuťově by měla být v rovnováze mírně nakyslá chuť meruňky a okořeněné krkovičky.
Ladislava Staffenová
Suroviny:
1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka,
3 větší cibule,
5 stroužků česneku,
2 čaj. lžičky guláš. koření (může být i kari),
3 čaj. lžičky sladké ml. papriky,
3 polévkové lžíce solamylu,
sůl, pepř,
2 masoxy ,
feferonka,
0,75-1 l vody
Pířprava:
Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustím v malém hrníčku a pak doliju do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny. NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL. Výborné s chlebem, těstovinama, rýží, knedlíkem.
Tento receptík je opravdu skvělý a ohlasy měl obrovský, nejdříve jsem měl strach "nekoukat" pod alobal, ale vydržel jsem a povedlo se. doporučuji vyzkoušet, nenáročné na čas !!!! a je úplně jiný než klasický guláš.
Petr Kumstát, Jílové
Suroviny:
500g rýže,
400 g vepřové kýty nakrájené na nudličky,
500g chřestu,
400 g žampionů,
1 kyselejší menší jablíčko,
tuk,
1 cibule,
100g strouhaného sýra,
sladká smetana - 215 g,
2 zelené papriky,
2 PL mleté gulášové papriky,
špetka drceného kmínu,
špetička pepře,
sůl,
1 PL koření na grilovanou zeleninu a 1 PL koření na krkovičku s česnekem,
1 hřebíček, 8 lístků bazalky, vývar z chřestu.
Příprava:
Rýži uvaříme dle návodu s 5 lístky bazalky, 1 hřebíčkem a solí, scedíme, promícháme s tukem (já použila pár kapek olivového oleje).
Chřest očistíme, oloupeme, nakrájíme asi na třetiny a uvaříme s přidáním grilovacího koření na zeleninu (cca 15 min).Zcedíme ale vývar uchováme.
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, přidáme mletou papriku, maso nakrájené na nudličky okořeněné kořením na krkovičku s česnekem, pepřem eventuelně solí (pozor na přesolení!).
Rychle orestujeme, podlejeme trochou vývaru z chřestu a podusíme asi 8 min. Přidáme nakrájené žampiony, okmínujeme a dusíme dál asi 10 min., přidáme nakrájené papriky na kolečka, plátky jablka a vmícháme chřest a zbylou bazalku. Dodusíme do měkka - celková doba dušení je cca 25 min.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Rýži vložíme do vhodného pekáčku (s rozehřátým tukem), na ni vložíme směs a prohřejeme asi 10 min.
Vejce rozšleháme ve smetaně se sýrem a zalijeme pekáček a dopékáme do ztuhnutí (cca 20min.)
Ladislava Staffenová