S 2500 obyvateli se může pyšnit čestným titulem „nejhezčí obec Rakouska roku 1993".

Leží v nadmořské výšce 974 metrů na sluneční planině v jednom z jižních postranních innských údolí. Ideální sněhové podmínky v zimě, jako i 160 km značených turistických cest v létě dělají z Alpbachu celoročně krásné prázdninové místo, které stojí za návštěvu.

Květinové vesnice

Rekreační oblasti Alpbachtal a Seenland se nacházejí uprostřed nádherných Kitzbühler Alp a Rofangebirge. Krásné květinové vesnice, romantické farmy, stejně jakož i historická města jsou typická pro tento region.

V letních měsících úžasnou atmosféru zelených kopců a skalních útvarů nejlépe poznáte prostřednictvím 160 km značených turistických cest.

Tři letní lanovky zpřístupní tři rozmanité turistické oblasti, které leží asi 50 km severo-východně od Innsbrucku.

„Z Kramsachu můžete vyjet lanovkou směrem k pohoří Rofan, které je proslavené svými bizardními skalními útvary a průzračným jezerem Zireiner See a patří k náročným vysokohorským turistickým oblastem," uvedl místní průvodce Michael Mairhofer.

ADRENALIN I KRÁSNÝ KLID. Snímek je výhled z nejhezčí obce Rakouska Alpbachu.

Z rodinné a květinové vesnice Reith im Alpbachtal vás za pět minut vyveze kabinka na Reither Kogel. Zde se cítí výtečně především rodiny a milovníci procházek. Zážitková turistická stezka, jejíž okruh o délce 2,5 km má zvučný název „Juppi Zauberwald", nadchne svými přírodními odpočívadly pro nejrůznější hry a vyhlídkovou terasou.

Z údolí Alpbachu vyveze kabinka milovníky pěších tůr pod Wiedersbergerhorn do výšky téměř 1 900 m. Hned vedle horní stanice lanovky najdou děti v „Říši uličníků" („Lauserland") skvělé možnosti nejrůznějších aktivit, jako je např. obří klouzačka, tunely pro plazení, vodní kolo, zážitkový rybník a mnoho dalších. Náruživí horolezci by si měli naplánovat malou odbočku k blízkému vrcholu Wiedersbergerhorn nebo denní túru přes Sagtaler Spitzen do Inneralpbachu.

Teplá jezera

Jenom pár minut vzdálen od centra vesnice Kramsach, se celkem náhle mění krajina.

Ledovcové splazy pravěku tady vytesaly malé okrouhlé kopečky, které vypadají téměř jako zelená vajíčka. Mezi těmito hřbety se voda drží dodnes a vytváří „Reintalskou jezerní plošinu". Skládá se z pěti jezer.

Výjimečnost polohy je dána tím, že slunečné záření je obzvláště vysoké a nejteplejší tyrolská jezera pořádně vyhřívá ke koupání.

Místní obce
Alpbach - nejkrásnější rakouská vesnice
Reith i. A. - rodinná vesnice
Brixlegg - nákupní místo
Rattenberg - nejmenší rakouské město
Kramsach - jezerní město
Více na www.alpbachtal.at>

Na závěr ještě pro vás máme jeden tajný tip pro milovníky horských kol. Kromě četných cyklostezek mají především rodiny možnost „šlápnout do pedálů" na vyznačených okružních stezkách a dosáhnout tak nejlepších výletních cílů.

Všem odvážným cyklistům pak lze doporučit freeridovou trasu „Laubwerk" v Alpbachu s výškovým převýšením 150 m a délkou 800 m. Vhodné pro všechny, kteří se chtějí zdokonalit.