Podle informací Ústeckého deníku za něj hodlá zaplatit 110 milionů korun.

Magistrát částku nepotvrdil. „Nabídku projednal finanční výbor. Materiál vedení města předloží do zastupitelstva k projednání," uvedla vedoucí Kanceláře primátorky Dana Gloserová.

Konkrétnější nebyl ani regionální manažer komunikace ČEZ Ota Schnepp. „Další informace nyní nebudeme poskytovat," uvedl Schnepp. Firma THMÚ, založená v roce 1993, má dva společníky ČEZ, který drží většinový podíl 55,83 %, a město Ústí, které má 44,17 %.

TEPLO DO TŘICETI TISÍC BYTŮ

THMÚ dodává teplo a teplou vodu do přibližně 30 tisíců bytů včetně školek, obchodních center, zdravotních středisek či domovů pro seniory. Město firmě navíc pronajímá zhruba 15 kilometrů chodeb včetně kolektorů THMÚ. Roční výnosy společnosti jsou kolem půl miliardy.

Zda hrozí zdražení tepla v Ústí není zřejmé. „Vedle ceny je velmi podstatné i to, aby skokově nerostla cena tepla pro občany vzhledem k strmě padajícím cenám energií na volném trhu," říká člen finančního výboru Radim Bzura.

S tím souhlasí i ekonomický exnáměstek primátora Martin Mata. Ten odhaduje, že podíl města má hodnotu zhruba 300 milionů korun, bez prodeje kolektorů a chodeb.

„Nebylo by asi nejrozumnější prodat firmu bez dalších nabídek a analýz. Jako zastupitel se na to musím dívat nejen ekonomicky, ale i s veřejným zájmem, což nás staví do role odpůrce prodeje s ohledem na riziko možného zvýšení ceny tepla, které bychom již neměli pod kontrolou. Vše má tak své pro a proti," zmínil Mata.