Není jediným, ke stejnému kroku se chystají i další živnostníci. Je dost možné, že v obci pod Milešovkou nebude fungovat ani jedna hospoda.

„V Milešově je už zavřený Mušketýr, pan Černý chystá ve své hospodě na čtvrtek rozlučku. Tomu je už 70 let, v životě neměl otevřený počítač a říká, já vůbec nevím, jak bych to měl dělat. Nechápu, jak může stát nutit člověka, aby si k živnosti musel pořídit počítač, k němu potřebný software, tiskárnu, zajistit připojení k internetu, případně zakoupit chytrý telefon. Kde je svoboda podnikání, věřím, že EET zruší Ústavní soud, ke kterému jdou žaloby," říká Daniel Pitek.

Jak asi chápou okřídlená slova pana ministra, že všichni kradou, obyčejní živnostníci, kteří jen horko těžko uživí rodinu.

Ty chce stát ještě přísněji kontrolovat, ale přitom si neví rady s odlivem miliard korun z řetězců do zahraničí.

Restaurace na MilešovceZdroj: Deník/Karel Pech

Udržet restauraci na Milešovce není žádná legrace. Obec Velemín ji před lety nechala vybudovat v patře bývalé armádní ubytovny. Její provoz však nebyl tak efektivní, jak se odhadovalo. Tři roky ho dotovala, po ní si ji pronajal farmář Pitek.

Ten horko těžko držel provoz mimo ztrátu, vydělat koruny na hoře, kam neproudí davy turistů, ale skuteční přátelé přírody, kteří si na vrchol musejí vyšlápnout po svých, je těžké. V restauraci si mohli odpočinout a občerstvit se, k nim přibyli zájemci, kteří se mohli při setkáních, besedách a přednáškách dozvědět víc o krásách Českého středohoří.

Restaurace na MilešovceZdroj: Deník/Karel Pech

„Pan Babiš asi na Milešovce nikdy nebyl a tím spíš při bouřce. Právem se jí říká hromová hora, a tak tu hrozí časté výpadky elektřiny. Nechtěl bych zažít fungování přenosu dat v rámci EET. Rozčiluje mě i to, že stát dostává miliardy z EU na to, aby oživil venkov, a ministerstvo přijde s takovou věcí, která ho naopak ubíjí. Jen si udělejte průzkum, kolik hospod a dalších živností na vesnici v regionu po Novém roce skončí," dodává Daniel Pitek.