Jen málokdo by dokázal s vážnou tváří tvrdit, že nemá rád jahody. Obzvlášť během jahodové sezony, kdy není problém je za přijatelné peníze kupovat po kilech.

Nejlepší jsou čerstvé

V ústeckém okrese jsou vyhlášené a oceňované především jahody ze Svádova, které v posledních letech získaly i několik prestižních ocenění. Jejich sběr začal v úterý.

„Nejlépe chutnají čerstvé. Brzy ráno je sbíráme a spotřebitelé je mohou mít na stole ještě ten samý den dopoledne. Jejich čerstvost je ta nejdůležitější vlastnost, která je odlišuje od ovoce v supermarketu, dováženého i několik dní z ciziny," řekl Stanislav Štrympl, vlastník Zahrady Svádov.

Rodinný podnik

Jahody, přesněji souhrn několika odrůd tohoto oblíbeného jarního ovoce, pěstuje na šesti hektarech už od roku 1991. Rodinný podnik zakládal se svými rodiči. „Tatínek je tu pěstoval ještě za státního statku na konci komunistické éry," vzpomínal velkopěstitel Štrympl.

Pěstování sezonních plodin má svá specifika. Majitel například potřebuje větší počet pracovní síly jen v době sběru. Spolehlivé brigádníky mají nasmlouvané roky dopředu.

Ti nejlepší zvládnou nasbírat i osmdesát kilogramů denně. Od pěti ráno sbírají do dopoledne. Přes poledne odpočívají a věnují se jiné práci a na pole se vracejí zase odpoledne.

Děcka je milují

U ústeckých spotřebitelů svádovské jahody jednoznačně vedou. „Nemůžeme si je nechat ujít. Děcka se jich pokaždé tak nacpou, div nedostanou kopřivku. Žena z nich dělá ovocné knedlíky i kompoty, nebo marmeládu," smál se třeba Ústečan Jaroslav Musil.

Své ocenění pak jahody dostaly i od organizátorů loňského sedmého ročníku soutěže Potravinářský výrobek Ústeckého kraje Kraje Přemysla Oráče, v níž svádovská Sonata získala první cenu.

Případně před dvěma lety právo užívat titul Regionální potravina Ústeckého kraje, vyhlašovaných Ústeckým krajem.

Jahodová soutěž s Deníkem

Ústecký deník ve spolupráci se Zahradou Svádov připravil pro své čtenáře soutěž o nejlepší jahodové recepty.

Soutěž bude probíhat od 1. 6. do 26. 6. 2015. Po tuto dobu zasílejte své nejlepší nebo originální jahodové recepty (můžete i s fotem) na e-mail: veronika.macinova@denik.cz nebo na adresu: Ústecký deník, Klíšská 25, 400 01 Ústí n. L. s heslem: JAHODY. Uveďte své jméno, adresu a kontakt.

Vybrané recepty zveřejníme každý pátek na stránkách Ústeckého deníku a vylosujeme tři nejlepší. Výherce obdrží 2 kg svádovských jahod.