Otázkou ale zůstává, jak jej co nejlépe zaplatit. Auto je totiž v současné době spotřebním zbožím, a proto je možné si vybrat z celé palety možnosti jeho financování a doprovodných služeb.

Auto za hotové, nebo úvěrem Která z variant je výhodnější?

Použít celé rodinné úspory se může jevit jako cesta nejjednodušší, ale dle aktuálních propočtů také bohužel nejdražší. Daleko výhodnější je použít část na akontaci a zbytek uložit na výhodné úročení v bance. Nebo můžete využít akčních nabídek z tzv. značkového financování, do banky na výhodný úrok uložit celé své úspory a pořídit si auto. Má to dvě výhody. Pořídíte si nové auto a peníze, ke kterým máte kdykoliv přístup na případné nenadálé výdaje, se výhodně úročí.

Je úvěr nevýhodný?

U všech nabídek na financování nákupu nového či ojetého vozu je vhodné dobře si vybrat a především nabídky srovnat. Je vhodné se prvně podívat nejen na výši měsíční splátky, ale také na úrok, který z úvěru platíte.

U bankovních produktů může být 12% a více. U tzv. značkového financování, tzn. u produktu, který poskytuje finanční společnost ve spolupráci s výrobcem automobilu se můžete dostat až na 0% úrok a 0,- poplatky.

Takovéto nabídky na trhu existují a je dobré se u dealera aut ptát, jaké nabízí značkové financování, jaké má akční nabídky. Mezi zajímavé akční nabídky, patří „Auto za polovinu", „Za cenu 3dveří 5ti dveřová verze Citigo", či aktuálně nejlepší produkt značkového financování od ŠkoFINu pro nové a ojeté vozy pro značky ŠKODA, Audi, SEAT a Volkswagen, a to nulový úrok a nulové poplatky s CCS kartou v hodnotě 2000 korun pro prvních 2000 zákazníků, který se nabízí u téměř 300 dealerů uvedených značek

Na co pozor

•    Ptejte se na akční nabídky a značkové financování

•    Srovnejte si více nabídek

•    Dívejte se, kolik je úrok či RPSN

•    Zajímejte se, kolik Vás bude stát povinné ručení či havarijní pojištění

•    Informujte se na pojištění, které Vás ochrání proti nemožnosti splácet či v případě odcizení či zničení vozu

•    Zjistěte si, zda financující společnost hledá řešení, pokud se ocitnete v těžké životní situaci a nemůžete splácet.