Až do nedělního večera čekali podnikatelé na rozhodnutí vlády, která během víkendu jednala s hejtmany o vyhlášení nouzového stavu. Pokud by o něj hejtmani nepožádali, mohly by se od pondělí otevřít všechny obchody a také služby. Vláda se nakonec s hejtmany dohodla, nouzový stav vyhlásila do konce února a pravidla pro obchodníky a poskytovatele služeb se tak nezměnila.

Ústavní právník Jan Kysela
Expert na ústavní právo Jan Kysela: Vláda jedná bez sněmovny protiústavně

Na případné otevření se připravil i provozovatel lyžařského areálu na Špičáku Jan Kasík. „Nevěříme tomu, že bychom mohli otevřít, četl jsem zprávy a z toho vyplývá, že změna se nás týkat nebude. Přesto jsme zcela připraveni, jako by byl běžný den v sezoně a pokud by se rozhodlo, tak zítra v 9 ráno můžeme mít vše v provozu,“ řekl Deníku Kasík.

Úprava úředních hodin

Na rozhodnutí vlády čekala také majitelka obchodu s kůžemi a kožešinami v Přešticích Jana Špongrová. „Pro nás by znovuotevření znamenalo pouze odemknutí dveří, na nic se nemusíme připravovat. Bohužel ale do poslední chvíle nevíme, co bude,“ uvedla podnikatelka.

Nouzový stav bude v Česku platit dalších 14 dní. Většina opatření se zatím nemění, drobné úpravy však vláda přichystala.
PŘEHLEDNĚ: Nouzový stav pokračuje. Vláda ale upravila některá opatření

Jediné, co se od pondělí změní, budou úřední hodiny na úřadech. Vláda upravila jejich provozní hodiny do běžného režimu tak, aby se netvořily fronty. Úprava úředních hodin byl jedním z požadavků hejtmanů, kteří se v neděli dohodli, že nouzový stav je potřeba od pondělí znovu vyhlásit.