A průměrná částka, kterou žádají, je 45 tisíc korun. Minimálně u třetiny klientů je to ale více než 100 tisíc korun. Přitom jen 44 procent lidí míří pro finance do banky, zbylá část Čechů si půjčuje od nebankovních společností nebo přímo od prodejců zboží. A právě na tyto lidi čeká za necelé dva měsíce zásadní změna.

PŘÍSNÉ PODMÍNKY

Před rokem a půl začal platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zásadně přitvrdil podmínky pro firmy, které peníze půjčují.

Pokud chtějí být poskytovatelem úvěrů, musejí požádat o licenci. Česká národní banka (ČNB) přitom po nebankovních firmách žádá 20milionový základní kapitál, prokázání původu peněz, a tvrdě testuje důvěryhodnost firem.

Ilustrační foto.
Za nájmy dluží lidé na Ústecku miliony. Neštěmice pohledávky nevymáhají

Lhůta na splnění všech požadavků vyprší na konci května. Už nyní je jasné, že takové podmínky splní jen několik firem. Pro lepší představu: v České republice bylo před dvěma lety evidováno 57 tisíc subjektů, které půjčovaly. Často šlo ale jen o různé vázané zástupce a vedlejšáky fyzických osob.

Jakmile se v zákoně objevila podmínka 20milonového kapitálu, o licenci poskytovatele úvěrů požádalo v ČNB jen 108 firem. Povolení bylo zatím uděleno pouhým 27 subjektům. „Ostatní řízení nadále probíhají,“ uvedla mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

Licenci zatím získaly firmy jako třeba Home Credit, ŠkoFIN či ČSOB Leasing. Další firmy, včetně známých jmen, stále jednají.

„Posuzovací kritéria jsou velmi přísná. Naše společnost dlouhodobě otevřeně komunikuje své výsledky, vlastnickou strukturu i původ kapitálu. Přesto jsme museli doložit celou řadu smluvní dokumentace, předpisů a postupů, které ČNB detailně kontroluje. Celkem šlo o 115 různých dokumentů,“ popisuje Rudolf Cejnar, výkonný ředitel společnosti PROFI CREDIT, která patří miliardáři Davidu Beranovi.

Byt v Janově.
Krušnohor: Romští dlužníci nás v petici viní, že jsme poškodili Janov

Čas se ovšem krátí a nejpozději v létě se trh s půjčkami citelně ztenčí. Zůstanou tu banky (aktuálně jich je registrováno 47) a „nízké desítky“ nebankovních poskytovatelů. Na ně bude navázáno asi 23 tisíc lidí, kteří budou oficiálně registrováni jako zprostředkovatelé či vázaní zástupci poskytovatelů úvěrů.

PODVODNÍKŮ UBYLO

Důvodem ke zpřísnění zákona byl boj s nelegálními půjčkami a lichvou. Situace se podle odborníků od loňska postupně lepší. „Změna zákona trh od podvodníků výrazně pročistila. To ale neznamená, že lichváři vymizeli, jen jsou nyní v úplné ilegalitě, takže je nutné na ně dávat mimořádný pozor, a to i na internetu,“ uvedl Zdeněk Soudný ze služby Navigátor bezpečného úvěru.

Ústecký kraj bude splácet další peníze.
Ústecký kraj se ještě více zadluží, vezme si úvěr na 600 milionů

Banky loni poskytly spotřebitelské úvěry za 200 miliard korun, dalších 65 miliard korun půjčily nebankovní firmy. Objem úvěrů, které jsou poskytovány nelegálně, Soudný odhadl na deset miliard korun. 

Lichváři se často zaměřují především na ty, jimž nepůjčila jiná instituce – chlubí se totiž, že neprověřují schopnost splácet a peníze poskytnou i nezaměstnaným či lidem, kteří nemají vůbec žádný příjem a těžko budou splácet.

Soudný proto radí půjčovat si peníze jen od subjektů oficiálně licencovaných ČNB, případě sledovat Navigátor bezpečného úvěru či Index odpovědného úvěrování, jejž vydává společnost Člověk v tísni.

Ilustrační foto.
Matce svých dvou malých dětí dluží přes sto tisíc korun