„Jahody začaly postupně dozrávat, tak jsme v pátek zahájili jejich prodej, zatím jen na dvou místech v Ústí," vysvětlil Stanislav Štrympl ml. ze svádovské zahrady.

TRHAT SE ZAČÍNÁ V PĚT RÁNO

Zatím se sklízí raná odrůda Flair, která zraje nejdříve. „Brigádníků máme poměrně dost. Už devět let k nám jezdí převážně ženy z Ukrajiny. Jestli budeme někoho přijímat, tak snad jednotlivce na doplnění. Je to specifická práce, začíná se už v pět ráno. Nevím, jestli by to naši lidé chtěli dělat," poznamenal Stanislav Štrympl.

Jahod bude dostatek, sklízet se budou ještě v červenci. „Letošní úroda je spíše průměrná. Něco nám zjara pomrzlo a také máme problémy se suchem," dodal Stanislav Štrympl.

U stánků je o jahody obrovský zájem. Například na Mírovém náměstí stáli lidé ve frontě, i když ve stánku žádné jahody nebyly.

„Za deset minut, čtvrt hodiny, je zase přivezou," slibovala prodavačka. To se také stalo, ale krátce poté, co odjelo auto s prázdnými přepravkami, už doprodávala poslední krabičky.

U VIETNAMCŮ BEZ CHUTI

Půl kilogramu stojí 45 korun, v nedaleké vietnamské prodejně jsou přitom jen za necelých čtyřicet.

„To se nedá srovnat," mávla rukou jedna ze zákaznic. „Tyhle jsou opravdu dobré, tamty nemají žádnou chuť. V pátek jsem tady koupila první krabičku, dneska beru rovnou dvě," svěřila se.

„Jsou to čerstvé jahody ze zahrady. Na stánek je dovezeme většinou do hodiny od utržení, jsou šťavnaté a chutné," chválil své zboží Stanislav Štrympl.

Kvalitu jahod potvrzují i výsledky v soutěži Regionální potravinářský výrobek Ústeckého kraje Kraje Přemysla Oráče.

V roce 2014 v soutěži jahody odrůdy Sonáta ze Svádova zvítězily v kategorii ovoce a zelenina.

Svádovské jahody se prodávají na Mírovém náměstí a u Hraničáře.