VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi mají zdravý unikát. Raw zmrzlině pomáhá do světa kluk z Mostu

Most – Odborníci nejprve pochybovali, že skutečná raw zmrzlina může vzniknout. Teď ale jedinečný produkt nemá konkurenci.

20.6.2017
SDÍLEJ:

Vlasta Habl se podílí na výrobě a distribuci ultrazdravých nanukůFoto: Deník/Alena Herzánová

Začalo to tak, že na Alchymistických Litoměřicích viděl dva kluky v bambusovém stánku, kteří prodávali zdravé nanuky. Zastavil se u nich, dal se s nimi do řeči a spatřil obrovský potenciál. Dnes Vlasta Habl z Mostu cestuje s jedinečným výrobkem po celé České republice i po různých koutech Evropy.

Společnost Rawito založil v roce 2015 Ondřej Horáček z Prahy. Inspirovala ho k tomu jeho návštěva Jamajky, během které si všimnul, kolik jedí místní obyvatelé zmrzliny. Žádná z nich ale nebyla bez živočišných produktů a chemických látek. Protože on sám byl už v té době na raw stravě, inspirovalo ho to a rozhodl se, že zkusí vyrábět zdravou zmrzlinu.

Když se vrátil do Česka, začal si zjišťovat informace a pracovat na své představě. Navštívil dokonce italský veletrh zmrzlinářských strojů a techniky. Přednesl tam světovým zmrzlinářům svůj nápad, ale nesetkal se s pozitivní odezvou. Zpochybňovali, že se mu to povede a vysmáli se mu. On to ale nevzdal, naopak začal na nápadu pracovat ještě intenzivněji. Seznámil se s člověkem, který je odborník na chemii potravin a který mu poradil s tím, jak to udělat, aby všechny suroviny držely při sobě. Pak už to bylo jen o zkoušení a hledání receptu na ideální zmrzlinu. První zdravé nanuky byly hotové v roce 2015 před pražským veletrhem biostylu.

Češi vymysleli unikát

„Do tohoto rozjetého vlaku jsem v minulém roce naskočil i já,“ začíná vyprávět svůj příběh Vlasta Habl. V sedmičlenném týmu společnosti zastává funkci jakéhosi ambasadora, který unikátní český produkt šíří mezi lidmi osobní formou. Baví ho s nimi komunikovat a předávat jim informace nejen o výrobku, který s sebou přivezl, ale také o zdravém životním stylu či ekologickém myšlení.

Habl jezdí po různých festivalech a veletrzích zdravého životního stylu jak v České republice, tak v zahraničí. Nejčastěji se pohybuje v sousedním Německu, kde už navštívil akce například v Brémách, Berlíně, Düsseldorfu nebo Kolíně nad Rýnem. Dostal se ale také do Švýcarska, Velké Británie nebo do Španělska. Všude tam se české nanuky setkávají s úspěchem. „Lidé jsou často překvapení, co se podařilo vymyslet,“ říká Habl, který svou cestu ve společnosti považuje za jedno velké dobrodružství.

Je to pro něj ale také velká pocta. „Jsem rád, že se mohu podílet na tvorbě produktu, který nemá konkurenci. Je to jedinečné a je úžasné, že se to vytvořilo v Česku,“ myslí si a dodává, že je dobře, že se svět dozví, jak to máme a že i Češi umějí vytvořit dobrý produkt a dělat ho s láskou. „Je to super, když člověk může Českou republiku reprezentovat s něčím kvalitním, co všem chutná,“ má radost Habl.

Kvalitní, zdravé, ručně vyráběné

Výjimečnost nanuků Rawito je hned v několika směrech. Nanuky na sobě mají nálepku handmade, která znamená, že jsou vyráběny ručně. „Od namíchání směsi až po zabalení do obalu si všechno děláme sami. Výrobna je v Praze a při výrobě nanuků jsou přítomni dva až tři lidi,“ popisuje Habl. Do nanuků jsou použity jen skutečné a kvalitní suroviny – žádné náhražky. V brusinkovém nanuku tak lidé najdou opravdové brusinky. Kešu i kokosové mléko je také vyrobené přímo v této společnosti. Nejsou použity žádné živočišné výrobky, takže výrobek je vhodný i pro vegany nebo lidi s alergií na mléko. Nanuky neobsahují ani lepek. Naopak obsahují nejrůznější zdravé superpotraviny.

Neobvyklá u takového produktu je i bohatá nabídka příchutí, ze které si lidé mohou vybrat. Je jich celkem jedenáct. „Nejoblíbenější příchuť je čokoládová a vanilková v tmavé čokoládě s mandlemi,“ vyjmenovává Habl s tím, že hlavně lidé, kteří si jejich nanuky dávají poprvé, často jdou do klasiky a sahají po dobře známých příchutích. Jejich nejzdravější nanuk je ten s kustovnicí čínskou. Nanuky jsou k sehnání jednak na různých akcích, jednak ale také ve spoustě prodejních míst po celém Česku. V Mostě se dají nanuky koupit například v krámku s názvem Špajz.

Celková výroba probíhá také s ohledem na udržitelnost rozvoje a životní prostředí. Suroviny pocházejí od zodpovědných zemědělců, obaly jsou vyráběny z recyklovatelných materiálů. Produkce odpadu je snižována už při výrobě a ten, který přece jenom vznikne, je buď tříděn, nebo kompostován.

Protože zájem o své zdraví a tím pádem i o zdravé potraviny má stále více lidí napříč všemi generacemi, plánuje společnost svůj další růst a nové produkty. „Máme hned několik vizí do budoucna, na kterých pracujeme. Jdeme ale krok po kroku. Ve vzduchu už byl nápad třeba na výrobu zmrzliny ve vaničkách,“ prozrazuje Habl, jak by se to mohlo vyvíjet dál.

Raw foodTermínem se označuje takzvané živé jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty, živiny a důležité enzymy. Největší procento jídelníčku vitariána tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody. Důležité je také vhodné pořadí jídla pro správné trávení. Například ovoce by se nemělo kombinovat se zeleninou apod. Oblíbené jsou na živé stravě také různé koktejly, ve kterých se smíchá několik potravin – tzv. smoothies.
zdroj: Wikipedia.org

Autor: Alena Herzánová

20.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Yvetta Blanarovičová na koncertech i v muzikálech zažila spoustu radosti.
18

Yvetta Blanarovičová: Postižení je krutá rána osudu, u dětí o to smutnější

Čerti a Krampusáci na náměstí Republiky v Duchcově.
22

FOTO: Peklo přijelo do Duchcova. Krampusák dostal pusu od malé hočičky

Českým pivovarům chybí sládci, noví se učí ve škole v Žatci

Ústecký kraj – Sřední škola zareagovala na nedostatek pivovarníků. Nový učební obor navštěvuje devět studentů.

Lékaři nechtějí sloužit pohotovost. Přijdou o smlouvu, plánuje ministr

Severní Čechy - Záchranky si stěžují, že musejí mnohdy jezdit i k banalitám. Důvod? Nedostává se doktorů, kteří jsou ochotni pracovat na pohotovosti.

Nedal přednost strážníkům. Teď má co vysvětlovat, byl totiž opilý

Ústí nad Labem - Při vyjíždění z vedlejší ulice nedal automobil přednost v jízdě autohlídce městské policie. Ta jela večer služebním automobilem z Mezní do Ladovy ulice na Severní Terase. Strážníci za ním ihned vyrazili.

FOTO: Brná má betlém s vlajkou a čerty

Brná - Neobvyklé dílo vytvořil z překližky Jiří Ren z Brné. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT