„Dříve tu byl bar Max, rozhodli jsme se ho přestavět na minipivovar. Ta myšlenka ve mně zrála už několik let," přiznal majitel Jiří Havlice.
VAŘÍ MILLÁČKA
Pro první hosty už je uvařeno na dvacet hektolitrů tří druhů piv. „Vaříme Milláčka, světlou desítku a dvanáctku a polotmavou dvanáctku. K tomu příležitostně přidáme i speciály, například zelené pivo," řekl o sortimentu Jiří Havlice.
Polotmavá dvanáctka je dobře uvařené pivo s pěknou pěnou, kouřově medovou barvou, voní po chmelu a při napití příjemně štípe v nose. Dobře sladěná nahořklá chuť láká k dalšímu napití. Sedět by se u něj dalo dlouho.
„Všechny suroviny, které používáme, jsou domácí. Slad je z Moravy, chmel žatecký poloraný červeňák. Voda je z řadu a máme štěstí, že u nás teče měkká voda," řekl Jiří Havlice.
Technologie minipivovaru je úplně nová, provedená v nerezu. Varné nádobí stojí v přízemí nedaleko výčepu, tanky jsou umístěny za skleněnými dveřmi v hlubokém kamenném sklepě, do kterého se jde po nahrubo otesaných stupních. Dole je stálá teplota a přísný pořádek.
DVANÁCTKA ZA 29
„Aby tu mohl minipivovar fungovat, museli jsme objekt zrekonstruovat a vytvořit tu pro vaření a zrání piva odpovídající podmínky. Patří k tomu i dodržení všech hygienických předpisů a technologických postupů. Celkově nás to přišlo na více než tři miliony. Sama technologie stála asi dva miliony," vyčíslil Jiří Havlice.
Pivo z Millénia se bude prodávat také v partnerské restauraci Panoráma. V Milléniu bude otevřeno denně od 15.00 do půlnoci, v pátek a v sobotu bude provoz prodloužen až do tří hodin. Milláček desítka bude stát 24 korun, dvanáctka 29 korun.
Chystá se na ně i příznivec piva Roman z Proboštova na Teplicku. „Určitě se tam stavím a ochutnám. S minipivovary se roztrhl pytel. Je to dobře. Rozšiřují nabídku českých piv a přicházejí s novými nápady. Rád je navštěvuji," ocenil Roman.