Vedení města Prahy v květnu loňského roku rozhodlo, že někteří provozovatelé restaurací budou moci kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru veřejná prostranství pro své předzahrádky využívat zdarma. Nyní se řeší prodloužení této úlevy i v letošním roce. Hospodářská komora Praha 1 ale upozorňuje na kritiku ze strany znevýhodněných restaurací, které předzahrádku mít nemohou. Takových je přitom podle komory většina.

Rebelující hospoda U Ervina v Hlubočkách v sobotu 23. ledna 2021
Rebelující hospodský U Ervina dostal pokutu. Jak reagoval?

„V této mimořádně složité době je úleva v podobě odpuštěného poplatku za zábor veřejného prostranství nepochybně dobrý krok. Zároveň ale říkáme, že jsou tím znevýhodněni podnikatelé, kteří předzahrádku mít z různých důvodů nemohou. Taková situace podle našeho názoru odporuje principu rovných podmínek pro podnikání. Předzahrádka je konkurenční výhodou sama o sobě, pokud je navíc zadarmo, je to ještě markantnější. Proto požadujeme, aby provozovatelé restaurací bez předzahrádek dostali odpovídající kompenzace,“ vysvětlil místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

Většina podniků předzahrádku nemá

Restaurací bez předzahrádek je přitom podle údajů hospodářské komory výrazná většina. Jednat se má o zhruba 1500 provozoven z celkového počtu, který přesahuje 2000 provozoven.

„Posezení na předzahrádce hosté přednostně vyhledávají, já předzahrádku nemám, ale samozřejmě bych ji ocenil. Na druhou stranu si připadám znevýhodněn oproti těm, kteří na předzahrádku čerpají komplexní slevu,“ uvedl Jan Vlnas ze společnosti Apetit Praha, která provozuje v Praze restauraci a cukrárnu.

O výši i formě kompenzací chce Hospodářská komora Praha 1 s vedením Prahy jednat. Podle Dvořáka by mělo jít o finanční kompenzaci v odpovídající výši.

10. března minulého roku zavřeli klub K2 v Českých Budějovicích a od té doby ho v podstatě neotevřeli. Celý rok se snažili ztráty minimalizovat tím, že vymýšleli akce venku.
Noční život skončil před rokem. Klub K2 eviduje milionové ztráty, čeká na pomoc

„Je nutné dojít ke shodě na tom, jak výši kompenzace vypočítat, aby byla zachována férová hospodářská soutěž. Současná situace je totiž vůči stovkám restaurací jednoznačně nespravedlivá a diskriminující,“ upozornil Dvořák, podle jehož vyjádření hrozí, že v případě jejich krachu budou nahrazeny podivnými podniky, obchůdky s kýčovitými suvenýry a podobně.

ŽIVNOSTNÍCI TO NEVZDÁVAJÍ. Deník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti se současnou situací.