Majitelé telefonů a tabletů pohybující se v centru Ústí nemusí mít strach, že se jim jejich důležité zařízení najednou vybije. Energii do něho mohou získat, aniž by měli nabíječku a našli funkční zásuvku. V obchodním centru Forum totiž společnost ČEZ nainstalovala nové zařízení, které umožňuje elektronická zařízení snadno a bezpečně dobít.

„Z vlastní zkušenosti vím, jak umí vybitý mobil člověka pořádně potrápit. Rozhodli jsme se spojit s projektem dobíjecích stanic pro mobilní telefony, protože věříme, že dobíjení baterií během nakupování lidem ušetří čas i nervy," vysvětlil nápad David Hajmán, generální ředitel ČEZ Prodej.

Klidně odejděte

Stanice, kterou lidé najdou v patře obchodního centra uprostřed jídelny zdejších bister, je vlastně jakýsi box s bezpečnostními schránkami. Uvnitř lidé najdou několik nejčastěji používaných konektorů, na které mohou třeba telefon připojit. Zařízení v něm zamknou a mohou odejít bez obav, že jim ho někdo ukradne.

Většina návštěvníků obchodního centra ale netuší, k čemu vlastně zařízení slouží. V úterý v poledne, kdy zde bylo plno, nebylo ani v jedné ze šesti přihrádek připojené zařízení. „Vůbec jsem si toho nevšiml. Ale určitě je to užitečná věc. Můžete si takhle nabít mobil, když tu sedíte na obědě," uvedl Stanislav Jakoubek, když mu zařízení redaktor ukázal.

Společnost ČEZ v Česku již nainstalovala dvaadvacet podobných kiosků. Za jejich použití lidé nic neplatí.