Na přelomu loňského a  letošního roku přitom došlo k zajímavé historické paralele. Počet minipivovarů dosáhl 390 a se započítáním velkých producentů je nyní v České republice v provozu 435 pivovarů. Aktuální počet pivovarů tak dosáhl úrovně kolem roku 1930 (období počínající hospodářské krize). Podle odborníků navíc není všem dnům konec.

„Před deseti lety jsem jako maximum pro celou republiku viděl nějakých 350 pivovarů, teď si však myslím, že je reálné se dostat za pár let na počty kolem roku 1900, kdy na našem území bývalo mezi 900 až tisícem pivovarů,“ řekl Deníku prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Teplický pivní rynek.
FOTO: Dvakrát Osek, jednou Teplice. Minipivovary na Teplicku frčí

Počet nově otevíraných pivovarů se podle něj v posledních letech ustálil na cca padesáti provozovnách ročně. Třeba loni to bylo 51 otevřených a proti tomu čtyři zavřené provozy. Navíc už nutně nejde o pouhé restaurační minipivovary, které vaří jen pro spotřebu svých hostů.

Minulost versus současnostZdroj: DENÍK

„Objevují se i pivovary, jejichž ambice je vyšší a mají i kapacitu pivo dodávat do jiných hospod,“ upozorňuje Šuráň. Za zmínku stojí třeba projekty pivovaru v Kamenici nad Lipou, Malešově či Jarošově. V Praze loni vznikl první pivovar na lodi (tzv. Pivoloď) a velkou expanzi prožívají i pivovary na horách, naposledy v Peci pod Sněžkou v Krkonoších či v Neratově v Orlických horách.  

Na Teplicku zatím vaří tři minipivovary, všechny zahájily činnost v roce 2015. Jako první to byl pivovar Monopol v Teplicích, následovaly dva projekty v Oseku. Klášterní pivovar Ossegg a restaurační pivovar Černý orel. Kromě klasického pivovaru Velké Březno na Ústecku funguje jeden z nejstarších minipivovarů v kraji, kterým je Rychta v Ústí nad Labem, naopak mezi nejmladší patří Millénium v Neštěmicích. Další podobné projekty se rýsují již v brzké době.

Budova Telecomu na teplickém náměstí Svobody (nahoře) a vizualizace luxusního hotelu, který ji má nahradit
Místo chátrajícího Telecomu v centru Teplic vyroste hotel. S pivovarem!

Podle Šuráně se expanze menších, tzv. řemeslných pivovarů netýká jen České republice. Počet minipivovarů podle něj roste v severní části Německa (naopak v Bavorsku ubývá) či v Anglii. Největší boom ale pak zažívají Spojené státy, kde počet řemeslných pivovarů překročil šest tisíc a nadále roste.

VELCÍ REAGUJÍ

Při pohledu na celý český trh ale malé pivovary pořád představují pouhá dvě procenta, zbytek patří „velkým“. I ti ale nabízejí aspoň větší množství různých speciálů. Momentálně už činí asi pět procent objemu jejich produkce.

„Roste zájem o piva vyráběná méně tradičními postupy, jako jsou nefiltrovaná, svrchně kvašená či pšeničná,“ potvrdila Deníku výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

V Milléniu budou vařit pivo častěji a ve větším množství.
V minipivovaru Millénium teče pivo proudem

Svaz ve spolupráci se sociology z CVVM už několik let monitorují náladu tuzemských konzumentů piva. Podle včera zveřejněných dat  se nejen mírně zvýšila týdenní konzumace piv u mužů (8,8 piva týdně) i žen (2,3), ale roste chuť experimentovat s více značkami. Dál však klesá počet lidí, kteří pijí pivo v hospodě, loni to bylo jen 39 procent. 

Ilustrační foto.
Čechy se Saskem spojí pivní stezka. Nabídne výlety za poznáním a ochutnáním