On už se ale jako malé dítě, i když zpočátku nevědomky, připravoval na umělecké řemeslo. Pořád něco rozebíral a dával dohromady, sestavoval různé modely, rád kreslil a maloval.

„Zkrátka se ve mně odmala snoubila manuální zručnost s výtvarnem. Už v předškolním věku jsem začal na lidušce navštěvovat výtvarný obor, kde jsem měl štěstí na vynikající kantory. Tam jsem chodil až do ukončení základní školy, kdy jsem se rozhodoval, co dál. Bylo mi jasné, že chci na nějakou uměleckou školu. Po talentových zkouškách jsem na umělecké průmyslovce v Turnově strávil čtyři roky studiem oboru zlatnictví a stříbrnictví,“ popsal Marek Rufert své začátky.

Mikulovanka Jitka Ilčíková otevírá pod Dunajovickými kopci pivovar specializující se na výrobu piva typu lambic.
OBRAZEM: Žena vaří „divoké“ lambic pivo. Uspět na českém trhu je těžké, říká

Tato léta byla přípravou na navrhování šperků a jejich řemeslnou realizaci, zvládnutí náročných technologií a všeobecný rozhled v oblasti dějin umění. Ve své dílně dnes vyrábí prakticky všechny druhy šperků – dámské i pánské prsteny, zásnubní a snubní prsteny, náušnice, brože, náhrdelníky, závěsy, náramky včetně typických pánských šperků jako jsou kravatové spony a manžetové knoflíčky.

„Mojí vášní je navrhování a výroba výrazných originálních šperků, obvykle v kombinaci s drahými kameny, zvláště pak diamanty. Ty považuji za výrazný zdobný prvek a symbol absolutní čistoty,“ říká klenotník známý také tím, že je i soudním znalcem. Soudy se na něj obracejí většinou v souvislosti s dědickým řízením ohledně odhadu cen pozůstalostí.

Zájemci se hrnou z celé republiky

To, že téměř polovina jeho zákazníků je z Prahy a okolí, ač sídlí v Ústí nad Labem, je prý mimo jiné i tím, že svoji tvorbu v hlavním městě již řadu let prezentuje coby partner několika prestižních soutěží krásy. V nich pro vítězky tvoří originální šperky a jako porotce se setkává se známými osobnostmi. Dívky v těchto soutěžích jsou podle něj velmi krásné a originální stejně jako samotné šperky. Nikdy proto nevyrábí shodný kus.

„Často se přihodí, že se pak účastníci těchto akcí stanou mými klienty a jsou-li spokojeni, funguje dál to nejlepší – osobní doporučení. Mé „zahraniční“ šperky jsou hlavně v Německu, Rakousku, dále pak také třeba v Katalánsku, něco málo v USA a na Floridě či v Kanadě.“

Svatební odpoledne v Klatovech.
Svatba bez stresu? Všechno potřebné zařídí koordinátorka, o službu je zájem

Na jednom šperku pracuje i několik týdnů. Začíná s tužkou v ruce a papírem na stole, důležité je také znát přání a vkus klienta. Výroba přitom trvá od několika hodin až po řadu měsíců. Lidí, kteří se této náročně profesi u nás věnují, je jen několik. Marek Rufert si živnost založil hned po maturitě v roce 1990.

I šperkaři nyní zjišťují, že na trhu chybí zboží, suroviny, materiál. „Já jsem to pocítil především při objednávání drahých kamenů v brusírnách. Často mají nedostatek suroviny k broušení šperkových kamenů, kterou obvykle získávají na kamenářských burzách. Jenže ty se při lockdownu nemohly konat. Očekával jsem tak úbytek zakázek, který ale překvapivě nenastal. Lidé si v zavirované době chtějí dělat radost,“ oddechl si s tím, že dnes padá hodnota peněz, a naopak cena drahých kovů a kamenů, zvláště pak diamantů, stále stoupá.

Ručně vyrobený šperk podle vlastního výtvarného návrhu je tak podle klenotníka nejen originálním doplňkem, který podtrhuje vkus, prestiž a individualitu nositele, ale i dobře zvolenou investicí.

Inspiraci čerpá ze všech směrů

Při výrobě se Marek Rufert často inspiruje světem současné architektury, protože má rád moderní čisté geometrické linie s technicistními prvky. „Miluji ale také přírodní květinové a hmyzí motivy, přičemž se často ohlížím k stylům dob minulých, například secese. Ideální je, když se v návrhu šperku povede namíchat lehce provokující, ale ne přeplácaná kombinace těchto světů.“

Jeho nejdražším šperkem byl zlatý náhrdelník s podlouhlým, nepravidelně broušeným čistým diamantem barvy champagne, kdy kámen měl hmotnost cca 16 ct. „Diamant byl na náhrdelníku volně zavěšen v takové téměř neviditelné klícce z matovaného bílého zlata, aby sám o sobě maximálně vynikl. Tento šperk měl hodnotu kolem 5 milionů korun, kdy gró ceny tvořil diamant, který si klient přivezl z Jihoafrické republiky,“ vzpomíná vyznavač cestování a s úsměvem konstatuje, že mu v této zálibě ale brání jeho koníček, kterým je šperkařství.

Jan Cvetkov a jeho obchod OdKarla.cz
Nakupujte od Karla? Popularita internetového tržiště s rozbalenými věcmi roste

Jedním z nejhezčích ocenění a poděkování od zákazníka prý bylo pozvání klientky a jejího manžela na týden do jejich sídla v historickém přímořském městečku kousek pod Barcelonou. „Měl jsem možnost relaxovat v báječném prostředí a obdivovat krásy Barcelony, především stavby Antonia Gaudího, které jsou mojí celoživotní inspirací.“

A když dokončí anebo ještě lépe předá výjimečný šperk, z kterého má klient radost, tak mu jako odměna stačí i kousek ovčího sýra a kvalitní suché červené víno.