VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybám letos škodili predátoři i nedostatek vody. Kapři na Vánoce ale budou

Severní Čechy /ANKETA/ - V České republice je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišovaly výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory. 

4.12.2017
SDÍLEJ:

Dvoudenní výlov rybníka Vdovec Nový začal v pondělí od časného rána ve středisku Rožmberk Rybářství Třeboň a.s.,u obce Stříbřec u Třeboně,chtějí zde vylovit až 350 metráků ryb,hlavně kapra,který je určen na velikonoční trh.Foto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Napříč celou republikou se letos projeví velké rozdíly, například na Klatovsku, Blatensku a Strakonicku chyběla voda z významné části a na Jižní Moravě nebyla v podstatě žádná voda v plůdkových rybnících a výtažnicích, takže nejvíce je postižena kategorie mladých ryb (ryby, které mají být na Vánoce 2019 a 2020) a nelze nezmínit, že škody na produkci napáchali také rybozřaví predátoři,“ sděluje Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR.

„I přes kritický stav vody a další komplikace, kdo bude letos chtít kapra na štědrovečerní večeři, bude mít možnost si ho zakoupit ať už v klasických kamenných prodejnách nebo u tradičních stánků,“ komentuje Vacek.

„Nejčastěji chovanou rybou u nás zůstává s velkým náskokem kapr, následují ryby býložravé, lososovité, dravé aj. Kapr obecný je hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, loni se ho vyprodukovalo přibližně 18 362 tun a letos se očekává podobná výše,“ doplňuje.

Kapři mají certifikát

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Může být překvapivé, že právě na jižní Moravě poblíž Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách.

Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 Evropskou ochrannou známku původu.

Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací.

Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.

„Přestože u nás chované sladkovodní ryby ze všech sledovaných potravin obsahují nejméně různých kontaminantů, spotřeba stagnuje a spotřebitelé spíše upřednostňují ryby z dovozu. Doufám, že se trend spotřeby nejen kapřího masa, ale i ostatních tuzemských sladkovodních ryb u nás změní k lepšímu,“ doplňuje Vacek.

Rada šéfkuchaře

"Na kapřím mase si můžete pochutnat, aniž byste se obávali, že vám uvízne rybí kůstka v krku. Kapra bez kostí si můžete připravit sami ve vaší kuchyni anebo si zakoupit výrobky z kapřího masa bez kostí,“ zmiňuje šéfkuchař Petr Stupka a nabádá: „Kapří maso by se na našem jídelníčku mělo objevovat častěji než jen o Vánocích,“ doplňuje.

Autor: Pavel Kopecký, Redakce

Jíte na Vánoce kapra?

Ano

74 %

Ne

26 %

Hlasovalo: 47

4.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Národní potravinová sbírka
11

Řetězec Globus dostal pokutu 183 milionů korun. Za nekalé praktiky k dodavatelům

Yvetta Blanarovičová na koncertech i v muzikálech zažila spoustu radosti.
18

Yvetta Blanarovičová: Postižení je krutá rána osudu, u dětí o to smutnější

FOTO: Peklo přijelo do Duchcova. Krampusák dostal pusu od malé hočičky

Duchcov - Ve znamení šestnáctek byla sobota 16. prosince v Duchcově. Přesně v 16 hodin a 16 minut totiž do ulic vlétla šestnáctka děsivých Krampus čertů.

Českým pivovarům chybí sládci, noví se učí ve škole v Žatci

Ústecký kraj – Sřední škola zareagovala na nedostatek pivovarníků. Nový učební obor navštěvuje devět studentů.

Lékaři nechtějí sloužit pohotovost. Přijdou o smlouvu, plánuje ministr

Severní Čechy - Záchranky si stěžují, že musejí mnohdy jezdit i k banalitám. Důvod? Nedostává se doktorů, kteří jsou ochotni pracovat na pohotovosti.

Nedal přednost strážníkům. Teď má co vysvětlovat, byl totiž opilý

Ústí nad Labem - Při vyjíždění z vedlejší ulice nedal automobil přednost v jízdě autohlídce městské policie. Ta jela večer služebním automobilem z Mezní do Ladovy ulice na Severní Terase. Strážníci za ním ihned vyrazili.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT