Pod střechou už mají téměř veškerý ječmen ozimý. V Libereckém kraji je zatím sklizeno jen 556 hektarů ozimého ječmene, což je necelých 2,8 procenta ploch obilí v kraji. Do řepky tam zatím zemědělci nevyjeli.

Nejrozšířenější obilovinou v regionu je pšenice ozimá, která v Ústeckém kraji zaujímá téměř 72 procent ploch obilovin. Podle Moniky Raušerové z krajské pobočky Českého statistického úřadu je to nejvyšší podíl v mezikrajovém srovnání. V sousedním Libereckém kraji je pšenice vyseta na 56 procentech obilných ploch.

SKLIZEŇ SI CHVÁLÍ

Přestože je sklizeň pomalejší, dosavadní úrodu si zemědělci chválí. Hlavně v Libereckém kraji. Průměrné výnosy ozimého ječmene tam zatím dosahují 6,81 tuny z hektaru, podle červnových odhadů přitom pěstitelé čekali výnosy jen kolem 5,17 tuny z hektaru.

„Rekordní výnos měli zatím v ZOD Brniště, kde dvouřadý ječmen dával 9,1 tuny z hektaru," řekl Jiří Teplý z Agrární komory pro Liberec a Jablonec nad Nisou. Sklizena je ale podle něj zatím jen třetina ploch, vše se tak může ještě změnit.

V Ústeckém kraji je výnos ozimého ječmene šest tun na hektar, což je o trochu méně, než je republikový průměr. Podle ředitele Agrární komory Ústeckého kraje Jaroslava Brožky je tak úroda zatím dobrá, srovnatelná s loňskem.

NĚKTERÁ POLE UŽ JSOU POLEHLÁ

Sklizeň zkomplikovaly bouřky v posledním týdnu, kvůli nimž je už řada polí polehlá.

„Hlavně Českolipsko je hodně polehlé, tam to leží jak mlat. Má to víc aspektů, bylo tam špatné počasí, jak byly bouřky, plus obilí je samozřejmě zralé a stačí trochu víc vody a váha klasu ho začne ohýbat, stačí pak fouknout a už to leží," vysvětlil Teplý.

Nejdál je zatím sklizeň obilovin v Jihomoravském kraji, kde mimo ozimého ječmene sklízejí i pšenici a řepku. Naopak nejméně žně zatím pokročily v Karlovarském kraji, kde je posekáno jen necelých pět procent ječmene.