Kvůli příznivé ekonomické situaci úřad snížil výši příspěvků i počet podpořených zaměstnavatelů, kterým například dotuje vznik nového pracovního místa a mzdy.

Ze zveřejněné analýzy úřadu práce vyplývá, že mezi nejžádanější profese v Ústeckém kraji patří pomocní pracovníci ve výrobě, řidiči nákladních automobilů a tahačů, prodavači v prodejnách, kuchaři, zedníci a stavební dělníci. Zájem je i o svářeče, nástrojáře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy, číšníky a servírky, zámečníky, lékaře, učitele a zdravotní sestry.

OČEKÁVAJÍ MÍRNÉ ZLEPŠOVÁNÍ SITUACE

„V dlouhodobém horizontu jednoho roku lze nadále očekávat pokračující mírné zlepšování situace v nezaměstnanosti v důsledku celorepublikového ekonomického oživení, ačkoliv rok 2015 se nejspíš opakovat nebude," uvedl úřad.

Signály od zaměstnavatelů i současný vývoj jsou podle něj poměrně pozitivní a aktuálně není žádný důvod se domnívat, že by tomu v nejbližším období mělo být jinak. Za problém označil fakt, že se některým zaměstnavatelům nedaří dlouhodobě obsazovat nabízené pracovní pozice, přestože uchazeči o zaměstnání u žádaných profesí, popřípadě s požadovaným vzděláním, jsou zastoupeni v evidenci úřadu práce.