Jedním z důvodů posílených kontrol jsou zprávy polských médií o tom, že se v tamějších chovech používá příliš mnoho antibiotik.

Z Polska přitom do České republiky míří zhruba polovina dovážených vajec. V ČR naopak podle Státní veterinární inspekce využití antibiotik u drůbeže stále klesá. „Léčba antibiotiky je u kuřat povolena pouze v oprávněných případech,“ řekl veterinář Karel Kutlvašr.

„Používání antibiotik a dalších léčiv se důsledně kontroluje,“ uvedl Petr Šatrán ze Státní veterinární správy. Veterináři se snaží jejich použití minimalizovat. Mezi lety 2010 až 2016 podle ministerstva zemědělství jejich spotřeba klesla o 38 procent.

Nejen velikonoční zboží

Cena vajec, která se počátkem roku pohybovala kolem pěti korun za kus, nyní klesla. „Vejce stojí kolem tří korun,“ řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Některé řetězce podle ní vajíčka ve svých slevových akcích přitom prodávají i za 2,50 koruny.

Podle prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska produkují výrobci vejce z klecových chovů  za 1,65 koruny, z voliérových chovů za 1,80 koruny. „V obchodě ale stále stojí zhruba dvojnásobek, a to bez další přidané hodnoty,“ konstatovala Dlouhá.

Podle ministerstva zemědělství stavy nosnic v Česku v posledních letech rostou. Zatímco v roce 2015 se jich chovalo 8,9 milionu, loni to bylo téměř 9,3 milionu a vyprodukovalo se 2,3 miliardy vajec. Každý Čech sní ročně v průměru kolem 250 kusů vajec.