Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Tuzemští producenti loni prodali 2901 milionu litrů mléka, bylo to o 6,7 procenta více než v roce 2016. Průměrná cena výrobců činila 8,44 koruny za litr, tedy o 25,7 procenta více.

„U mléka se jasně ukázal celoevropský problém s mléčným tukem, což dokumentuje zejména výrazný pokles vývozu másla, protože mléčný tuk se zpracovával a realizoval v drtivé většině na domácích trzích,“ řekla Deníku mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Ceny jatečního skotu byly loni v průměru o 2,3 procenta vyšší než v předchozím roce. Jateční býci se prodávali v průměru za 47,48 koruny za kilogram živé váhy a za 86,4 koruny v jatečné hmotnosti. Domácí produkce masa nestačila na spotřebu. Živý skot k porážce se dovážel zejména ze Slovenska, naopak zvířata  směřovala do Rakouska, Turecka a Německa.

Ilustrační foto
Nové jezy na Labi. Vyhrají bobři, nebo zastaralé lodě?

„Snižující se počty vykrmovaného a následně v Česku poráženého skotu se nedaří dlouhodobě změnit,“ řekl Deníku ředitel Svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát. Důvodem jsou podle něj neochota spotřebitelů připlatit si za kvalitní maso nebo složitější kuchyňská úprava hovězího.InfografikaZdroj: Deník

Lidé podle Maláta dávají přednost jídlům umožňujícím rychlejší servírování, hlavně z drůbežího masa. Malát je přesvědčen, že na menším zájmu českých zemědělců o výkrm hovězího skotu se podepisují také „zaručeně správné“ informace o škodlivosti konzumace červeného masa. Chov je tak pro ně často ekonomicky neefektivní.

Prasat bylo loni na jatkách poraženo o 3,7 procenta méně než v předchozím roce, výroba vepřového klesla o 4,2 procenta. Důvodem bylo méně vykrmovaných prasat.

Chovatelé vykrmená prasata prodávali v průměru za 32,52 koruny za kilogram živé váhy nebo 42,27 koruny za kilogram masa. Selata na výkrm se dovážela zejména z Německa, Dánska a Nizozemska, jatečná prasata se naopak vyvážela na Slovensko, do Maďarska a do Německa.

O 1,5 procenta na 158,9 tisíce tun se naopak zvýšila produkce masa drůbežího. Do České republiky se dováželo zejména z Polska a Německa, vývoz směřoval zejména na Slovensko.

Neustávající pokles produkce vepřového i hovězího masa a jen mírné zvýšení výroby drůbežího je podle potravinářů alarmující.

„Pro zpracovatele je čím dál obtížnější nakoupit na trhu maso českého původu,“ uvedla Večeřová. Aby se výroba masa a masných výrobků v České republice vůbec udržela, musejí jeho zpracovatelé surovinu dovážet ze zahraničí. „Do budoucna je určitě potřeba zaměřit se na zvýšení vývozu výrobků s vyšší přidanou hodnotou,“ dodala Večeřová.

Ilustrační foto.
Strážníci stojí města přes půl miliardy korun každý rok