Díky počasí bez výraznějších výkyvů a přívalových dešťů se sklizeň podle ministerstva v posledním týdnu rozeběhla naplno. Z bezmála 47 procent je sklizená ozimá pšenice. Výnos na hektar se s postupující sklizní zvyšuje, podle aktuálních údajů je 6,25 tuny.

To je bezmála o tunu více než před týdnem, kdy byly žně ve čtvrtině. Celostátní průměr je 6,73 tuny na hektar. Téměř z 95 procent je sklizený ječmen ozimý, u kterého je výnos 6,08 t/ha.

VYSOKÝ PODÍL OZIMÉ PŠENICE

Pomalu končí i sklizeň řepky. Ta je sklizena z bezmála 95 procent. Výnos je 3,65 tuny. To je nepatrně více než celorepublikový průměr, který je podle aktuálních údajů 3,53 tuny.

Nejrozšířenější obilovinou v regionu je ozimá pšenice, která v kraji zaujímá téměř 69 procent ploch obilovin. Tento podíl je podle krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvyšší z krajů. Pěstitelé letos ozimou pšenici vyseli na 63.677 hektarů.

Výměra zemědělské obhospodařované půdy v regionu podle ČSÚ dosáhla letos téměř 216.000 hektarů. Oproti loňsku vzrostla téměř o 1500 hektarů.