Narodila jsem se v Gruzii, vysokou školu vystudovala v Ústí nad Labem, deset let pracovala v bankovnictví, ale banka mi k srdci nepřirostla. Stále jsem myslela na vlastní vinárničku, nebo kavárnu, kde bych mohla uplatnit svůj gastronomický talent.

S přáteli jsem jezdila po republice, testovala si jen tak pro sebe kvalitu a nápaditost nových restaurací. Potom jsem se rozhodla! Pokud chceme skutečně pomáhat českým výrobcům a farmářům, musíme jim dát šanci, aby prokázali svou šikovnost v konkurenci se zahraničním kapitálem. Na začátku byla malá prodejnička s potravinami v Bozděchově ulici, kde jsem podle objednávky připravovala potravinářské baličky pro firmy a několik přátel.

Jednou jsem na internetu zachytila informaci mladého muže, který se nechal inspirovat zkušeností z Francie a založil v Praze společnost SCUK, která nabízela spolupráci s farmáři trochu jiným způsobem, než jsme byli zvyklí. Zaregistrovala jsem se a zkusila několik objednávek. Požadované ekologické potravinářské výrobky jsem objednala přes internet přímo u pěstitele, farmáře, SCUK zajistil zdarma dopravu na smluvené místo. To mě tak zaujalo, že jsem nabídla svou prodejničku, jako výdejní místo pro Ústí nad Labem.

Míra Nebeský
FOTO: Loutky Míry Nebeského dávali v Japonsku svatebčanům jako dárek

Začátky byly skromné, tři objednávky u dvou farmářů. Za rok se má síť rozrostla na 600 klientů a 85 aktivních farmářů. Zájem o zdravé a čerstvé výrobky je stále větší a větší. Především u mladých rodin rozhoduje kvalita. Několikrát jsem se setkala přímo s farmáři.

Před třemi roky jsem potkala Evu Sanejstrovou Andresovou a společně jsme se daly do další akce. Na místě bývalého Zverimexu v Masarykově ulici pod fotbalovým stadionem jsme letos v květnu otevřely novou kavárnu.

Hádejte, jak se jmenuje? Přeci Zvěřinec! Pár specialit tam najdete. Já chci podporovat české farmáře, pomáhat městu a dělat radost těm, co o to stojí.