Kdy vlastně začalo vaše přátelství, potažmo spolupráce s Petrem Mukem?
Naše první setkání proběhlo 20. června roku 1986 na soutěžní přehlídce amatérských rockových kapel v Českých Budějovicích. On tam zpíval a hrál na baskytaru v kapele Oceán, já konferoval a byl v porotě. Z následné skoro čtvrtstoleté spolupráce se vyvinulo přátelství, jinak by to tak dlouho vydržet ani nemohlo.

Zpěvák Petr Muk
Petr Muk. Sváděl nekonečné boje s démony, trápil se úplnými zbytečnostmi

Co vás na něm hned na první dobrou zaujalo ze všeho nejvíc?
Na první dobrou? Bylo jasné, že Oceán je kolektivně opravdový objev a Petrova úloha zpěváka, skladatele, občasného textaře a frontmana mimořádná. Se spoluautory a spoluhráči Kučerou, bratry Vozáryovými a textařem Honsem tvořili unikátní kamarádskou partu, brzy celostátně důležitou, ba hvězdnou.

Nastiňte, jak vaše spolupráce vypadala - nakolik byl Petr otevřený radám, novým impulsům… A necháte nahlédnout do jeho uměleckého nitra - myslím tím, jak tvořil, jak se jeho písně rodily?
Měl jsem tu čest být u oceánských, shalomských a jeho sólových písniček velmi blízko, téměř od samého vzniku. Když jsme si v praxi potvrdili, že mohu nabídnout užitečné zkušenosti, docela dost mých postřehů a návrhů bylo akceptováno. Leckteré ovšem ne, v tom byl Petr oprávněně neústupný a jeho rozhodnutí finální. Písničky nikdy nepsal na objednávku, ale zásadně jen podle svých pocitů a gusta. Nabídl je pak s určitými pochybnostmi posluchačům a byl nadšený, když se líbily, což bylo opravdu často.

Jeho poslední album V bludišti dnů mělo být náznakem příštích plánů. Jaké ty plány byly?
Nové písničky, kapela, turné, potřebný restart. Návrat ke kolektivnější tvorbě, více kytar, dokonalejší provázání s klávesami, výborná (nejen) producentská pomoc Luďka Fialy, také texty i melodie Honzy Dvořáka. K tomu nalezená účinná terapie jeho choroby, dokončené krásné bydlení, velká dávka štěstí s malou dcerkou. Všechno vypadalo velice nadějně.

Není to paradoxní, že zemřel ve chvíli, kdy měl rodinu, dítě, úspěšně bojoval s démony, kteří ovládali jeho duši, vše se zdálo být na dobré cestě?
No právě, o to víc je to smutné. Můžeme si říkat útěšné věty o odchodu po splnění všech pozemských úkolů, viz básník Otokar Březina, ale byla tu rodina, spousta plánů a rozdělané práce, a také fanoušci. Naštěstí zbylo téměř dvěstě záznamů Petrem zpívaných písniček. Módní hudební vlny se mohou rozplynout a synth zvuky zestárnout, ale jeho nezaměnitelný hlas je tu naštěstí stále s námi. Petrův Facebook má aktuálně asi 90 tisíc příznivců, což je fantastické číslo.

Ivan Král
Jak hudebník a skladatel Ivan Král utekl z Československa

Co myslíte, jaký by byl Petr Muk dnes - v 55 letech, které by oslavil právě dnes?
Stále pohledný muž, měl to v genech. Možná už by tolikrát nevyzpíval vysoký tříčárkovaný tón cé, ale jeho tenor by se tím nestal méně atraktivně romantickým. Pořád by psal písničky a vytvářel alba, kde na každé z nich záleží. Třeba by prohloubil šansonovost typu Tančíš sama nebo goticky kytarově hlučel, nevím. Ale určitě by dělal muziku podle vlastních pocitů a se silnou touhou, aby jí bylo nasloucháno.

Co s jeho odchodem skončilo pro vás?
Nejintenzivnější hudební spolupráce mého života. Pocit štěstí z podílení se na kvalitní a úspěšné kariéře přítele. A naopak neskončila má snaha Petra Muka připomínat. Jsem si jist, že si to zaslouží.