Průčelskou roklí za dvěma vodopády
Kdy: Po celý rok
Kde: Průčelská rokle
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Skalnatá Průčelská rokle vznikla působením Průčelského potoka, který jí protéká z Němčí a v Brné ústí do Labe. Procházka roklí je dlouhá 3 kilometry a během procházky skrz ní jsou k vidění hned dva vodopády. se dvěma vodopády. Průčelský vodopád je vysoký 6 metrů. Vodopád Výří je daleko impozantnější, celkově měří 48 metrů, a je tak jedním z nejvyšších v Českém středohoří. Jeho horní část je ale špatně přístupná, kdo se k němu odváží vydat, musí být opatrný. Roklí se prý kdysi procházel i autor Vinnetoua, Karl May.

FUGA 89, poslechněte si knihu na základě rozhovorů s pamětník
Kdy: 13. listopadu - 4. prosince
Kde: Kdekoliv s internetovým připojením
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Česko-německá originální videokniha vznikla na základě rozhovorů s pamětníky ze Saska a severních Čech, sdílejícími svou životní zkušenost se společenským vývojem posledních více než třiceti let. Videokniha je součástí původní performance, v níž umělecké duo VerRich v dialogu se zvukovým aktivistou Davem Phillipsem zpracovávají různé podoby převratu, jež (ne)způsobil revoluční rok 1989 v jednotlivých biografiích na obou stranách českoněmecké hranice. Zdarma vše najdete na kanálu youtube na odkze: https://youtu.be/iNf5opbsBko.

Procházka podzimní krajinou v tiských stěnách
Kdy: Celoročně
Kde: Tiské stěny, Tisá
Za kolik: Zdarma / Během sezóny 30 korun dospělý, 15 korun zlevněné
Proč přijít: Bludiště pískovcových skal skýtá výhledy na barevnou podzimní krajinu. Navštivte krásnou krajinu Tiských skal a poznejte místo plné fascinujících pískovcových útvarů. Skalní město se dělí na dvě části a oběma z nich je vedena naučná stezka Tiské stěny. Nalézají se hned u obce Tisá, kde se dá zaparkovat auto nebo dojet autobusem.

Vyhlídka Vlastimila Cajthamla
Kdy: Po celý rok
Kde: Vyhlídka Vlastimila Cajthamla, Ústí nad Labem
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Už jste byli na nové ústecké vyhlídce? Vznikla na Střekově v rámci participativního rozpočtu. Nese jméno známého ústeckého turisty. Za svou existenci vděčí právě ústeckým turistům, kteří navrhli její výstavbu. Vyhlídka nabízí návštěvníkům nový pohled na Ústí i přilehlé okolí.

Skalní hřib
Kdy: Po celý rok
Kde: Velké Březno
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Blízko Velkého Března stojí zajímavý přírodní útvar, který stojí za návštěvu. Skalní hřib, vysoký asi 6 metrů, stojí ve svahu kopce Magnetovec. Je tvořen ze dvou druhů bazanitové horniny. Tenká noha zvětrává rychleji zatímco pomyslný klobou je odolnější. K místu vede zelená turistická stezka z Velkého Března. Cesta je dlouhá asi 6 kilometrů.

Na kole k Miladě
Kdy: Po celý rok
Kde: Jezero Milada
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Výlet na kole vhodný pro celou rodinu nabízí cyklostezka vedoucí okolo jezera Milady. Trasu můžete začít v Adolfově nebo Habarticích, kam se z Ústí můžete dostat jedním z pravidelně jezdících cyklobusů. Cesta vede nejprve kolem zříceniny hradu Kyšperk. Dále pak vede přes Stradov, Chlumec, Chabařovice a Roudníky. Většinu jízdy se vám po levé ruce bude naskýtat pohled na jezero Milada. Trasa dlouhá 25 kilometrů končí v Řehlovicích. Snadno se odtamtud ale dá sjet do Trmic a pak dojet až do Ústí.

K Pekelskému vodopádu nemusíte daleko
Kdy: Po celý rok
Kde: Krásné Březno, Ústí nad Labem
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Projděte se roklí podél Pekelského potoka krásnou jarní přírodou až k vodopádu. Cestou se můžete pokochat posledním barevným listím na barevných stromech. Stačí se vydat po pěšině podél potoka z Krásného Března a dojdete k přibližně k 7 metrů vysokému vodopádu. Terén může být hůře přístupný obzvláště po dešti.

Kniha ztracených přátel
Kdo: Lisa Vingate
Kde: nakladatelství IKAR
Bývalá otrokyně Hannie Gossettová má velký sen – ráda by se znovu setkala se svou matkou a sourozenci, kteří byli za americké občanské války rozprodáni po celém Jihu. Zbyla jí pouze malá farma a nyní hrozí, že přijde i o tu, pokud se ovšem nevydá na nebezpečnou pouť za ztracenými dokumenty. Cestou však Hannie musí čelit těžkým rozhodnutím, která zásadně změní její život, a zasáhnou i Benny Silvovou, louisianskou učitelku, která o dvě stě let později pátrá po osudu Hannie a její rodiny.

Den kobylek
Kdo: Nathanael West
Kde: nakladatelství LEDA
Vrcholný román a zároveň tvůrčí závěť Nathanaela Westa se sarkasticky trefuje do hollywoodské velkovýrobny amerických snů, nebo spíš do panoptika lidských typů potácejících se v jejích nižších patrech a na samém okraji. Krajinou oněch divotvorných náhražek nás provede rozkreslovač kulis Tod původem z kultivovaného východního pobřeží USA, jenž doufá, že tu najde inspiraci pro majestátní obraz zachycující požár prohnilého Los Angeles. Zaznamenává touhy těch, kdo si chtějí z tamějšího pozlátka urvat aspoň střípek, aby unikli fádnímu zaměstnání a na chvíli vybředli z kolotoče zmaru. Naráží při tom na všelijaké groteskní zástupce hollywoodského živočichopisu: na vysloužilé varietní umělce, prkenné statisty i podivínské šíbry, na ženy z nepřehledného pomezí mezi komparsistkami a prostitutkami, dokonce i na tragický pravzor všech budoucích ušlápnutých Homerů Simpsonů. Z nenaplnitelných nadějí pěšáků americké „nižší střední třídy“ nakonec vzejde frustrovaný dav – dav jako v biblickém podobenství o kobylkách, který vše mimo filmové atrapy lynčuje a žene příběh k apokalypse.

Společenská hra Jumanji
Kdy: ve volném čase s rodinou
Kdo: Spin Master
Zažij stejná dobrodružství se společenskou hrou Jumanji jako ve známém stejnojmenném známém filmu. Pronásledování lvy, střet s nosorožci a útočící krokodýli jsou jen začátkem nebezpečí v divokém světě Jumanji.