Kurz pro děti o životě ve městě
Kdy: 6. 3. od 10 hodin
Kde: Online na platformě zoom (registrace na stránkách Hraničáře)
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Pracovních listy Kdo se bojí, nesmí do města vznikly jako vzdělávací materiál k výstavě Komu patří město pro Galerii Hraničář v Ústí nad Labem. Vedle tvořivých a hravých úloh věnují hodně prostoru také otázkám vyzývajícím k zamyšlení a diskuzi v online kurzu určenému dětem. Povede se debata na téma, co ve městě nesmí chybět, co se jim v Ústí líbí a co by vylepšili.

Africké trhy v Ústí nad Labem
Kdy: 6. 3. od 9 hodin
Kde: OC Forum Ústí nad Labem
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Vyrazte do obchodního centra fórum nakoupit čerstvé exotické ovoce. Na Afrických trzích najdete tropické ovoce, přímo od drobných farmářů z Ugandy. Najdete zde čerstvé ovoce z Afriky, exotické ovoce z Asie, sušené ovoce i koření ze Zanzibaru. Veškeré zboží by mělo být čerstvé a bez jakékoli chemie.

Podcast Hraničáře: Za důstojné bydlení
Kdy: Kdykoliv
Kde: Online na stránkách Hraničáře
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Hraničář vám přináší kulturní osvětu v jakémkoliv čase. Poslechněte si nějaký z jeho podcastů - audiopořad na specifické téma. Nejnovější epizoda přináší krátkou reportáž z demonstrace na podporu vystěhovaných lidí z ubytoven z Kovářské ulice ve Varnsdorfu. Demonstraci podpořila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, evangelický farář Filip Šimonovský nebo aktivista Jožka Miker. Podcast si můžete poslechnout online na: soundcloud.com/hranicar/reportaz-demonstrace-iniciativy-za-dustojne-bydleni.

Tip na hru: Znáte český film?
Kdy: ve volném čase s rodinou
Kdo: vydavatelství Albi
Kvízová hra, ve které si procvičíte své znalosti a možná se dozvíte i něco nového o zajímavostech ze světa českého filmu. Hra má svižné tempo a jednoduchá pravidla. Za správné odpovědi budou vyhrávat dolary. Vyhrává ten, který se obohatí o co největší množství znalostí. Obsahuje 1 350 otázek týkajících se českého filmu v 6 kategoriích, a to filmové hlášky, filmy, herci a herečky, pohádky, televizní pořady a zajímavosti. Počet hráčů: 2 – 6. Délka hry je cca 45 min. Hra je v českém jazyce a vhodná pro děti od 12 let. Obsahuje 450 karet, 18 kartonových žetonů a Albi peníze.

Tip na knihu: Druhý život Protektorátu Čechy a Morava
Kdo: Petr Koura
Kde: vydavatelství Pulchra, 2019
Známý historik Petr Koura ve své knize popisuje, jak se čs. společnost po roce 1945 vyrovnávala s nacistickou okupací, jak byly klíčové události protektorátu v poválečných dekádách připomínány, ale i zkreslovány a ideologicky zneužívány. S vypuknutím Pražského povstání zanikl Protektorát Čechy a Morava, neskončily však jeho dějiny. Jejich součástí je i tzv. druhý život protektorátu, který trvá až do dnešní doby.

Tip na knihu: Listopád
Kdo: Alena Mornštajnová
Kde: nakladatelství Host, 2021
Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají. Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

Výlet na Střekovskou rozhlednu
Kdy: Po celý rok
Kde: Střekovská rozhledna
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Ústečané mohou na katastru města Ústí nad Labem navštívit Střekovskou rozhlednu. Jednoduchá kamenná rozhledna s dřevěným schodištěm Střekovská vyhlídka se tyčí do výše na Malé Sedlo. Vysoká je jen 8 metrů takže výstup na ní vás nijak nezmůže, přesto se vám ale nabídne výhled na České středohoří, Větruši, i na centrum města a Mariánskou skálou. Ke kopci se dá snadno dojet autem.

Vyhlídka Mlynářův kámen
Kdy: Po celý rok
Kde: Dolní Zálezly
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Obyvatelé Dolní Zálezel si mohou vyjít na vyhlídku Mlynářův kámen. Skalní vyhlídka se nachází ve svahu Dubického kopce. Láká na nádherný výhled do údolí řeky Labe a celé východní části Českého středohoří. Nejsnadnější přístup k Mlynářově kameni je z obce Dubičky, kde je k dispozici prostorné parkoviště. Na vrchol vede zeleně značená turistická trasa a je to sem asi kilometr. Z obce je to na vyhlídku jen asi kilometr a půl cesty.

Vysoký Ostrý slibuje vyhlídku do dáli
Kdy: Po celý rok
Kde: Vysoký Ostrý
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Vysoký Ostrý je kopec nad východní částí města Ústí nad Labem. Vypíná se nad městskými částmi Střekov a Brná nad Labem. Na vrcholku je upravená plošina s rozhledovou mapou, která slouží jako vyhlídkový bod. Za příznivých podmínek jsou odtud vidět nejen údolí řeky Labe, ale také České středohoří a Krušné hory, či dokonce Říp, Bezděz, Ještěd nebo Děčínský Sněžník. Na vrchol vede naučná stezka Pod Vysokým Ostrým. Dlouhá je 8,5 kilometrů a má 16 zastavení s informačními tabulemi. Přístup je sem z Nové Vsi.

Výlet Bertiným údolím
Kdy: Po celý rok
Kde: Bertino údolí, Ústí nad Labem
Za kolik: Zdarma
Proč přijít: Krátká procházka podél Stříbrnického potoka nezabere příliš času. Terén není nijak náročný, a proto je výlet vhodný i pro děti. Můžete si užít přírodu a zůstat přitom stále v centru Ústí nad Labem. Do Bertina údolí se dostanete snadno.