Slavia má položit základní kámen pro pozdější kosmickou těžbu na asteroidech. A to pomocí dvojice dvacetikilogramových družic, z nichž každá ponese trojici přístrojů určených zejména k průzkumu úlomků asteroidů, respektive meziplanetární hmoty vstupující do atmosféry.

Nitro asteroidů vědci prozkoumají pomocí metody spektroskopie. „Jde o sledování úlomků asteroidů. Když úlomek prochází obrovskou rychlostí atmosférou, třením o vzduch se ohřívá a vypařuje – to je vlastně podobné hoření. Družice hoření zaznamená a pečlivě ho prozkoumá,“ popsal Václav Havlíček ze SAB Aerospace.

Start lodi Crew Dragon Endeavour
NASA zastavila práce na lunárním modulu SpaceX. Kvůli žalobě Bezosovy firmy

Podle představitelů firmy systematické mapování prvkového složení meteorů a analýzu meziplanetárního prachu z oběžné dráhy nikdo na světě nedělá. O projektu informovalo již také ministerstvo dopravy.

Miliarda korun

V následujícím období nemusí zůstat jen u jedné mise. Evropská kosmická agentura, která aktuální projekt doporučila, poptává u nás i další a podle ministerstva na ně má připraveno v příštích asi pěti letech přes miliardu korun.

„Očekáváme, že to bude stačit na realizaci jedné až tří misí, podle toho, jak dopadne hodnocení konkrétních studií proveditelnosti jednotlivých misí,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Asteroid Bennu
Asteroid Bennu je nebezpečnější, než se myslelo. Pozornost budí rok 2182

Takzvané ambiciózní projekty mají být novým typem kosmických projektů připravovaných ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou.

„České firmy v posledních letech upevnily svoji pozici spolehlivých dodavatelů vybavení a subsystémů pro kosmické mise. Naším dalším logickým krokem a ambicí České republiky je vybudovat kapacity pro vývoj a výrobu komplexních systémů a celých kosmických misí. Ty jsou nákladnější, ale také mají mnohem vyšší přidanou hodnotu a vyšší návratnost investic,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček.