V rámci schválené změny se GSA v příštích letech transformuje do Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). Zatímco v současnosti se věnuje provozu globálního družicového navigačního systému Galileo, nově bude řídit i další kosmické programy unie.

Budou pod ni spadat například satelity systému Copernicus využívané v meteorologii či zemědělství nebo program pro sledování okolí planety Země. Patřit sem bude i nový program satelitní mezivládní komunikace GOVSATCOM.

Superúplněk na jihu Čech zachytil Leoš Russ v Bohumilicích u Vimperka.
Nebeské divadlo. Lidé pozorovali růžový superúplněk, druhý největší v roce

"Česká republika se s touto agenturou dostává na vrchol kosmických technologií, které odtud budou koordinovány," prohlásil dnes stínový zpravodaj schváleného nařízení Evžen Tošenovský z konzervativní frakce EP. Změnu, na níž se loni předběžně dohodli zástupci EP se členskými státy, musí ještě formálně potvrdit Rada EU.

S novou působností by měl být spojen i nárůst počtu zaměstnanců, který by podle dřívějších odhadů mohl ze současných 200 stoupnout až na trojnásobek.

Vesmírná loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX
Úspěšná mise SpaceX. Na Mezinárodní vesmírnou dorazila čtveřice astronautů

"Družicové systémy přinášejí velké příležitosti při jejich výstavbě i při zpracování dat do služeb. Program je tak velkou příležitostí pro české firmy, inovátory i vědecká pracoviště," přiblížil možná pozitiva rozšíření unijní agentury vedoucí oddělní kosmických technologií a aplikací českého ministerstva dopravy Ondřej Šváb.