Čtvrteční představení programu hnutí ANO s ústředním heslem „Budu se za vás rvát. Až do roztrhání těla!“ lídr bloku Piráti a STAN Ivan Bartoš tak komentoval slovy: „Premiér se chce rvát za lidi, kterých nechal přes třicet tisíc zemřít?“

Jak podle vás vláda dosud zvládla pandemii covidu? Hlasujte i vy v ANKETĚ na konci článku.

Covid bude také tématem čtvrté premiérské debaty Deníku. Opozice zastoupená šéfy bloku Pirátů a STAN Ivanem Bartošem a koalice Spolu Petrem Fialou si zřejmě nenechají ujít příležitost vyčíst Andreji Babišovi třeba časté výměny ministrů zdravotnictví, kteří se od začátku pandemie vystřídali čtyři – Adam Vojtěch, Roman Prymula, Jan Blatný a Petr Arenberger.

Andrej Babiš mladší narušil start kampaně ANO v Ústí nad Labem
Babišův syn narušil začátek kampaně ANO. Byl u toho i filmař Klusák, prý náhoda

Kabinet si nevěděl rady ani s právní stránkou věci. Po šestinásobném prodloužení nouzového stavu byl na nátlak opozice schválen pandemický zákon, ale ministerstvo zdravotnictví nebylo schopné vydávat mimořádná opatření, aniž by je Nejvyšší správní soud nerozcupoval a nerušil. Nepovedla se úvodní kampaň k očkování a zmatky provázely i dodávky vakcín. České školy byly zavřeny sedm měsíců, nejdéle v rámci zemí OECD.

Očkování a protilátky

InfografikaInfografikaZdroj: DeníkV dubnovém rozhovoru Deníku Andrej Babiš uvedl, že do konce července bude naočkováno 70 procent populace. To se zdaleka nepodařilo, jsme zatím na 54 procentech a 400 tisíc lidí nad 65 let stále vakcínu nemá. Chystá se ale mohutná kampaň, finančně budou motivováni praktičtí lékaři, připravuje se třetí dávka.

Epidemie koronaviru také ukázala dobrou kondici českého zdravotnického systému. Program Antivirus udržel nezaměstnanost na nízké úrovni, průmysl jel bez omezení na plné obrátky. Ve velkém se po naléhání opozice a jejího Anticovid týmu rozeběhlo testování v podnicích.

O čem by se měly děti ve škole učit? A je inkluze tou správnou cestou? I na takové otázky odpovídali v debatě Deníku Andrej Babiš, Ivan Bartoš a Petr Fiala.
VIDEO: Deník svědkem zázraku. Na školství se shodli Babiš, Fiala i Bartoš

Zdroj: DeníkVládní i opoziční politici se museli potýkat s tsunami dezinformací, popíračů roušek a očkování. Na tom sbírali body hlavně populisté typu poslance Lubomíra Volného. Restrikce však odmítal i exprezident Václav Klaus. Aktuálně se vede spor o uznávání protilátek, v čemž nemají jasno především odborníci, lékaři a epidemiologové. Nová studie z Izraele přitom podle premiéra ukazuje, že přirozená imunita po překonání covidu je možná účinnější než očkování. „Ministerstvo zdravotnictví by si v tom mělo udělat jasno,“ sdělil Babiš.

Jak podle vás zvládla Babišova vláda covidovou pandemii? Hlasujte v anketě.