Jednou z posledních šancí je speciální imunoterapie na klinice v Německu. Na šestiměsíční léčbu a následné terapie je potřeba 1,1 milionu korun. Rodina se snaží peníze získat ve veřejné sbírce na internetu prostřednictvím portálu Donio.

Více o sbírce pro Alenu
a možnost přispět najdete
na portálu Donio.cz.

„Po konzultacích s odborníky jsme byli odkázáni na jednu z posledních šancí, a to je speciální imunoterapie na klinice v Německu. V České republice tato léčba není dostupná a v zahraničí není hrazena pojišťovnou. Nedisponujeme takovými finančními prostředky, proto zkoušíme pomoc prostřednictvím této sbírky,“ vysvětlila Alenina dcera Kateřina Gretzová.

„Peníze bychom rádi použili na novodobou léčbu imunoterapií v Německu na klinice Immucura po dobu šesti měsíců a náklady spojené s ní. Objevitel této léčby získal Nobelovu cenu a věříme, že mamince pomůže, protože pacienty se stejnou diagnózou dokázali vyléčit,“ dodala.

Maťo chce kvůli dcerce začít chodit. Žádná léčba však nezabírá.
Pod Maťem se zřítilo lešení. Bojí se, že neodvede dcerku do první třídy

Alena pracuje ve vydavatelství Vltava Labe Media na severu Čech. A to od května 2006, kdy nastoupila do Žateckého a lounského Deníku. Zastávala různá místa ve společnosti, denně byla v kontaktu se čtenáři a inzerenty. „Alenka je pracovitá, pečlivá, pořádkumilovná, vždy je k nám vstřícná. Zkrátka taková pilná a laskavá duše redakce,“ shodli se její kolegové.

Od loňského září je na nemocenské. „Kvůli nemoci se cítím často unavená, víc odpočívám, čtu, poslouchám muziku. Nejraději ale trávím čas s rodinou, mám malého vnuka,“ sdělila Alena.

Alena Maršalová nejraději tráví čas s rodinou. Na snímku s manželem a vnukem.Alena Maršalová nejraději tráví čas s rodinou. Na snímku s manželem a vnukem.Zdroj: se svolením Kateřiny Gretzové

Dcera Kateřina s manželem na různé dobročinné sbírky přispívají, nikdy je ale nenapadlo, že ji jednou budou sami zakládat. „Jelikož se nám nedařilo peníze sehnat jinak a nechtěli jsme ztrácet čas, rozhodli jsme se ji založit,“ vysvětlila Kateřina.

„Částka, která je potřeba, mě nejprve vyděsila, ale manžel říká, že když se vybírají peníze na dobrou věc, vždy se seženou. Už je vybraná téměř polovina, za což jsem vděčná. Moc si toho vážíme, je neskutečné, kolik úžasných a hodných lidí máme kolem sebe. Z celého srdce chci poděkovat za každou jednu korunu, tedy všem, kteří peníze poslali,“ sdělila Kateřina. S manželem věří, že se povede částku vybrat. Čím dřív léčba začne, tím pro Alenu lépe.

Roman chce porazit zákeřnou rakovinu za každou cenu.
Roman má vzácnou formu rakoviny. Bouli na ruce u něj lékaři podcenili

Speciální imunoterapie zjednodušeně spočívá v tom, že se pomocí buněk z krve pacienta vytvoří „na míru ušitá“ léčba. Laicky řečeno, přeprogramuje buňky v lidském těle tak, aby pomohla imunitnímu systému rozpoznat a napadnout rakovinotvorné buňky a zničit je.

V projektu Zasloužená druhá šance se zatím vybralo zhruba půl milionu korun, peníze poslalo šest stovek dárců. Do konce sbírky zbývá měsíc.