„Amsterdam je město kontrastů přes den je to klidné město plné úžasných kavárniček a muzeí. Jakmile však zapadne slunce, město se změní v jednu obrovskou show, noční život pulsuje v ulicích jako nikde jinde," vypráví své dojmy známý kuchař Anthony Bourdain. A jaká místa stojí za to navštívit a co v Amsterdamu ochutnat, pokud sem vyrazíme třeba jen na víkend?

Muzeum van Gogha

Při návštěvě Amsterdamu byste neměli vynechat muzeum věnované geniálnímu Vincentovi van Goghovi, nejznámější postavě nizozemské historie a jedné z největších světových osobností výtvarného umění. Instituce se pyšní 200 malbami, 400 kresbami a 700 dopisy z různého období života van Gogha. K nejslavnějším malbám, které přitahují do muzea až 1,5 milionu návštěvníků ročně, patří Slunečnice, Ložnice v Arles či van Goghův autoportrét. Tolik slavných děl pohromadě ale láká i zloděje.

V roce 2002 se z muzea podařilo zlodějům ukrást dvě malby v hodnotě 30 milionů dolarů. Dosud nebyly nalezeny.

Amsterdamské vyhlášené kanály

Ti, kteří preferují romantičtější aktivity, by neměli opomenout nádherné, až přes 100 kilometrů dlouhé vodní kanály, kterými je město doslova protkáno. Amsterdam býval vždy důležitým přístavním městem, a tak postupně i v jeho samotném srdci vznikl dokonalý systém kanálů. Ten tvoří důmyslnou soustavu hrází a čerpadel, bez kterého by se město ocitlo pod vodou. V minulosti vodu přečerpávaly větrné mlýny, dnes tento úkol zajišťují moderní zařízení.

Amsterdamské prstence kanálů byly pro svou jedinečnost v roce 2010 zapsány do seznamu světového dědictví UNESCO. Na nábřeží těchto kanálů se nacházejí úchvatné úzké domy, které jako by vypadly z pláten holandských malířů.

Skvělé masové kuličky Bitterballen

Velice oblíbeným pokrmem jsou v Holandsku Bitterballen, neboli dokřupava smažené masové kuličky, nacházející se doslova za každým rohem. Najdete je jak v hospodách a restauracích či bistrech, tak i ve většině kaváren.

„Kuličky se připravují z mletého hovězího nebo telecího masa. Maso navíc doplňuje hovězí vývar, máslo, mouka, bylinky a koření," vysvětluje Anthony Bourdain, který v Amsterdamu natáčel jednu z epizod televizního seriálu Kulinářská zastavení (u nás na stanici Spektrum).

Masová směs se pořádně promíchá a nechá se v chladu uležet, aby se ingredience spojily a vytvořený polotovar ztuhl. Jakmile je směs připravená, tvarují se z ní kuličky o velikosti přibližně tři až čtyři centimetry, které se obalují v křupavém těstíčku ze strouhanky a vajíčka. Kuličky se před podáváním smaží dozlatova.

Bitterballen se většinou servírují s hořčicí a jsou nejoblíbenějším pokrmem k pivu.