Koprodukční velkofilm Anthropoid o atentátu na Heydricha, natočený režisérem Seanem Ellisem, zná od loňského roku, kdy byl uveden do kin, téměř každý. Málokdo však ví, že film zanechal svou stopu také na severu Čech. Deník totiž zjistil, že věrné kopie odznaků na uniformu říšského protektora Reinharda Heydricha vyráběl modelář z Mostu.

„Poprosil mě Jirka Kosnar z rokycanského klubu vojenské historie o výrobu dvou sad složených z německého pilotního odznaku, letecké spony a sportovního odznaku,“ vzpomíná na začátek mostecký modelář Jiří Horák, který repliky odznaků pro filmování vytvořil.

Velký koníček

Odlévání replik odznaků je totiž jeho velkým koníčkem, stejně jako stavba plastikových modelů letadel a vojenské techniky nebo historie II. světové války. Je také členem Severočeského leteckého archivu Most, takže jeho výrobky jsou k vidění v expozici Mezinárodního památníku obětem II. světové války v Mostě.

O rokycanském klubu vojské historie je známo, že hojně spolupracuje s filmaři a jeho členové často ve válečných filmech hrají kompars v dobových uniformách. Jiří Horák prozradil, že se ani o to, k čemu budou jím vyrobené odznaky použité, nezajímal. Mile ho potom potěšilo, když se později dozvěděl, že si zahrály ve filmu Anthropoid. „Jirka mi poslal několik fotek z natáčení a foto uniforem s odznaky,“ doplňuje Horák.

Zdroj: Youtube

Letos čtyřiapadesátiletý Jiří Horák z Mostu repliky odznaků vyrábí, jak se říká, v podstatě na koleni. V panelákovém bytě. Odlévá je z cínu, který rozehřeje ve staré nádobě na starém elektrickém vařiči a v bytě 4 + 1 ve svém pokoji, který má uzpůsobený jako modelářskou dílničku do předem připravené formy odleje. Poté je podle potřeby osadí sponou nebo špendlíkem a patinuje. Jeho výtvory jsou u kolegů žádané. Použili je například členové z chomutovského klubu vojenské historie Muzea na Kočičáku, kteří si zahráli v nedávno uvedeném snímku Masaryk.

Když německý herec Detlef Bothe, který v Anthropoidu ztváril protektora Heydricha, oblékal uniformu, určitě neměl nejmenší tušení, odkud její výzdoba vlastně pochází.

Jiří HorákRočník 1963, je plastikový modelář, jeden ze zakládajících členů Severočeského leteckého archivu Most.

Sraz veteránů se v Litvínově konal již podruhé.
OBRAZEM: Litvínovské náměstí ovládla historická vozidla