Jezte také dostatek zeleniny a ovoce, dělejte si ředěné mrkvové či jablečné šťávy. Vyhněte se těžkým a tučným jídlům, na které musí tělo spotřebovat mnoho energie při jejich trávení.

Jezte česnek a užívejte vitamin C, který výrazně podporuje produkci protilátek a činnost imunitního systému. Vitamin C najdete v citrusovém ovoci nebo v různých bylinných přípravcích, ze kterých se do těla vstřebá mnohem větší množství vitaminů než z uměle vyráběných vitaminových přípravků.

Imunitu můžete podpořit rovněž některými produkty z Echinacey nebo Aloe Vera.

Rýma

Trápí-li vás rýma, zkuste 10 minut inhalovat nad miskou s horkou vodou, do které kápnete tři kapky mátového esenciálního oleje. Přes hlavu přehoďte ručník, aby pára neunikala. Uvařte si šalvějový čaj a do horkého namočte dva vatové tampony. Ty zasuňte do nosních dírek a nechte působit co nejdéle. Opakujte třikrát denně.

Večer před spaním vypijte tento nápoj: do heřmánkového čaje přimíchejte lžíci medu, šťávu z půlky citronu, 1 lžíci whisky. S alkoholem to však při nachlazení nepřehánějte, zatěžuje imunitní systém.

Udělejte si také horkou koupel nohou z mletého hořčičného semínka (2 lžičky) a 1 litru vody. Koupel stahuje krev do nohou a uvolňuje tím překrvení hlavy a plic. Aby vás v noci netrápil ucpaný nos, nakrájejte syrovou cibuli a položte si ji na noční stolek. Do chodidel vetřete cibulovou šťávu, natáhněte ponožky a takto běžte spát.

Bolest v krku a kašel

Pokud máte doma sušenou petrželovou nať, můžete si z ní udělat obklad na krk. Spaříte ji vodou, necháte okapat, poté ji zabalíte do utěrky a přikládáte na krk. Obklad na krk můžete také připravit ze zahřátého tvarohu, ve kterém rozetřete pět stroužků česneku. Tuto směs dáte na utěrku a přiložíte na krk na dvě hodiny. Kloktejte šalvějový čaj (ne v těhotenství), působí antibakteriálně.

Oblíbeným lidovým lékem na kašel je směs 1 dl vodky, 1 lžíce medu a 1 lžička mletého zázvoru. Smíchat, nechat jeden den uležet a užívat tři až pětkrát denně jednu lžíci.

Jak dobře pečovat v zimě o pokožku

Kůže je v zimě dost vysušená, proto je vhodné podpořit její hydrataci a zbytečně ji nevysoušet. Pijte dostatek tekutin, nepoužívejte na pleť mýdlo, nahraďte ho ovesnou moukou. Tu zavážete do plátěného kapesníku, namočíte do vody a vymačkáte z něj tekutinu, se kterou si omýváte pleť. Ovesná mouka zklidňuje podrážděnou a přeschlou pokožku. I když to v zimě svádí k horké koupeli, nepobývejte v ní příliš dlouho. Horká voda pokožku vysušuje.

Než jdete ven, natřete si pleť vhodným krémem či olejem. Velmi vhodný do mrazivého počasí je kokosový olej, kterým můžete natřít i popraskané rty.