Ctiněves je malá obec s 375 obyvateli ležící nedaleko Roudnice nad Labem. Po šesté hodině večer je v podstatě vylidněná, před časem zde zavřela i jedna z prodejen potravin. Pravidelným večerním autobusovým spojem přijel jen reportér Deníku a v obecním hostinci U Praotce Čecha sedělo jen pár štamgastů. Většina z nich se shodla, že generál Petr Pavel je slušný člověk, který si na nic nehraje.

„Nikdy mu nestoupla sláva do hlavy a to, že u nás dopadly volby jeho jasným vítězstvím, je dáno hlavně dvěma faktory,“ zamyslel se starosta Ctiněvsi Přemysl Svora. „Tou první je osobní zkušenost a tou druhou jeho výborná pověst, slušnost a charakter,“ shrnul starosta Svora důvody, které podle něj vedly v jeho obci k volebnímu vítězství generála ve výslužbě.

Obecní úřad.
Všestudy věří Babišovi. V prvním kole ho volilo přes 70 procent lidí

V Ctiněvsi dostal Pavel 59,72 % hlasů. V Ústeckém kraji to byl jeho druhý nejlepší výsledek. Více dostal jen v sousedním Černoučku (81,61 %), kde prezidentský kandidát bydlí. Hlavní důvod, proč měl Petr Pavel právě v těchto obcích z celého Ústeckého kraje největší úspěch, je osobní kontakt.

„Ti, kdo se s ním měli možnost potkat, musí uznat, že generál má charisma,“ pokyvoval hlavou místní hasič Tomáš Velebil. On sám prý pracuje v organizaci, která má velící strukturu, takže systém a pořádek chápe. A i proto je mu styl generála Pavla blízký. „Když jsme se s ním potkali u Lípy (místní malopivovar, pozn. red.), tak si na nic nehrál. Ochranka si mohla dát jedno pivo, on si povolil dvě, ale byl naprosto v pohodě,“ dodal vlastní zkušenost Velebil.

Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš.
V Česku vyhrál první kolo prezidentských voleb Pavel, Litoměřicko volilo Babiše

Jeho slova potvrdila i mladá paní, která se v době návštěvy reportéra Deníku jako jediná vyskytovala ve Ctiněvsi na ulici a čekala na autobus. „Já jsem se sem přivdala, takže nejsem místní, ale myslím, že Pavel byl tady úspěšný proto, že lidé volili souseda. Přece jen ho tady znají,“ poznamenala.

Do třetice volila téměř stejná slova i Jana Malíková z obecního úřadu. „Vždycky, když jsme ho potkali v minipivovaru, všechny nás pozdravil a usmál se. Prostě charismatický chlap,“ uvedla Malíková.

Někteří jsou skeptičtí

Ne všichni byli ale z jeho volby nadšení. Důchodce Bohuslav Horák měl v telefonu fotku jednoho afrického státníka ve vojenské důstojnické uniformě jako argument, jak by to u nás teoreticky mohlo při Pavlově vítězství v druhé kole dopadnout.

„Ale ve skutečnosti je mi to úplně jedno. Kradou všichni, ať je to Petr nebo Pavel,“ utrousil a na důkaz svých slov připomněl všeobecně známou krádež protokolárního pera, které se dopustil Václav Klaus v době, kdy byl v prezidentské funkci.

Prezidentský kandidát Petr Pavel svůj hlas odevzdal v Černoučku na Podřipsku. Zájem médií byl veliký.
Pavel odvolil v Černoučku. Má tu příznivce, strpěli ochranku, když byl v NATO

Koho volil on osobně, neprozradil. Ale dalo se vytušit, že byl v opozici proti zdejšímu vítězi. „Ať si každý volí, koho chce, proto máme demokracii. To ale neznamená, že si spolu nemůžeme dát pivo,“ vystihl zdejší sousedskou atmosféru Velebil.

Řečnickou otázku hned přidala Blanka Mikulová. „Proč myslíte, že u nás měl Pavel nejvíc hlasů a Babiš byl za Pavlem i v Průhonicích, kde bydlí?“ S odpovědí nečekala dlouho: „Protože je místní lidi znají. My známe Pavla a volili jsme ho, oni znají Babiše, a proto ho nevolili.“ Babiš dostal v Průhonicích jen necelých 27 %, Pavel tam uspěl se 48 procenty.