Přistáváme v severněji položené Préveze, což je výchozí místo k řadě rekreačních destinací jak na sever do Pargy a okolí, tak na jih právě na Lefkádu. Za mostem vjíždíme na nejsevernější část ostrova zvanou Gira. Stoupáme podél pobřeží vzhůru do kopců a dole na dlouhé úzké pláži vidíme nad mořskými vlnami ve větru se třepotající desítky barevných plachet a padáčků. Jsou to takzvaní kiteři, vyznavači kiteboardingu, využívající větru a mořských vln ke svému sportu a zábavě.

Přijíždíme do nevelkého, ale zde největšího střediska západního pobřeží ostrova, které se jmenuje Agios Nikitas. Je to místo, kde je sice vše, co rekreant potřebuje, ale není tu množství lidí ani kolony aut a autobusů jako na druhé, východní straně ostrova. Prostě klidná a malebná, původně rybářská vesnička, která si zachovala svůj ráz.

Nesmírně zajímavé je i vnitrozemí s mnoha údolími a řadou vesnic, kde se jakoby zastavil čas. Pěstuje se tu vinná réva, a zdejší víno a včelí med chutnají skvěle. Stejně jako sýr feta a speciality z jehněčího a kůzlečího masa.

Cape Doukato

Nejjižnějším místem ostrova je tajemný a krásný výběžek s majákem Cape Doukato, jindy Lefkatas, někdy zvaný i Sapho. Je známý i pod jmény Nira, „Kavos tis Kyras", což znamená „mys paní" či Kavo Dukato. Jeho minulost sahá až do antiky. Již Homér se zmiňuje o bílých útesech tohoto mysu a dokonce sem umisťuje jeden z možných vstupů do Hádovy říše, tedy vchod do podsvětí, poněvadž mnoho námořníků zde nalezlo smrt. Stával zde i Apollónův chrám.

Kolem roku 1200 př. n. l. se na tomto místě údajně obětovalo bohům a duchům bouře. Později z útesů přímo pod majákem shazovali odsouzence na smrt. Pokud přežili, byli omilostněni. Místo je také známé tím, že mnoho lidí se zde rozhodlo skoncovat kvůli nešťastné lásce se životem.

Podle antických mýtů byla bohyně Afrodité první, která skočila do hlubin moře, aby zapomněla na milovaného Adónise, jehož smrt je navždy rozdělila. Odtud se také pološílená největší antická básnířka Sapfó vrhla, podle legendy, z výšky sedmdesáti metrů do moře, aby ukončila svůj život pro neopětovanou lásku ke krásnému Phaonovi.

Od majáku je krásný výhled na zapadající slunce a rovněž i na břehy ostrovů Ithaky a Kefalónie.

Lefkas a Nidri

Hlavní město Lefkády se jmenuje stejně jako ostrov tedy Lefkáda (Lefkas). Leží hned na severu a má obrovský přístav, kde kotví jachty ze všech námořních velmocí i ministátů celého světa. Pohodlnější turisté jedou na východní pobřeží, kde leží druhé největší město Nidri. Zdejší pláže bývají často přeplněné, dají se tu ale potkat různé celebrity. Pobýval zde prý například Kevin Kostner či Tom Cruise. Pochutnat si tu můžete jak v pouličním stánku na gyrosu či v taverně na rybách, tradičním jídle či řeckém salátu. Dá se navštívit asi čtyři kilometry vzdálený vodopád Vafkeri.

Z Nidri vyplouvají i velké výletní parníky na sousední ostrovy, ale i na Kefalonii a Ithaku. Zde mohou příznivci archeologie obdivovat stopy říše bájného hrdiny Trojské války krále Odyssea, přírodní krásy i architekturu.

Ostrov Skorpion a loď Odysseia

Z Nidri lodním výletem nejvíce návštěvníků míří na ostrov Skorpion, jeden z nejznámějších soukromých ostrovů světa. Je to sídlo a majetek rodiny miliardáře Onassise, jehož bronzová socha v nadživotní velikosti byla odhalena v Nidri. Památku tu najdeme i na jeho ženu Jaquelinu, původně Kennedyovou. Svůj ostrov Madouri tu měl i další významný muž novodobých řeckých dějin básník a politik Aristotelis Valaoritis, jehož kouzelná vila z poloviny 18. století se dá z letoviska Nidri pozorovat pouhým okem.

Zážitkem je plavba replikou antické lodi Odysseia s výkladem kapitána, která zajíždí i do pobřežních jeskyní a plavba je samozřejmě zakončena party na pláži s grilovanými rybami a vínem. Ale ještě jedno středisko stojí za to na ostrově navštívit.

Úžasný jih a klidné letovisko Vassiliki

Vassiliki na jihu je původně rybářská ves, dnes s jednou pláží pro surfaře a řadou menších, rozesetých po celé zátoce.

I hornaté vnitrozemí stojí za poznání. Ve vesnici Karia ručně tkají vyhlášené koberce, pohled z hřebene horského masivu patří též k nezapomenutelným. No a co ještě zbývá? Dát si pravý řecký gyros či souvlaki nebo samozřejmě jakýkoli mořský pokrm. Určitě budou chutnat!

Ale i život po západu slunce je ve Vassiliki pestrý. Celá paleta barů a nočních klubů je připravena se postarat o každého návštěvníka, aby nikdo nepřišel zkrátka. Můžete se bavit ve víru tance a hudby do brzkého rána nebo naopak posedět v příjemné a klidné hospůdce nad sklenkou dobrého vína.

Letovisko Vassiliki je navíc jedním z nejvyhledávanějších světových míst vhodných pro výuku a provozování windsurfingu.

Zajímavosti

Terén ostrova je značně členitý a již z dálky upoutá svým mohutným pohořím, které dosahuje výšek okolo 1100 m. Má hustý porost tisíců olivovníků, cypřišů, platanů, citrusů, fíkovníků, mandloní, pinií, akácií a dalších stromů a keřů. I díky nim spolu s ochranným štítem pohoří, které se táhne středem ostrova a dosahuje téměř dvanácti set metrů výšky, zdatně odolává působení vlivů podnebí na svůj reliéf. Ticho a klid těchto bohem zapomenutých míst, narušených jen vzdáleným cinkotem zvonců koz a ovcí, budí v lidech němý obdiv nad harmonií přírody.

Tento čtvrtý největší ostrov byl původně poloostrovem vybíhajícím do Jónského moře, ale obyvatelé antického Korintu z obavy před nebezpečnými skalisky a nemilosrdnými piráty, kteří drancovali obchodní lodě na západním pobřeží, vykopali na začátku našeho letopočtu kanál. Přes ten vede dnes uměle sypaný most. Dlouhé pláže na jihozápadě ostrova nyní patří k nejhezčím, jaká přímořská rekreační letoviska nabízejí.

Lefkáda je spojena s pevninou padacím mostem, je nejsnáze dostupným ostrovem, a nemá tak vlastní letiště.

Zpracoval Ervín Dostálek