Silvie Koutná byla s dcerkami a babičkou na dovolené ve Splavech. Do Doks přišly pěšky a zpátky se chystaly parníkem. Kvůli jídlu na pláži nebyly, ale svačinu si neodpustily. „My jsme měli dva párky v rohlíku a hranolky. Chutnalo nám. Ale na těchto pokrmech není co zkazit,“ smála se mladá žena s dcerkou v náručí. Hranolky za 50 korun, stejnou cenu měl i párek v rohlíku. Ceny jí připadají naprosto v pořádku.
Karolína Tůmová si pochutnala na plnohodnotném obědě. „Měla jsem krokety a smažený sýr s tatarkou. Jídlo hodnotím šest z deseti,“ řekla žoviálně mladá dívka. Její kamarádka Kateřina Riegrová se přidala. „Já jsem si dala stripsy s hranolkami. Bylo to dobré a dala bych jim sedmičku,“ usmála se.
Petra Nováková nedá dopustit na klasické plážové jídlo. „Já jsem si objednala langoš, protože majitel tohoto stánku je má nejlepší v Doksech. Chodím na ně už několik let,“ řekla z plných plic.
Vladimír Major provozuje hned první stánek s občerstvením u vstupu a potvrdil, že langoše jsou jasná jednička. „Langoše lidem chutnají nejvíc. S kečupem, česnekem a sýrem je máme za 95 korun. S tatarkou jsou dražší,“ prozradil. Přiznal, že pití už se tolik neprodá. Na odbyt jde především jídlo. „Nově máme knedlíky jak jahodové, tak bramborové plněné uzeným masem. Ale langoše si lidé dávají stejně ze všeho nejvíc,“ vysvětlil.
Knedlíky prodává za 160 korun. Smažený sýr s hranolky a tatarkou pak za 170 korun a kuřecí řízečky opět se smaženou přílohou vyjdou na 190 korun.
Ondřej Kučera spravuje odděleně pivnici a bar. Prozradil, že ač nabízí různou škálu jídel a nápojů, vedou smažené pokrmy. „Na pivnici jde samozřejmě nejvíc pivo aktuálně Bohem 12. Hodně si lidé dávají i černé pivo. K jídlu máme jako předkrm hermelíny za 125 a utopence za 85 korun. Zákazníci tu jsou však naučení na smažené věci, takže jako hlavní jídlo si rádi dopřávají stripsy s hranolky,“ vysvětlil.
V menu má ale také vepřové kolena. „Děti milují tříšť. Tu máme za 45 korun velkou,“ usmál se. Stripsy s hranolky vyjdou na 175 korun. Baru vévodí mochito a piňakoláda.
„Piňakoládu si necháváme dovážet z Ameriky. S ní jsou zákazníci hodně spokojení a jde úplně nejvíc. Mochito je klasika. Děláme ho v kubánském stylu na kostkách ne na tříšti a používáme prémiový rum bacardi, který se má ostatně používat i standardně,“ řekl.
Také ve stánku Hawaii mají zákazníci nejraději langoš. „Langoš je u nás velmi populární, protože je domácí. Se vším tedy s česnekem, sýrem, kečupem vyjde na 100 korun,“ vysvětlila Eliška Šimpachová, která je v kiosku na brigádě.
Lidé si rovněž, jako v ostatních stáncích, často objednávají stripsy nebo sýr s hranolky. „Smažené sýry si nově obalujeme sami. Pak máme různé pizzy, ty už jsou hotové, ale lidé si je také dávají.“ Nabídka dále obsahuje steaky, krkovici, hamburgery nebo cheesburgery. „Maso máme od řezníka, takže je čerstvé,“ upřesnila dlouhovlasá dívka.
Hamburger stojí 180 korun a cheesburger je o 10 korun dražší. Čepovaná malinovka do půllitru vyjde na 45 a pivo značky Velkopopovický Kozel na 50 korun. Nealkoholický Birell stojí 50 korun a je ochucený pomelem. Za vodu zákazník zaplatí 35 Kč.
Turisté i domácí si Máchovo jezero užívají plnými doušky. Jediné, co trošku pokřivuje slibně začatou sezónu, je zhoršená jakost vody. „Bylo tu několik ohlasů, zda bychom nechtěli cenu vstupného vzhledem ke kvalitě vody snížit, ale jsme na začátku sezóny a kvalita služeb se nehorší, ba naopak. Takže si to v tuto chvíli nemůžeme dovolit,“ podotkl místostarosta Doks Václav Rejnart.
Vysvětlil, že kvalita vody má několik faktorů. „Jeden faktor je počasí, druhý faktor je víření vody. Sinice mají živiny v bahně, a když se hodně rozvíří bahno, mají příjem potravy. Pokud k tomu ještě přijdou prudké deště a spláchnou se postřiky z polí, přidá se další faktor,“ řekl.
Dále vysvětlil, že sinic je několik druhů. Některé jsou toxické, jiné nikoliv a hygiena musí vyhodnotit jejich závadnost a podle toho vydá opatření. U citlivých jedinců hrozí zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů a doporučuje se po koupání osprchovat.