Zahájení akce „Lidský řetěz" je letos 13. února v 17.00 hodin u kašny Hietzigbrunnen mezi kostelem Kreuzkirche a západní stranou budovy radnice (Neues Rathaus). K symbolickému spojení řetězu dojde v 18.00 hodin. Lidský řetěz začíná u radnice a prochází ulicemi Dr. Külz-Ring, Wallstrasse, přes náměstí Postplatz, ulicí Sophienstrasse, kolem náměstí Theaterplatz a Schlossplatz, po mostu Augustusbrücke na pravou stranu Labe a na nábřeží Königsufer a po mostu Carolabrücke, kolem Nové Synagogy, ulicemi Schiessgasse a Ringstrasse před budovu Nové radnice (Neues Rathaus).

Akce se každoročně zúčastňuje deset až patnáct tisíc lidí a výše jmenované ulice jsou uzavřeny pro dopravu.

Další protestní akce v Drážďanech

Na letošní 13. únor město ke konci ledna registrovalo devět přihlášených demonstrací.

Lidský řetěz proti válce.Silná policejní prezence se očekává i na východ od centra, kde bude odpoledne probíhat přihlášená demonstrace Täterspurenmahngang (po stopách pachatelů), kterou organizuje sdružení Nazi-frei. Průvod se vydá na místa pronásledování, antisemitismu a rasového násilí během nacismu, na místa nucených prací a zbrojního průmyslu. Počítá se s účastí až půldruhého tisíce lidí. Začátek akce je ve 14.00 hodin na náměstí Schützenplatz před budovou Volkshaus.

Ve 14.30 hodin bude demonstrace zahájena a v 15.00 hodin se vydá na cestu směrem k hlavnímu nádraží Hauptbahnhof, kde kolem 17.30 až 18.00 hodin končí.

Historické pozadí

Před 69 lety, 13. 15. února 1945, při náletech spojeneckých sil zahynuly v Drážďanech desetitisíce lidí a velká část města se ocitla v troskách. Proto si 13. února obyvatelé a návštěvníci Drážďan společně připomínají utrpení milionů obětí druhé světové války a obětí nacismu při velkém happeningu, aby tak vyjádřili své odhodlání postavit se xenofobii, extremismu a násilí a dali zřetelně najevo, že si přejí tolerantní, kosmopolitní a světu otevřené město.

Lidský řetěz proti válce.Protiválečné akce
Termín: 13. února Lidský řetěz, 17.00 hodin začátek akce proslov drážďanské starostky Helmy Orosz mezi kostelem Kreuzkirche a radnicí (kašna za radnicí, naproti Kreuzkirche), 18.00 hodin symbolické spojení řetězu.

Místo: Lidský řetěz - viz mapka

Podrobnosti najdete na: www.13februar.dresden.de (CZ, EN, DE), česká verze obsahuje i zajímavé literární texty.

Přednášky, výstavy i kulturní a politické akce, věnované mj. diskuzi o formách společenského protestu proti pravicovému extremismu, se konají již od konce ledna. Bílá růže, kterou demonstranti nosí, je symbolem protestu proti válce, rasismu, násilí a zneužívání 13. února extremistickými a antidemokratickými názory a ideologiemi.

Aspekty války

„Mezi 13. a 15. únorem 1945 bylo centrum Drážďan téměř zcela zničeno čtyřmi po sobě následujícími leteckými nálety. Druhá světová válka, kterou Německo rozpoutalo, tím ve svém šestém roce trvání nakonec dospěla až do Drážďan. V té době jí padly za oběť již miliony lidí." Výše uvedeným citátem začíná pojednání o spojeneckém náletu na oficiálním webu města Drážďany. Jsou zde analyzovány rovněž ideologické aspekty této dějinné události, především její různé interpretace v době nacismu a v socialistickém Německu. Najdete tu i řadu zajímavých citátů z literatury a archivní snímky.