Kromě žebříčku nejlepších tenistek světa existuje i pořadí špičkových baristů, což jsou odborníci připravující nejkvalitnější kávu. V mládežnické kategorii exceluje Nicola Carajiová z Mostu. Nyní je druhá nejlepší v republice a sní o vlastní kavárně.

„Chci dělat, co mě baví, a snažím se v tom zlepšovat,“ říká studentka druhého ročníku Soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.

Jasno už na základní škole

V osmi celostátních baristických soutěžích pro studenty středních odborných škol Nicola uspěla šestkrát. Domů vozí zlato, stříbro, bronz. A to ještě není všem dnům konec. Už na 14. ZŠ věděla, že chce mít hotelovou školu. Její cesta na vrchol začala v 1. ročníku v kurzu kávy. Učitel Miloš Bednář v ní poznal skrytý talent, nabídl jí účast v soutěži a ona kývla. „Řekla jsem si, proč to nezkusit a začala jsem s tréninkem,“ vzpomíná Nicola.

K úspěchu jí stačily pouhé čtyři měsíce studia. Za tu dobu málokdo zvládne osvojit si zaběhlé postupy, ale ona to dokázala. V první velké zkoušce jí vítězství uniklo jen o bod. „Druhé místo byl neuvěřitelný úspěch. Potvrdilo se mi, že musí mít něco v sobě,“ komentuje nový objev mezi baristy učitel Bednář.

Slavnost rozsvícení vánočního stromu na 1. náměstí v Mostě.
FOTO: Mostečané zaplnili v mrazu náměstí, kde se rozsvítil hlavní vánoční strom

Kávová soutěž České barmanské asociace vypadá zhruba takto: Baristé dělají dvě espressa, dvě cappuccina a dva volné nápoje, kde mohou s kávou experimentovat. Porota hodnotí i nastavení mlýnku. Body se pak sčítají. Soutěžící vždy předem vědí, co budou dělat, takže se mohou připravit. Nicola před závody trénuje od rána do odpoledne místo vyučování a někdy je ve škole i o víkendu, kdy piluje technologii přípravy a zkouší nové věci. Kolik vzorků při tom vyrobí, už nepočítá.

Jednou pro ni bude každý šálek obzvlášť důležitý. Ráda by si totiž otevřela vlastní kavárnu se vstřícnou obsluhou. Uvažuje o větším městě, nejspíš o Praze, kde je poptávka po „echt“ kávě největší. Předtím by chtěla získat další zkušenosti v zahraničí. „Rodina mě hodně podporuje a to mi moc pomáhá. Rodiče mi říkají, že je dobré se kávě věnovat, když mě baví,“ svěřuje se Nicola. Doma dělá cappuccino, od ní prý chutná nejlépe a jinak. Káva je také její oblíbený nápoj, ale nejčastěji pije vodu, což vyhovuje jejímu dalšímu koníčku. Tím je sport, hlavně plavání, lyžování a volejbal.

Příprava kávy je obřad

Příprava kávy se podle Nicoly nedá k něčemu přirovnat. Prostě zvláštní obřad. „Je to o tom, jaký si ke kávě vytvoříte vztah. Já ji připravuji ráda. Nepřijde mi to složité, protože se tomu věnuji už delší dobu,“ vysvětluje.

Českého turka Nicola nedoporučuje kvůli sedlině, ze které se louhují nezdravé látky. Pozoruje však, že se Češi více zajímají o kvalitní kávu. Kdo proto hledá domácí alternativu za turka, může podle Nicoly vykouzlit dobrou kávu v moka konvici. Je to i její tip pro lidi, kteří přemýšlejí, co koupit blízkým za vánoční dárek.

Zvědavý kluk sleduje první led na kluzišti u radnice.
Bruslení v centru Mostu se odkládá, provozovatel trvá na bezpečnosti