Festival čokolády, který se konal o víkendu v teplické Galerii, byl pastvou pro oči a neodolatelným útokem na čichové buňky návštěvníků. 

PIVO I OMÁČKA Z ČOKOLÁDY

Oblíbenou pochoutku v mnoha podobách, od dortíků, tabulek či pohárků s nejrůznější příchutí, přes různé likéry, pivo a dokonce čokoládovou omáčku k masu, mohli lidé v OC Galerie zažít od pátku až do neděle. A přišlo se jich podívat požehnaně. V sobotu odpoledne se nedalo atriem nákupní centra ani projít. 

„Už to, že nebylo ani jedno místo na parkovišti a museli jsme čekat, než se něco uvolní, nás zarazilo. Když jsme pak přišli do obchodní části nákupního centra, byla to jedna velká tlačenice. Všude voněla čokoláda, všude byly fronty lidí. Než jsem se s manželem dostala ke stánku, stálo to hodně nervů a sil,“ popisovala svůj zážitek z Čokofestu Markéta Lomnická z Teplic.

Farmářský víkend v Zahradnictví Dvořák a syn v Teplicích.
FOTO: Zahradnictví provoněly klobásy, pečený čaj i dobré pivo

Milovníci čokolády si ale přišli na své. Pořadatelé festival zpestřili kulinářskou přehlídkou, takže návštěvníci během dne mohli vidět, jak lze zkombinovat sladkou hnědou pochoutku třeba s kuřecím masem připraveným v pánvi. Nechyběly prodejní stánky s čokoládovými delikatesami. Nejmenší návštěvníci si vyzkoušeli mimo jiné i to, jak se s čokoládou maluje. Vstup byl zdarma.

INSPIRATIVNÍ VAŘENÍ

„Nejvíce se mi líbilo to vaření. Bylo to inspirativní. Možná něco podobného zkusím u nás doma. Ale nevím, co mi na to řekne manžel. Na podobné experimenty v kuchyni moc není. Je spíše na klasiku,“ říkala Ludmila Nováková.

Na dlani pravé ruky si v davu lidí chránila čtyři čokoládové bonbony zabalené do celofánového pytlíku. V levé ruce držela dvě lahve čokoládová piva. „Tím ho doma otestuji, zda má vůbec cenu něco začínat vařit,“ smála se. 

Reprezentační ples města Teplice
FOTO: Reprezentační ples Teplic ovládl Kotvald

Návštěvníci obchodního centra v Teplicích mohli během víkendu ochutnávat speciality připravované mistry kuchaři, sami se naučit vařit s čokoládou, soutěžit, bavit se, nakupovat a hlavně degustovat. V doprovodném programu nechyběla hudba, tanec, výtvarné umění, dílničky a workshopy.

Čokoládový festival do lázeňských Teplic už poněkolikáté přivezl Christophe Paul Louis Delattre. „Letos se nám podařilo dát dohromady ještě více stánků, než v minulých letech. Cílem je ukázat, že čokoláda může být všude. Existuje třeba i čokoládový kebab nebo víno s čokoládou. Nechceme lidem ukazovat obyčejnou čokoládu, kterou si koupí v každém hypermarketu, ale její další podoby a využití,“ konstatuje ke svému projektu pořadatel, který je původem Francouz.

Pochází z francouzského města Lens, později v Paříži vystudoval historii a žurnalistiku. Na začátku milénia se vydal do České republiky, která mu změnila život. Zakotvil v Olomouci a zamiloval si ji. Od roku 2003 žije v Česku trvale, živí se jako marketingový odborník a nyní bydlí v Praze. Čokofest organizuje už několik let, a objíždí s ním celou republiku.

Po Teplicích se Čokoládový festival chystá například do Olomouce či Třince. Postupně letos projede celou republikou. 

Figurální porcelán je doménou duchcovské manufaktury.
Nosička vody se na čas odstěhovala do Frankfurtu