Velkou rekonstrukcí prochází oblíbená vyhlídková věž Labská stráž neboli Elbwarte. Kamenný pavilon nabízející výhledy na Labské údolí nyní obklopuje lešení. Dočká se celkového zpevnění, opravy schodiště i nového zábradlí.

„Cílem projektu je obnovit historickou stavbu a zpřístupnit ji opět turistům a tím zvýšit atraktivitu Ústeckého kraje. Zahrnuje především opravu kupole, schodiště a zábradlí, jehož absence je nebezpečná,“ uvedl Jiří Veselý z děčínského magistrátu, který má stavbu na starosti.

Ústecký Činoherák přivezl na zámek v Děčíně třetí díl Jindřicha VI.
OBRAZEM: Hra o trůny se uzavřela na děčínském zámku

Rekonstrukce vyhlídky vyjde město, které je jejím vlastníkem, na téměř 1,5 milionu korun. Děčín navíc na opravu získal dotaci 250 tisíc korun z Fondu Ústeckého kraje.

Na vysoké ceně se podepsala nedostupnost vyhlídky. Vzhledem k tomu, že se nachází v lese a nevede k ní žádná silnice, těžká technika sem nezajede. K očištění stavby před samotnou rekonstrukcí navíc bylo potřeba na místo dostat elektřinu a vodu.

Oprava Labské stráže by měla trvat několik týdnů. Podle mluvčí děčínského magistrátu Markéty Lakomé dělníci rekonstrukci dokončí nejpozději na přelomu listopadu a prosince.

VZNIKLA V ROCE 1890

Po opravě pavilon dostane původní podobu z konce 19. století. Přístup na něj bude mnohem bezpečnější.

Městská rada schválila záměr opravy Labské stráže koncem loňského září. „Železobetonová kopule zastřešení je poškozená. Na vrcholové věžičce chybí kovaná hrotnice. Ve vyhlídce bylo zlikvidováno zábradlí z betonových kuželek, včetně madel z pískovce. Zničené je i zábradlí po obvodu plošiny,“ vyjmenovala tehdy mluvčí města největší problémy pavilonu.

Vyhlídka Labská stráž tyčící se nad údolím Labe vznikla v roce 1890. Je zajímavá i z historického hlediska. Jako na jedné z prvních staveb u nás se na ní zřejmě použil železobeton. Jinak je z pískovce.

Zarafest 2017.
FOTO: Letošní Zarafest byl ve znamení tras a tratí