OD PÁTKU

„Letadla budou postupně přilétat během pátku," poznamenal za tým organizátorů Lukas Wünsch s tím, že právě tento den budou mít lidé mezi 14 a 18 hodinou jedinečnou možnost vidět přistávat letadla ze zahraničí. Ty ostatní budou přilétat postupně celý den.

„Navíc pouze v pátek se návštěvníci dostanou i do míst, kam se o sobotním a nedělním programu už nedostanou," prozradil Wünsch.

Letový program začíná v sobotu i v neděli od 13 hodin. A bude po oba dva dny stejné. Pořadatelé však upozorňují, aby si návštěvníci naplánovali příjezd už na dopoledne.

„Vyhnou se tak dlouhému čekání v kolonách přijíždějících aut. Při posledním ročníku, kdy k nám zamířilo 60 tisíc lidí, se tu tvořily až tříhodinové kolony," připomněl Lukas Wünsch a dodal, že pro letošní ročník navýšili kapacitu parkovacích míst. V bezprostředním okolí letiště tak může stát až čtyři tisíce aut.

Možnost pořídit si unikátní fotografie parašutisty skákajícího z křídla větroně Blaník ve výšce 800 metru měl fotograf Litoměřického Deníku ve středu 21.6. dopoledne. Tato ukázka proběhne jako součást hlavního programu Memoriál air show.Zdroj: Deník / Pech Karel

PARÁDNÍ PROGRAM

Podrobný program zveřejní organizátoři Memorial Air Show na svých stránkách až v pátek. Už teď je ale jasné, že na letiště pod horou Říp dorazí z Francie například stíhací letoun dlouhého doletu P 51 Mustang, který během druhé světové války sloužil na straně spojenců ve Vietnamu nebo dvoumotorový bombardér B 25 Mitchell, jenž nyní patří rakouskému Red bull teamu.

„Chybět nebudou ani zástupci Východní fronty, konkrétně Jakovlev Jak 11 a stíhací letoun Jak 9," popsal Wünsch, že k vidění budou také současné vojenské speciály Armády České republiky.

Nad Roudnicí tak v sobotu i v neděli zasviští JAS 39 Gripen a leteckou ukázku předvedou také piloti lehkých bojových podzvukových letounů L-159 Alca.

Memorial Air Show v Roudnici
FOTOGALERIE: Memorial Air Show v Roudnici

Memorial Air Show však není jen o vojenských či válečných letadlech. Na programu je dále letová ukázka stroje ATR 42 Českých aerolinií.

Z Maďarska přilétne třicetimístné letadlo Lisunov Li-2 známé jako Dakota, které kdysi České aerolinky používaly. V tomto stroji se také zájemci budou moci proletět. Stejně tak jako v 15místném Dornier Do-28, se kterým dříve létala Luftwaffe.

„Tyto vyhlídkové lety však nepořádá roudnický Aeroklub, ale zajišťují si je sami majitelé zmíněných letadel," upozornil Wünsch.

Memorial nabídne i ukázku akrobatického létání. Chybět nebude legenda Martin Šonka, který na akci stráví oba dva dny. Sobotní program přijede zhlédnout také herec a pilot Luděk Munzar.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Je připravený i doprovodný program v podobě prodejních stánků nebo pouťových atrakcí. Celou akci bude i letos moderovat Ray Koranteng, který je rovněž vášnivým pilotem.

Memorial Air Show se v Roudnici nad Labem koná vždy po dvou letech už od roku 1991. Letos jde tedy o 14. ročník, který Ústecký kraj zařadil mezi významné akce v programu Rodinné stříbro.

Memoriál Air Show, neděle 28.6.2015
FOTOGALERIE: Memoriál Air Show, nedělní program