Uměle vytvořený výhled do krajiny je situován na pravé vysoké věži při čelním pohledu od hlavní silnice na celou elektrárnu. Od konce dubna je rozhledna veřejně přístupná a už přivítala první zvědavce. Přístup je regulovaný.

„Na rozhlednu je možné se dostat od úterý do soboty vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin, a to maximálně v 10členných skupinách,“ informuje za společnost ČEZ Ota Schnepp.

Obě vysoké věže, které jsou spojeny s kotelnou a strojovnou nového zdroje, svou výškou předčily nejvyšší budovy v ČR - City Tower v Praze a AZ Tower v Brně. Svou vzájemnou podobností získala označení „ledvická dvojčata“.

Výstavba železobetonových obrů trvala necelé dva měsíce. Dělníci pro budování použili metodu nepřetržité betonáže. Kotelna a strojovna pomyslně zabraly velikostí jedno fotbalové hřiště. Aby vše stálo stabilně, nebylo jednoduché vytvořit podstavec. „Ve stavební jámě byla proto vybetonována čtyři metry silná základová deska, kterou drží přes 800 pětadvacetimetrových pilotů,“ uvádí zajímavosti Schnepp.

Starosta Rtyně nad Bílinou Jaroslav Liška.
Obří haly u Rtyně jsou opět ve hře. Nechce je ani obec ani lidé z okolí

Ledvická dvojčata, která jsou nepřehlédnutelná ze širokého okolí, mají půdorys kvádru 13 x 13 metrů. Kvůli bezpečnosti jsou odolné proti požáru. V útrobách podle mluvčího vedou transportní cesty a to jak po schodech, tak nákladními i osobními výtahy. V technologických šachtách jsou hlavní trasy kabeláže, požárních rozvodů a vzduchotechniky. Za věžemi inženýři ukotvili ocelovou konstrukci nové kotelny a před věžemi dole stojí strojovna s turbínou o výkonu 660MW.

Ledvická elektrárna v minulých letech prošla postupnou modernizací. Nyní patří k evropské špičce zařízení na výrobu elektřiny spalováním hnědého uhlí. Třešničkou na dortu je pohled na celý areál z ptačí perspektivy.

Podívat se do dlaně Teplicka je možný z vrcholu jedné z betonových věží kotelny. Návštěvníci rozhledny mají zároveň možnost nahlédnout z nejvyšší stavby České republiky do nejníže položeného místa v České republice. To je v sousedním lomu Bílina, jehož hloubka je na úrovni Baltského moře.

Novou rozhlednu vítá vedení Ústeckého kraje. „Právě takový unikát, jako je vyhlídka uprostřed průmyslového areálu, sem určitě přivede další návštěvníky, kteří budou moct z tohoto místa vidět to nejlepší z Ústeckého kraje, což je příroda a průmysl.

Z májového jarmarku v Bílině
OBRAZEM: Májový jarmark v Bílině provázelo krásné počasí

Industriální turistika je součástí celkového rozvoje cestovního ruchu v kraji. Svým nemalým dílem k tomu příspívá také informační centrum Ledvice, které si přímo v elektrárně v loňském roce prohlédlo 2 557 osob.

Patřili mezi ně žáci a studenti ze základních a různě zaměřených středních škol jak z okresů Teplice, Most, Louny a Ústí nad Labem, tak například i z Prahy, Chebu, Litoměřic. Svou cestu do jediného informačního centra klasické energetiky v ČR si také našli členové Klubu českých turistů. Ze zahraničí příležitost prohlídky během svých služebních pobytů v Česku využili návštěvníci ze Švédska a Ukrajiny.

Během prázdninových měsíců vyrazily na výlet do infocentra děti z příměstských táborů v Bílině, Teplicích a Ústí nad Labem, nechyběla ani tradiční říjnová návštěva dětí z nedaleké mateřinky v Ledvicích. Ty za „svými“ dinosaury a permoníky jezdí pravidelně. Dobře ukrytý „poklad“ v elektrárenské lokalitě pak přilákal i 59 kačerů v rámci geocachingu.

Ilustrační foto.
Na kolo jen s přilbou. Cyklohlídky zavítají do hor i desítek měst