Tajemstvím je stimulace citlivých bodů na chodidlech a zajištění volného průtoku životní energie celým tělem. Celá tisíciletí využívala tyto body manipulační léčba, ať už v podobě reflexní terapie, akupunktury či akupresury. Pomáhali si jí Číňané, Indové, Egypťané, Řekové, Římané, Japonci a také Indiáni. „Reflexní body na plosce, prstech, nártech a okolí kotníků, jsou spojeny s celým tělem a všemi orgány. Proto se péče o nohy projeví na celém organismu," potvrzuje profesionální masér Pavel Kauer z Ústí nad Labem a doplňuje: „Reflexní masáž nohou vrací tělo do rovnováhy, posiluje krevní oběh, až osmkrát dokáže zrychlit cirkulaci mízy a pomáhá rozpustit krystaly kyseliny močové. Předchází bolestem hlavy, astmatu, zánětům dutin, migrénám, odstraňuje napětí a zmírňuje dopady stresu, ale vždy je lepší poradit se o využívání jakékoli podpůrné manipulační léčby s lékařem. Pokud trpíte bércovými vředy, máte rozpraskané paty, trpíte plísněmi, mokvavým ekzémem či jiným onemocněním nohou, budete si muset reflexní masáže odpustit. Ovšem jako prevenci je mohu jen doporučit."

Co můžeme pro své nohy udělat?

Po celodenním věznění nohou v botách nebo po delší chůzi je jim třeba dopřát relaxaci, jakou si zaslouží. Tou nejlepší je uvolňující koupel zakončená masáží. Hlazení, natahování a mačkání prstů, otáčení kotníku, masáž Achillovy šlachy či klenby má regenerační a posilující účinky na celý organismus. „Stimulací odpovídajícího bodu dojde k aktivaci činnosti příslušného orgánu. Stlačováním a hlazením jednotlivých bodů ovlivníte svaly, klouby a vnitřní orgány," říká masér a upozorňuje, že na plosce velmi spolehlivě odhalíte i problémová místa. „Bolestivost určité plošky znamená, že odpovídající orgán nebo část těla není energeticky úplně v pořádku, takže je můžete samotnou masáží povzbudit. Opakovaná masáž plošky v pravidelných intervalech bolest postupně zmírňuje, až úplně odezní." Celkovou tlakovou masáž chodidel provází stav, kdy se mysl přestává upínat na tělo a dochází k hlubokému stavu relaxace. Může ji dělat odborník, členové rodiny navzájem, ale i člověk sám sobě.

Účinkům terapie pomůže dobrá obuv

Chodidla jsou stavěná na chození bosky. Naši bosonozí předkové běhali po kamíncích a větvičkách, nohy si zvykly a o stimulaci reflexních bodů na ploskách nohou bylo postaráno. Tím, že chodíme stále v botách, se ochuzujeme nejen o přirozený kontakt s přírodou, ale i o relaxaci. A za mnoha našimi Harmonie celého těla začíná vždy od nohou.zdravotními potížemi se skrývá nejen nedostatečná péče o nohy, ale i nezdravá obuv. Úzké boty tlačí, málo vzdušná obuv nohám nesvědčí. Podepisuje se na nich i to, když obuv během dne nestřídáme a doma chodíme po tvrdé podlaze bosky.

Existuje řada ortopedických a biomechanických prvků stimulujících přirozenou schopnost nohy optimalizovat polohu klenby a prstů. Anatomicky tvarované stélky (například Cidetex) napomáhají rozložit plantární tlak a rovnoměrně zapojit všechny prsty při chůzi. Nohám poskytují ještě větší komfort, protože sají pot a zároveň likvidují všechny nežádoucí mikroorganismy. Tuto mimořádnou schopnost má patent českého vědce Ing. Drahomíra Sokola, CSc. Unikátní biocidní látku s antibakteriálními účinky původně vyvinul pro vojenské účely. V roce 2006 „ožila" jako součást speciálních stélek, které zůstávají stále suché a nezapáchají ani po několikaměsíčním používání.

Užitečné informace

Jak postupovat při automasáži nohou?

Lidské tělo se na chodidlo promítá v embryonální poloze. Pravostranné orgány se zobrazují na pravé noze a levostranné na noze levé. Začínáme pravou nohou a po komplexní masáži pokračujeme levou nohou.Každý proces opakujeme až desetkrát.Přibližně popětiminutové laické terapii se chodidla „probudí" a systémy i orgány v těle začnou lépe komunikovat a spolupracovat.

1. krok – tzv. „sendvič". Nohu uchopíme do dlaní a chvíli držíme. Pak ji jemně hladíme, abychom stimulovali krevní oběh a zahřáli ji. Poté ji přiměřeným tlakem masírujeme od špiček nohy ke kotníku a vracíme se zpět k prstům.

2. krok–uvolnění chodidel a kloubů. Jednou rukou podepřeme nohu za kotníkem a patou. Druhou ruku použijeme k uchopení chodidla zespoda a nohou pomalu otáčíme v kotníku do obou směrů.

3. krok –mačkání a mnutí prstů u nohou. Uchopíme nohu pevně za patu a druhou rukou postupně masírujeme a protahujeme jeden prst po druhém. Začneme u kořene palce – silným pomalým pohybem zataháme za prst, kloužeme prsty směrem ke špičce palce a zpět ke kořeni. Stejným způsobem to provedeme u všech prstů, až dojdeme k malíčku, a zase se vracíme zpátky.

4. krok –masírování nožní klenby z vnější i vnitřní strany.Jednou rukou uchopíme nohu pevně za patu, dlaní druhé ruky tlakem přecházíme od palce ke kotníkům a zpět.

Zpracovala Linda Svobodová