A ne všem se to líbí. Na město Hrob, kterému katastrálně patří část Barbory, se obrátila Státní plavební správa s návrhem opatření obecné povahy, jenž vymezuje část vodní cesty pro provozování vodního lyžování a obdobných činností provozovaných ve vleku za plavidlem.

Mohlo by vás zajímat: Milada předčí moře, říkají potápěči, kteří plavou pod ledem

„Zastupitelstvo s návrhem souhlasilo. Období pro provozování vodního lyžování bude od 1. června do 30. září a počet bójí vymezujících plochu bude minimálně 19," řekl starosta Hrobu Karel Hirsch.

LEHCE ZAHNUTÝ BANÁN

Vymezená vodní plocha má přibližně tvar lehce zahnutého banánu. Severní hranice se nachází ve vzdálenosti více než 50 metrů od nejsevernějšího břehu Barbory. Celá dráha leží v katastru města Hrob a na hladině bude vyznačena žlutými bójemi s nápisem „Sport".

„Dráha byla s ohledem na nerušení ostatních uživatelů vodní plochy záměrně umístěna do oblasti, ve které nejsou oficiální veřejné pláže a byla vyznačena uprostřed vodní plochy tak, aby ji v okamžiku, kdy máme vytažený žlutý balon a jezdíme, kdokoli kdykoli mohl obeplout. V časech, kdy nejezdíme, je dráha volně přístupná pro plavce a lodě, které dodržují plavební vyhlášku," řekl předseda oddílu vodního lyžování TJ Baník Tomáš Seidl.

Provoz motorových plavidel je zákonem či vyhláškou za určitých podmínek povolen na Barboře již řadu let. Vodní lyžaři nemají dovoleno jezdit mimo vymezenou plavební dráhu, mimo vymezenou dobu a bez vyvěšení žlutého balonu.

Psali jsme také: ANKETA: Barbora řeší vodní lyžování

NEJEZDÍME OD RÁNA DO VEČERA

"Jsme čistě sportovní oddíl, neděláme komerční jízdy a nejezdíme od rána do večera. Obojí byla i jedna z podmínek dohodnutých s úřady i městem Hrob, než jsme před lety dostali veškerá povolení od všech příslušných úřadů a mohli dráhu zainvestovat a zprovoznit. Snažíme se být maximálně ohleduplní k ostatním lidem. Lodí jezdíme od břehu až do dráhy pouze ve výtlačném režimu, přestože už dva roky vyhláška umožňuje 50 metrů od břehu jet libovolnou rychlostí. V režimu skluzu jezdíme pouze ve vyznačené dráze, v provozní době a při zvednutém žlutém balonu," říká Tomáš Seidl.

Lyžovat se bude na Barboře v době od 8:00 do 19:00 hodin, v čase 11:00 - 19:00 hodin bude plocha přednostně využívána oddílem vodního lyžování TJ Baník.

„U dráhy se staráme o její technické zřízení a provoz. Oddíl a jeho právní předchůdce tuto dráhu na své náklady provozuje a udržuje s přestávkami od roku 1980," dodává Seidl.

Vodu Barbory a příslušné pláže nevyužívají jenom sportovci, ale i rybáři. Ti namítají, že člun rovná se narušení klidu a možné úniky provozních kapalin. „Motorové čluny nedodržují vymezený prostor označený žlutými bójemi a omezují tak ostatní návštěvníky nejen z řad rybářů. Jízdou ve skluzu dochází k vytvoření vln, které mají degradační vliv na břehy nádrže, které jsou z převážné většiny nezpevněné. Dochází zároveň ke kalení příbřežních partií, které jsou v letních měsících obývány a využívány ke koupání," píše se i v prohlášení duchcovských rybářů.

Lyžaři to odmítají.

„Loď je tichá a splňuje veškeré normy na ekologii a je vyloučen únik paliv i maziv do vody. Loď musí mít samozřejmě platnou technickou prohlídku, která je prováděna plavební správou. Naše specifická loď pro wakeboarding strávila první rok svého „života" na rakouských horských jezerech v Korutanech," nechal se slyšet Tomáš Seidl.

Mohlo by vás zajímat: Ústecký kraj stále láká filmaře. Točí se i na Teplicku

Barbora je zatopený důl, voda tam je i v horkých dnech kvalitní a bez sinic. Právě proto také patří k vyhledávaným místům pro rekreační pobyty u vody.