Nevinné sedmileté děti základní školy v Proseticích u Teplic se počátkem listopadu fotografovaly v rámci seriálu Deníku „Moje první školní tablo“, aby měly památku na první třídu. Vzpomínka jim i rodičům a příbuzným bezesporu zůstane.

Někteří budou možná celý život vzpomínat na to, jak jim pod společnou fotkou na sociálních sítích někteří lidé, kteří je ani neznají, psali dost drsné komentáře. Jaké? Tak například „Rovnou (symbol pistole)“, „třída plná teroristů“, „ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“ nebo „Tam by sednul granát jak pr*el na prkýnko!“

Zdroj: Redakce

A důvod takových odporných a ubohých příspěvků? Malí školáci byli různých národností, kromě české také vietnamské, arabské, romské. „Složení třídy se tak pro letošní rok sešlo. Nikdy by mě ale nenapadlo, že nevinné zveřejnění památečního snímku prvňáčků spustí tak obrovskou negativní kampaň. Nikdy jsem nic podobného nezažila,“ řekla Deníku ředitelka školy Marcela Prokůpková.

Hasiči na zásahu v Proseticích
Prosetice: ghetto, či fajn čtvrť? Není to tak špatné, říkají místní

Česká televize jednoho z „hrdinů“ zrůdných komentářů Petra Valoucha, který navrhoval vhodit do školy granát, našla a dala mu prostor se vyjádřit. Jak byl ovšem Valouch silný na internetu, tak slabý se projevil ve skutečnosti, když před reportérkou utekl do bezpečí svého domu.

Deník se během netradiční předvolební debaty prezidentských kandidátů zeptal, jaký vzkaz by poslali takovým „silákům“, jako je pan Valouch a spol. Uchazeči o Hrad byli struční a útok na děti do jednoho odsoudili.

Rodinný dům, kde bydlí Petr Valouch, který se vyjadřoval nevhodně ("Tam by sednul granát jako prdel na prýnko !!") v kauze prvňácči v Teplické ZŠ, snímek z 14. listopadu 2017 v Brušpěrku.
Kauza školního tabla: kdo je muž, který hrozil prvňáčkům z Teplic granátem

Jiří Hynek: Podívejte se do zrcadla a styďte se.

Vratislav Kulhánek: Jděte se bodnout.

Mirek Topolánek: Kdybych byl táta, tak vám nařežu.

Michal Horáček: Buďte vlastenci a pracujte s láskou.

Marek Hilšer: Představte si své děti, které by byly na místě těch, které byste chtěli zlikvidovat. 

Jiří Drahoš: Pan Hilšer mi ta slova vzal. Buďme ohleduplní.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.
Facebook slibuje čelit nenávistným příspěvkům, moc to ale nedělá