Kandidátku k registraci do opakovaných senátních voleb podalo na Mostecku devět lidí, což je o dva více než v řádných volbách v říjnu. Uvedla to mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Kandidáty nově postaví hnutí ANO a TOP 09 a Strana zdravého rozumu. Naopak opakovaných voleb se nezúčastní DSSS. Mandát na Mostecku obhajuje Alena Dernerová, která se bude nyní ucházet o zvolení pod hlavičkou mimoparlamentní strany Spojení demokraté nezávislí kandidáti.

O opakování voleb rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS) poté, co říjnové volby označil za neplatné. V podzimních volbách drtivě zvítězila současná senátorka Dernerová. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín opakovaných voleb na pátek 27. a sobotu 28. ledna 2017.

NSS rozhodl vyhovět třem stížnostem a rozhodl o opakování voleb. Část Severočechů.cz nepovažovala Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nereagoval na odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková.

Dernerová se kvůli sporům rozhodla kandidovat pod hlavičkou Spojení demokraté nezávislí kandidáti. Řekla, že měla nabídky od osmi dalších parlamentních i neparlamentních stran. Riskovat kandidaturu pod hlavičkou Severočechů kvůli vnitřním sporům nechtěla. „Nešlo to. Nejraději bych kandidovala za Severočechy, ale bohužel nemohu jít do rizika. Tlaky na mě byly velké, a i proto jsem si vybrala neparlamentní stranu," řekla Dernerová. Senátorka doplnila, že o ni stály i další strany, parlamentní i neparlamentní.

Nově se v senátních volbách objeví zástupci ANO, TOP 09 a Strany zdravého rozumu, ani jedna ze stran své kandidáty v říjnu nepostavila. ANO nominovalo ředitele ZŠ Romana Zieglera. TOP 09 v pondělí oznámila, že se za ni voleb zúčastní stavbař Zbyněk Vodák. Za stranu Zdravého rozumu bude kandidovat aktivista za práva otců Jiří Fiala. Potvrdil to předseda strany Petr Hannig. Fiala se v říjnu neúspěšně ucházel o zvolení za obvod Jičín.

Naopak voleb se nezúčastní DSSS, za kterou v říjnu kandidoval olympionik Ota Zaremba. Strana podle krajského předsedy Jindřicha Svobody zvažovala, že by místo Zaremby postavila svého předsedu Tomáše Vandase. Ten v říjnu neúspěšně kandidoval na Ústecku. Nakonec ale od tohoto plánu ustoupila. „Ukázalo se, že lidé asi ještě nechtějí změnu, že na ni nejsou připraveni. Proto jsme se rozhodli neplýtvat zdroji a silami a do opakovaných voleb kandidáta nepostavíme," řekl Svoboda.

Komunisté znovu vyšlou do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou, ČSSD Jiřího Šlégra, STAN lékaře Jiřího Biolka a Řád národa Jiřího Siebera.